Το δικο μου Primavera Sound

By Debbie - 5:01 PM

Το Primavera Sound είναι ένα από τα φεστιβάλ που αγαπάνε πολύ οι Έλληνες και κάθε χρόνο δεν λείπει η ελληνική συμμετοχή από το φεστιβαλικό κοινό. Ίσως επειδή γίνεται στην οικεία μας Ισπανία ή ίσως επειδή είναι όντως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Eυρώπης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πάρτυ που εξαπλώνεται σε όλη τη Βαρκελώνη ένα μήνα πριν με δωρεάν lives σε διάφορα μπαρ και πάρκα της πόλης οπότε όλη η Βαρκελώνη ζει στους ρυθμούς του Primavera.
Με πολλή τύχη λοιπόν, και χάρη στον διαγωνισμό του mixgrill.gr, κατάφερα φέτος να βρεθώ για πρώτη φορά στο πιο αγαπητό από το ελληνικό κοινό φεστιβάλ!
Το φετινό line up αρκετά πλούσιο με παλιά ηχηρά ονόματα όπως η Patti Smith, οι Interpol, οι Ride, οι The Strokes κλπ. αλλά και φρέσκιες μπάντες κυρίως ηλεκτρονικής μουσικής.
Ο χώρος του φεστιβάλ απλώνεται κατά μήκος του λιμανιού της Βαρκελώνης, στο Parc del Forum. Αυτό που είδαμε εμείς είναι ότι πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο (και εξαπλωμένο στο χώρο) φεστιβάλ, με κόσμο συνεχώς σε κίνηση και ένα βιομηχανικό σκηνικό κάπως ταιριαστό με το τοπίο. Η θάλασσα ακριβώς από κάτω αλλά λόγω λιμανιού καμία σκηνή πάνω στην παραλία (πόσο ονειρεμένο θα ήταν αυτό!)
Ο official χάρτης του Primavera Sound
Οι σκηνές του Primavera είναι πολλές και μακριά η μία από την άλλη. Με 6 βασικές σκηνές και 4 μικρότερες (Bowers&Wilkins Soundsystem, H&M Pro, Ray Ban unplugged και Heineken hidden stage), οι μεγάλες αποστάσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να μη μπορέσουμε να δούμε όσα συγκροτήματα θα θέλαμε καθώς σε ένα τόσο "σφιχτό" line up πολλά lives χάνονται στην πορέια προς αυτά... Επιπλέον, ένα βασικό μειονέκτημα για μένα είναι ότι το φεστιβάλ δε σου εξασφαλίζει διαμονη μέσα στις εγκαταστάσεις του, με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος στις μετακινήσεις, να μην ζεις το 100% του φεστιβάλ (τη μιση μέρα την περνάς εκτός συναυλιακού χώρου) συν αν είσαι τουρίστας και ξελογιάζεσαι από τις ομορφιές της Βαρκελώνης όλο το πρωί, δε σου μένουν αρκετές δυνάμεις για το βράδυ. 
Το RayBan unplugged για πιο πριβέ καταστάσεις
Η Adidas συνδύασε installation και διαφήμιση μαζί
Και χώρος ησυχίας, αμέ!
Ο κόσμος ήταν αρκετά καλός, με τη μέση ηλικία να κυμαίνεται γύρω στα 30. Η Heineken, μέγας χορηγός του φεστιβάλ (η μία από τις δύο μεγάλες σκηνές έφερε και το όνομά της) φρόντιζε να μη μας αφήνει χωρίς μπύρα και αυτό σήμαινε αρκετές λιποθυμίες, με τους διασώστες να δουλεύουν υπερωριακά. Μία διαφορά από το Coachella, στο οποίο η κατανάλωση αλκοόλ περιοριζόταν αποκλειστικά και μόνο σε περιφραγμένες περιοχές και όχι μπροστά στη σκηνή, πράγμα που μείωνε σημαντικά το αλκοόλ στο αίμα και δεν είδαμε ούτε μία λυποθυμία σε όλο το φεστιβάλ. Μία άλλη διαφορά των ευρωπαϊκών φεστιβάλ από τα αμερικάνικα είναι ότι οι συναυλίες ξεκινάνε στις 5 το απόγευμα και τελειώνουν στις 5. Το πρωί. 
Coachella VS Primavera και θέα στo RayBan stage
Κόσμος πηγαινοέρχεται από τη μια σκηνή στην άλλη
Overdose από κοπέλες με λουλούδια στα μαλλιά, must σε κάθε φεστιβάλ
Τalk of the town το Primavera Sound!
Πέμπτη 28 Μαίου: πρώτη μέρα του φεστιβάλ και αδιαμφισβήτητα το μεγάλο highlight για εμας ήταν οι Black Keys. Είχαμε ήδη αγοράσει τα εισιτήριά μας για την επικείμενη συναυλία τους στην Αθηνα μήνες πριν... που να το φανταζόμασταν ότι τελικα θα τους βλέπαμε στη Βαρκελώνη!! 
Έτσι φτάσαμε λίγο πριν τους Black Keys και ξεκινήσαμε το δικό μας Primavera με τους Spiritualized. Ξεκίνησαν κάπως χαλαρά με τα "Here it Comes" και "Lord Let it Rain on Me" για ζέσταμα και γκάζωσαν με το "Electicity". Τα τραγούδια τους από ένα τέταρτο το καθένα, έπαιξαν 9 κομμάτια. Λίγο πριν το τέλος τους, πήγαμε στο Primavera stage για τους Black Keys
Spiritualized
H μπάντα από το Οχάιο βγήκε ακριβώς στις 23:45 σε μία κατάμεστη σκηνή με φεστιβαλιστές κάθε εθνικότητας. Δυστυχώς η ακουστική της σκηνής ήταν απαράδεκτη με πολύ μπάσο και καθόλου καθαρή φωνή. O Dan Auerbach όμως έχει φωνάρα! Ξεκίνησαν με το "Dean and Gone" ενώ το "Lonely Boy" το έπαιξαν προτελευταίο. Δεν μας ικανοποίησε το live τους μπορώ να ομολογήσω, περιμέναμε κάτι περισσότερο από ένα όνομα σαν κι αυτό.
Dan Auerbach, Black Keys
Black Keys
Επόμενή μας στάση η Heineken stage για λίγο James Blake, μιας και τον είχαμε ήδη δει στο Eject. Ακούσαμε το "Limit to your love" και περιπλανηθήκαμε χωρίς να έχουμε ιδιαίτερο πρόγραμμα. Και τότε ήρθε η μεγάλη ανακάλυψη της βραδιάς στο RayBan stage: οι Jungle. Χορέψαμε μαζί με πάρα πολύ κόσμο τους funk ήχους τους. Λάτρεψα το "Busy Earnin"!
Πλυμμηρισμένo το RayBan stage στους Jungle
Funky party από τους Jungle
Παρασκευή 29 Μαίου 2015: δεύτερη μέρα του Primavera και αποφασίσαμε να πάμε σχετικά νωρίς. Τα lives ξεκινούσαν στις 5, εμείς ήμασταν εκεί κατά τις 7 παρά. Πρώτη στάση στον πολύ αγαπητό από το κοινό Julian Casablancas+The Voidz στο Primavera stage. Το κοινό τρελαινόταν, ο Julian το χαιρόταν αλλά δυστυχώς η ακουστική ήταν χάλια. 
Julian Casablancas και το κοινό τρελαίνεται!
Υπερστιλάτος κιθαρίστας
Συνεχίσαμε γρήγορα στο ATP stage για να δούμε λίγο από The New Pornographers αλλά δε μπορώ να πω ότι εθουσιαστήκαμε. H αγαπημένη μου αμφιθεατρική RayBan σκηνή φιλοξενούσε ένα νεουορκέζικο punk-rock συγκρότημα με γυναικεία vocals (πάντα μου αρέσουν αυτού του είδους οι συναυλίες #girlpower!) τους The Julie Ruin
Κρίση μέσης ηλικίας για την τραγουδίστρια που πάτησε τα 41
Ένα γρήγορο πέρασμα από την κατάμεστη RayBan unplugged που μόνο unplugged δεν ήταν.. Ένα από τα highlights της ημέρας ήταν οι Belle&Sebastian οι οποίοι μάζεψαν πολύ κόσμο και ήταν τόσο επικοινωνιακοί με το κοινό που για μένα ήταν μια από τις καλύτερες συναυλίες του φεστιβαλ. Ξεκίνησαν με το "I didn't see it coming" και συνέχισαν με το "I'm a cuckoo" ενώ το κοινό "ζεσταινόταν". Η πλάκα ήταν ότι εδώ είδαμε τον περισσότερο κόσμο να τον παίρνουν σηκωτό διασώστες, έφευγαν συνεχώς από μπροστά και από διπλα μας παιδιά που μάλλον το παράκαναν με τις ουσίες και τα οινοπνεύματα...
Belle&Sebastian ανεβάζουν κοινό στη σκηνή για να χορέψει
Μετά το τέλος της πολύ καλής συναυλίας των Belle&Sebastian μεταφερθήκαμε στις δύο μεγάλες (και ευτυχώς αντικρυστές) σκηνές του φεστιβάλ: Primavera και Ηeineken και ολοκληρώσαμε τη βραδιά με το μεγάλο όνομα τους RIDE.

Σάββατο 30 Μαίου 2015: Την τελευταία μέρα πήγαμε την καλύτερη ώρα δηλαδή κατά τις 8. Πρώτοι και καλύτεροι οι Foxygen με τον τραγουδιστή τους να κάνει τρέλες όλη την ώρα, ανεβοκατεβαίνοντας στη σκηνή, ορμώντας στο κοινό, πέφτοντας κάτω όλη την ώρα, σταματώντας τα τραγούδια του για να μας ανακοινώσει ότι απόψε χώρισε και να πιει στην υγειά του/της πρώην του. 'Επαιξαν ένα ολόκληρο show στη σκηνή για να φύγουν κάποια στιγμή ολοκληρωτικά από αυτήν. Δεν είμαι πολύ σίγουρη ότι το κοινό κατάλαβε και πολλά, σίγουρα δε συμμετείχε ενώ όλο αυτό το show ήταν κάπως παράταιρο και δήθεν. Είχε ας πούμε ένα κάποιο ενδιαφέρον(whatever...). Τα τραγούδια τους εντελώς αλλοιωμένα αλλά έπαιξαν το "No destruction" και χάρηκα που το άκουσα live έστω και έτσι. 
Foxygen
Αφού τελείωσαν πήγαμε Ηeineken stage για λίγο Interpol. Δε μας άρεσαν και φύγαμε. Ένα πέρασμα από τους Unknown Mortal Orchestra ήταν αρκετό για να θέλουμε να παραμείνουν unknown για εμάς. A ναι, εκείνη την ώρα επαιζε και η Barca τελικό ενάντια στο Bilbao για την Copa del Rey και είχε στηθεί στο χώρο του φαγητού τεράστια οθόνη που έδειχνε τον αγώνα. Η ομάδα της Βαρκελώνης νίκησε χαλαρά και το κλιμα εκεί ήταν διπλά φεστιβαλικό.
Visca Barca!!
Eπιτέλους The Strokes στην κεντρική σκηνή της Primavera και εκεί είδα αυτό που φανταζόμουν ότι θα είναι αυτό το φεστιβάλ: ένθερμο κοινό που συμμετέχει, πορώνεται, χορεύει, τραγουδάει, γίνεται όλο μία παρέα. Σ' αυτή τη συναυλία μπορώ να πω ότι ένοιωσα τον παλμό που θέλεις να έχει ένα τετοιου βεληνεκούς φεστιβάλ. Έγινε πραγματικός χαμός! 
The Strokes το μεγάλο όνομα του Primavera για τον περισσότερο κόσμο
Julian το κοινό σε λατρεύει!
Ευχαριστημένοι από το πολύ καλό live των The Strokes και λίγες μπύρες αργότερα, έφτασε η ώρα (είχε πάει και 3:00) για τους Caribou στο αγαπημένο μου stage. Φανταστικό live, ο χώρος μετατραπηκε σε ένα υπαίθριο club, νομίζω πως όλο το φεστιβάλ μαζεύτηκε εκεί. Η πιο όμορφη εικόνα (και ήχος, εννοείται) για να κλεισει το φεστιβάλ!
Caribou και γαλοπούλες!!
Caribou 
Και του χρόνου! 

Ευχαριστώ πολύ @mixgrill.gr!
(photos by Thanosg http://clopy-paste.tumblr.com/)

Τι να πακετάρω για το Primavera Sound;
Ξέχνα τις stylish Boho φορεσιές και τα λουλούδια στα μαλλιά. Αυτά ειναι για Coachella. Εδώ έρχεσαι για τη μουσική καθαρά. Οπότε άνετα ρούχα, ένα τζην μπουφανάκι καθώς τα βράδια κάνει λίγο ψύχρα, κλειστά παπούτσια για το χώμα και ένα μικρό backpack! that's all!

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια