Zakopane, a Polish ski resort

By Debbie - 10:11 AM

To Ζακοπάνε είναι ένα χωριό στο νοτιότερο άκρο της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία. Είναι χτισμένο σε μία κοιλάδα ανάμεσα στους πρόποδες της οροσειράς Tatra και στο βουνό Gubalowka. Το Ζακοπάνε αποτελεί το πιο ξακουστό χειμερινό θέρετρο για τους Πολωνούς ενώ είναι γνωστό και ως "η χειμερινή πρωτεύουσα της Πολωνίας" αφού κατά τη διάρκεια του χειμώνα βουλιάζει από κόσμο.

Με υψόμετρο 800-1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι ένας δημοφιλής προορισμός για ορειβασία, σκι και εξειδικευμένο τουρισμό. 

Η καλύτερη περίοδος για να το επισκεφθείτε είναι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Τότε η πόλη φοράει τα γιορτινά της και γίνεται μία πανέμορφη χιονισμένη γραφική πόλη. Θα πρέπει ωστόσο να κλείσετε διαμονή τουλάχιστον 4 μήνες νωρίτερα καθώς κάθε χειμώνα είναι στην κορυφή των κρατήσεων και τα ξενοδοχεία έχουν 100% πληρότητα. 

Τι να κάνετε λοιπόν στο Ζακοπάνε:

1. Χειμερινά σπορ
Επισκεφθείτε το Ζακοπάνε χειμώνα. Θα ευχαριστηθείτε να κάνετε σκι, cross-country σκι, snowboard και άλμα με σκι. Θα χορτάσει το μάτι σας χιόνι, ακόμα και να μη χιονίζει οι πίστες στρώνονται με τεχνητό χιόνι. Όλοι οι επισκέπτες από τα πιο μικρά παιδιά μέχρι τους πολύ μεγάλους φαίνονται μυημένοι στην κουλτούρα του σκι. Κυκλοφορούν ολημερίς με τη χιονοδρομική ενδυμασία ενώ απολαμβάνουν το χιονισμένο τοπίο στο έπακρον.



2. Ψώνια στην Krupówki 
Ο άκρως εμπορικός δρόμος Krupówki παρέχει τη δυνατότητα να αγοράσετε -τι άλλο;;-εξοπλισμό χιονιού. Γνωστές μάρκες όπως η North Face, η Columbia, η Trespass αλλά και λιγότερο γνωστές όπως η 4F, η πολωνική Diverse, η Mountain Warehouse κλπ. έχουν τεράστια μαγαζιά-μπουτίκ και ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό σκιέρ.
Στη διάρκεια των γιορτών οι εκπτώσεις φτάνουν έως και το 70%!



3. Αγοράστε παραδοσιακές παντόφλες και γούνινα καπέλα
Ωραία τα αθλητικά είδη αλλά οι παραδοσιακές αγορές της πόλης προσφέρουν ολόμαλλες παντόφλες και γούνινα καπέλα. Υπαίθριοι πωλητές που βρίσκονται είτε στο τέλος της Krupówki στο ξύλινο παζάρι είτε στην αγορά του βουνού Gubalowka προσφέρουν κάθε λογής σχέδια και χρώματα σε άριστη ποιότητα και πολύ χαμηλές τιμές. 


4. Ανάβαση στο βουνό Gubalowka με τελεφερίκ
Μη χάσετε την ανάβαση στο βουνό Gubalowka είτε με το τελεφερίκ είτε με τα πόδια εάν είστε οπαδοί της πεζοπορίας. Η πεζοπορία παίρνει περίπου μία ώρα ενώ το τελεφερίκ μόλις 4 λεπτά και κοστίζει 14 zloti πήγαινε-έλα. Η αίσθηση είναι καταπληκτική και όταν φτάσετε στην κορυφή θα θαυμάσετε μία πανοραμική θέα της οροσειράς Tatra που περιτριγυρίζει την πόλη. Επιπλέον θα βρείτε μία τοπική υπαίθρια αγορά που σχηματίζεται από ξύλινα σπιτάκια τα οποία πουλάνε κάθε λογής καλούδια από σουβενίρ μέχρι φαγητά. 
Μην αμελήσετε να ψωνίσετε τις ολόμαλλες παντόφλες που θα βρείτε μόνο στο Ζακοπάνε, να πιείτε ζεστό κρασί και να δοκιμάσετε την ελικοειδή τηγανιτή πατάτα σε ξυλάκι. 


5. Επίσκεψη στη λίμνη Morskie Oko
H καλύτερη εκδρομή που κάναμε στη διάρκεια της διαμονής μας στο Ζακοπάνε ήταν αυτή στη λίμνη Morskie Oko.
Πας με λεωφορείο που ξεκινάει καθημερινά νωρίς το πρωί από το σταθμό του Ζακοπάνε και μέσα σε μισή ώρα έχεις φτάσει στο Morskie Oko. Όχι όμως και στη λίμνη. Για να αντικρίσεις τη γενναιοδωρία της φύσης θα πρέπει να περπατήσεις 2,5 ώρες μέχρι να φτάσεις στην καταπληκτική λίμνη περιτριγυρισμένη από τα βουνά.
Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία και θα πρότεινα σε κάθε περίπτωση αυτή η εκδρομή να γίνει το χειμώνα όπου η λίμνη γίνεται ένα τεράστιο παγοδρόμιο και τα χιονισμένα βουνά συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.


6. Φαγητό στο Rastauracjia OWCZARNIA και ζεστή μπύρα (!) με μπαχαρικά
Αυτό το εστιατόριο σε φωνάζει να μπεις μέσα. Είναι η κεντρική του τοποθεσία στην Krupowki (πέφτει το μάτι σου συνέχεια εκεί) είναι οι λαχταριστές μερίδες που φαίνονται να μαγειρεύονται από τη τζαμαρία.. όπως και να έχει πρέπει να πας! Διακοσμημένο σε βαυαρικό στυλ - τα πάντα είναι φτιαγμένα από ξύλο, θα καθίσετε στα τεράστια ξύλινα παγκάκια. Και φυσικά θα φάτε κρέας.



7. Ζεστό κρασί και ocsypek τυρί
Εντάξει το ζεστό κρασί είναι must σε κάθε βραδινή έξοδο! Κατά μήκος της εμπορικής οδού υπάρχουν πάρα πολλά ξύλινα σπιτάκια που προσφέρουν στην τιμή των 13 zloti (περίπου 3.5 ευρώ) λαχταριστό ζεστό κρασί με μπαχαρικά. Και ζεστή σοκολάτα για τα παιδιά. 
Όσο για το τυρί μην το αμελήσετε, είναι παραδοσιακό και πεντανόστιμο! Αλμυρό και καπνιστό είναι το καλύτερο σνακ για να συνοδεύσει το κρασί σας!


8. Θαυμάστε την ξύλινη εκκλησία της Παναγίας Czestochowa
Η Εκκλησία της Παναγίας Czestochowa βρίσκεται στην οδό Koscieliska και είναι μία ιστορική ξύλινη εκκλησία. Χτίστηκε το 1848 ολοκληρωτικά από ξύλο πεύκου από τον Klementyna Homolacs και ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Κλήμη προς τιμήν του ιδρυτή της. Είναι η παλαιότερη εκκλησία στην πόλη. Το 1850-51 με πρωτοβουλία του πρώτου εφημέριου του Ζακοπάνε, Fr. Stolarczyk η εκκλησία επεκτάθηκε προσθέτοντας έναν πύργο. Δίπλα της βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα νεκροταφεία της Πολωνίας όπου είναι θαμμένες μεγάλες προσωπικότητες της Πολωνίας ενώ πολλά από τα ταφικά μνημεία έχουν χαρακτηριστεί ως έργα τέχνης. Η είσοδος κοστίζει μόλις 2 zloti.


9. Πρωτοχρονιά σε spa
Εντάξει η απόλυτη εμπειρία είναι να κάνετε πρωτοχρονιά σε spa όπως εμείς. Η γλυκιά αίσθηση του θερμού νερού πάνω στο σώμα σε συνδυασμό με το παγωμένο σκηνικό και τους υδρατμούς από τη διαφορά θερμοκρασίας είναι πραγματικά μία σκηνή βγαλμένη από ταινία του Hollywood. 
Αν δεν βρεθείτε όμως στο Zακοπάνε για την αλλαγή του χρόνου, αφιερώστε ένα απόγευμα μετά τις δραστηριότητές σας στην πόλη (ιδανικά μετά το σκι) στη χαλάρωση των spa που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη. Είναι μία μαγευτική εμπειρία, όχι τόσο οι θερμαινόμενες πηγές όσο οι εξωτερικές θερμαινόμενες πηγές... εκεί όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι -14 και το σώμα σου βρίσκεται στους +37... 




  • Share:

You Might Also Like

1 σχόλια

  1. Τα περιγράφεις τόσο περιεκτικά Όσο δε τα βρήκα πουθενά αλλού! Θα πάμε σύντομα και μας κατατόπισες πάρα πολύ! Ευχαριστούμε !

    ReplyDelete