SZIGET FESTIVAL 2017

By Debbie - 11:40 AM

Ένα από τα πιο πολύχρωμα, πολυσυλλεκτικά, καλλιτεχνικά, διασκεδαστικά και -φυσικά- μουσικά φεστιβάλ είναι το Sziget. Διεξάγεται κάθε χρόνο - εδώ και 25 χρόνια- σε ένα νησί δίπλα στη Βουδαπέστη, γιαυτό λέγεται και sziget, που στα ουγγρικά σημαίνει νησί. Το φεστιβάλ στο νησί της ελευθερίας (Freedom Island), όπως αλλιώς ονομάζεται, διαρκεί μία ολόκληρη εβδομάδα και προσφέρει 7 μέρες γεμάτες όχι μόνο από μουσική αλλά από πολλές δημιουργικές δράσεις.
Πιο συγκεκριμένα, το νησί είναι μία τεράστια έκταση στην οποία έχουν στηθεί πολλές (όχι μόνο μουσικές) σκηνές που σου προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία το καθένα. Πραγματικά εάν πάρεις το τριήμερο εισιτήριο (υπάρχουν τα 7-day ticket, 5-day ticket, 3-day ticket και τα ημερήσια) νομίζω δεν θα προλάβεις να κάνεις ούτε τα μισά από όσα θα μπορούσες. 
Ο official χάρτης του φεστιβάλ με πάνω από 60 venues!
Το line up του 2017 ήταν πλούσιο με νέα ονόματα αν και περιμέναμε μεγαλύτερα highlights δεδομένου ότι το φεστιβάλ γιόρταζε τα 25 χρόνια του. Μπορεί το line up να μην ήταν φοβερό για τα δικά μας γούστα αλλά ένα τέτοιο φεστιβάλ δε σε αφήνει ανικανοποίητο. Δεν πας μόνο για τη μουσική όπως πχ. στο Primavera Sound της Βαρκελώνης. Εδώ έρχεσαι για να θαυμάσεις τέχνη στο νησί, να εμπλακείς σε διάφορες δραστηριότητες, να μάθεις την ιστορία της Ουγγαρίας, να ανακαλύψεις κοινωνικές δράσεις των ΜΚΟ, να δεις θέατρο, τσίρκο, σόου με μαριονέτες, να φτιάξεις τα δικά σου έργα τέχνης, να κυκλοφορήσεις, να χορέψεις παραδοσιακή μουσική, να χαλαρώσεις, να παίξεις παιχνίδια και φυσικά να ακούσεις πολλή μουσική. Ένα είναι το σίγουρο: εδώ δεν βαριέσαι ποτέ. 
Ο κόσμος που παρακολουθεί το Sziget είναι πολύ νέος, με μέσο όρο ηλικίας τα 25. Παρέες -κυρίως- μικρών παιδιών που έχουν έρθει να προσθέσουν τη φρεσκάδα τους σε αυτό το πολύχρωμο πάρτυ. Σαν μία πενταήμερη. Αυτός νομίζω είναι ο πιο επιτυχημένος όρος για να περιγράψει κανείς το Sziget. Παρ' όλα αυτά, φυσικά κι εμείς οι μεγαλύτεροι μπορούμε να περάσουμε καλά, επιλέγοντας εκείνο το κομμάτι του φεστιβάλ που μας ταιριάζει. Είπαμε: αυτό το φεστιβάλ έχει τόσα πολλά να κάνεις και δεν αποκλείει κανέναν. 
O απολαυστικότερος τρόπος για να ζήσεις το φεστιβάλ είναι να μείνεις στο κάμπινγκ που παρέχει. Μία δασώδη έκταση με αρκετά πλούσια βλάστηση πράγμα που επιτρέπει να έχεις λίγη σκιά Αυγουστιάτικα -όχι ότι έχει ανυπόφορη ζέστη- όπου θα μπορείς να στήσεις τη σκηνούλα σου και να κοιμηθείς -σχετικά- ανενόχλητος. Ο χώρος του κάμπινγκ βρίσκεται εντός του φεστιβάλ πράγμα που σημαίνει ότι από τη μία βρίσκεσαι σε κοντινή απόσταση από τα Live, αλλά από την άλλη εάν αποφασίσεις να πας νωρίς για ύπνο θα ακούς τη μουσική.  
Πως θα φτάσεις ως εκεί; Το νησί του φεστιβάλ βρίσκεται περίπου 30 λεπτά μακριά από το κέντρο της Βουδαπέστης. Μόλις φτάσεις με το τραμ, θα περπατήσεις στην είσοδο όπου περνάς τον έλεγχο. Στον έλεγχο των εισιτηρίων υπάρχει ο χάρτης με τα venues, το πρόγραμμα με τα Live και τα event, χρήσιμες πληροφορίες για το φεστιβάλ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΣΑΝ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ! (ενθουσιασμένη κραυγή travel addict εδώ). 
Γιατί μπαίνοντας στο φεστιβάλ γίνεσαι πολίτης του νησιού ενώ εάν ολοκληρώσεις το κυνήγι θησαυρού που σου προτείνει το διαβατήριο, εάν δηλαδή περάσεις από τα venues και βάλεις σφραγίδα στο διαβατήριό σου- ένα αναμνηστικό δώρο θα γίνει δικό σου, ενώ παράλληλα έχεις γυρίσει το νησί! (ή αλλιώς πως το gamification μας παρακινεί). 
Θα γίνεις επίσημος πολίτης του νησιού μόλις περάσεις από όλα τα venues και πάρεις όλες τις σφραγίδες στο διαβατήριό σου! Μία δύσκολη διαδικασία αν σκεφτείς την έκταση του χώρου και την πληθώρα των σκηνών!
Το πρόγραμμα φυσικά δεν είναι τυχαία φτιαγμένο έτσι αλλά έχει σκοπό να σε παρακινήσει  να περάσεις από τις βασικές σκηνές του νησιού, τα λεγόμενα check-points - όπου θα σου βάλουν και μία σφραγίδα στο διαβατήριό σου και μόλις τις ολοκληρώσεις θα γίνεις επίσημος "πολίτης" του νησιού παίρνοντας και ένα δωράκι!! 
Δεν είναι εύκολη υπόθεση όσο εύκολο και αν ακούγεται διότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες, τα check points έχουν συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας ενώ το πρόγραμμα πάντοτε δεν σου βγαίνει. Εμάς μας πήρε 3 μέρες να ολοκληρώσουμε το challenge. 

Και τώρα ας δούμε τις κυριότερες σκηνές, αυτές που περάσαμε τον περισσότερο χρόνο!

SZIGET BEACH - CHILL OUT AREA
Η "παραλία" σε εισαγωγικά του Sziget είναι o Δούναβης που δεν τον λες και πεντακάθαρο. Το αντίθετο θα έλεγα, τα λασπόνερα δεν ενέπνεαν κανέναν να βουτήξει πόσο μάλλον εμάς που είμαστε συνηθισμένοι στις υπέροχες παραλίες μας. Το φοβερό με αυτή τη σκηνή ήταν η χαλαρωτική μουσική σε συνδυασμό με τις μαξιλάρες που δημιουργούσαν ένα παραμυθένιο χώρο μακριά από ήλιο και φασαρία όπου μπορούσες να ξαποστάσεις. Εδώ διεξάγονται και μαθήματα yoga (πόσο ταιριαστό!) μέσα στη μέρα.


EUROPE STAGE
Η ευρωπαϊκή σκηνή φιλοξενεί μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά σχήματα σχετικά άγνωστα καθώς είναι περιορισμένου βεληνεκούς. Εμείς εδώ ακούσαμε καταπληκτική jazz από Γαλλία και χορέψαμε  σε ευρωπαϊκούς, πιο ανάλαφρους ρυθμούς. 

OTP BANK STAGE BY A83
Εδώ απολαύσαμε τους Allah LasH δεύτερη μεγαλύτερη σκηνή που φιλοξένησε τα δεύτερα μεγαλύτερα ονόματα. 

DAN PANAITESCU MAIN STAGE
Η βασική σκηνή του φεστιβάλ και η μεγαλύτερη. Εδώ είδαμε τους Metronomy (και μας άρεσαν πολύ!), την PJ Harvey, τους Major Laser, τους Kasabian. Εδώ είδαμε τους αγαπημένους μου Alt-J και έκλεισε με τον πιο ωραίο τρόπο το φεστιβάλ. Εδώ γιορτάσαμε τα 25α γενέθλια του Sziget, εδώ δίναμε κάθε απόγευμα ραντεβού με τους διοργανωτές για να συμμετέχουμε στην θεματική βραδιά της κάθε ημέρας, όπως για παράδειγμα το πάρτυ χρωμάτων, τα πυροτεχνήματα στο τέλος του φεστιβάλ κλπ. 

Kαι μερικά από τα installation stages...
CARDBOARDIA
H Cardboardia είναι μία τεράστια σκηνή (κάμπνιγκ) που φιλοξενεί σεμινάρια τα πρωϊνά φτιάχνοντας "άρματα" από χαρτόνι. Και κάθε απόγευμα στις 5 βγαίνει σε παρέλαση στο νησί και μας δείχνει τις δημιουργίες της. Φυσικά ο καθένας μπορεί να συμμετέχει αν το θέλει τόσο στο σεμινάριο όσο και στην παρέλαση!

ARTZONE
Αυτός ο καλλιτεχνικός χώρος λειτουργούσε από το πρωί και προσέφερε διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες καθώς και άπλετο χώρο στο γρασίδι για ηλιοθεραπεία ή χαλάρωση κάτω από τη σκιά των δέντρων. Ο ανοιχτός πολυχώρος artzone ήταν διακοσμημένος με διάφορα props ενώ τα καλλιτεχνικά workshops που γίνονταν ποίκιλαν από ζωγραφική, origami, δημιουργία στεφανιών από λουλούδια για τα μαλλιά, μακιγιάζ προσώπου και... workshop μονόκερου!  

LUMINARIUM
Ένιωσα μαγεμένη. Πολλές παρέες τρύπωναν σε μία γωνία και ξάπλωναν απολαμβάνοντας την πολύ σιγανή μουσική του χώρου. 
To γιγαντιαίο λαβυρινθώδες φουσκωτό luminarium ήταν ένα από τα highlights. Βγάζεις παπούτσια, μπαίνεις μέσα και χάνεσαι σε ένα εξωπραγματικό σκηνικό - σχεδόν ουτοπικό - από τρύπες τούνελ και χρώματα και νιώθεις μία περίεργη γαλήνη. 

TRAVELLING FUNFAIR
Ένα ολόκληρο λούνα παρκ στημένο στο χώρο τoυ Tavelling funfair με διάφορα events μέχρι αργά το βράδυ. Θα σου τραβήξει την προσοχή για την vintage αισθητική του και θα απολαύσεις μικρές ιστορίες, μουσικά κουτιά, παραστάσεις θεάτρου, χορού, τσίρκου και παραστάσεις μαριονέτας. Εκπληκτικό.


HUNGARIKUM VILLAGE
Η ξύλινη σκηνή του Ούγγρικου χωριού θα σε μυήσει στους παραδοσιακούς χορούς της χώρας.

ABILITY PARK
Το Sziget αγγίζει και ευαίσθητους τομείς δίνοντας μια κοινωνική υπόσταση στο φεστιβάλ. Στο ability park, το οποίο οργανώνεται από διάφορες ΜΚΟ που βοηθούν τους κοινωνικά αδύναμους, θα σε μυήσουν σε δραστηριότητες κοινωνικής ευαισθητοποίησης. 
Μπορείς να παίξεις μπάσκετ σε αναπηρικό καροτσάκι; Να κάνεις tandem ποδήλατο με κλειστά μάτια; να περάσεις από έναν ξύλινο λαβύρινθο με κλειστά μάτια χρησιμοποιώντας το βοήθημα των τυφλών; Και άλλα τέτοια ωραία. 


CIRQUE DU SZIGET
Το λέει το όνομα και είναι πραγματικά εντυπωσιακό σαν να πήγαινες σε κανονικό τσίρκο. Χορευτές και ακροβάτες στροβιλίζονται μπροστά σου και πετάνε πάνω από το κεφάλι σου παίζοντας με φωτιές και άλλα επικίνδυνα πράγματα. Καθημερινά δίνονται παραστάσεις. Επειδή γεμίζει φροντίστε για την έγκαιρη άφιξη στον χώρο. 

Το βίντεό μας:

Τι να πακετάρω;
Αντηλιακό, άνετα κλειστά παπούτσια, φωτογραφική μηχανή, μαγιώ (για ηλιοθεραπεία), ένα ελαφρύ μπουφανάκι για το βράδυ, μία belt bag για ευκολία και την καλή σου διάθεση!

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια