Sunday Funday

By Debbie - 9:45 PM


Ένα εξαιρετικό μέρος μία ανάσα από την Αθήνα που λίγοι γνωρίζουν είναι ο καταρράκτης της Πεντέλης. Μία όμορφη μονοήμερη εκδρομή για τους Αθηναίους η οποία μπορεί να συνδυαστεί με πεζοπορία και επίσκεψη στη σπηλιά του λήσταρχου Νταβέλη! 

Ιδανικός καιρός η ηλιοφάνεια αλλά όχι υπερβολική ζέστη. Φοράμε τα αθλητικά μας και φύγαμε!!

ΣΤΑΣΗ ΝΟ.1 : Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Ο καταρράκτης της Πεντέλης βρίσκεται στην περιοχή Ντράφι. Η πρόσβαση στο σημείο δεν είναι δύσκολη και το google maps θα σας βοηθήσει να τον εντοπίσετε.

Απαιτείται μία μικρή και σχετικά εύκολη κατάβαση από τον δρόμο που θα παρκάρετε για να ανακαλύψετε τον μικρό σχετικά αλλά εντυπωσιακό καταρράκτη. Τους καλοκαιρινούς μήνες που τα νερά λιγοστεύουν δημιουργούνται δύο μικροί καταρράκτες, ενώ όταν βρέχει πολύ, το ρέμα μετατρέπεται σε δυνατό χείμαρρο. 

Η εικόνα είναι σχεδόν μαγική, τόσο κοντά από την πυκνοκατοικημένη Αθήνα, να ανακαλύπτεις μία τέτοια φυσική ομορφιά. Μπορείτε να πάρετε το μονοπάτι και να κάνετε πεζοπορία διασχίζοντας το φαράγγι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον καταρράκτη. Είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες με παιδιά καθώς είναι μία βατή και διασκεδαστική διαδρομή.



ΣΤΑΣΗ ΝΟ.2 Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΒΕΛΗ

Μπείτε στο αυτοκίνητο και πάρτε τον περιφερειακό δρόμο προς Πεντέλη. Φτάνοντας στη διασταύρωση προς το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, θα διαλέξετε την άλλη πλευρά -με κατεύθυνση δηλαδή προς τα δεξιά- που θα σας οδηγήσει στη σπηλιά. Συνεχίζετε στο χωματόδρομο και παρκάρετε στην αλάνα που θα δείτε. 

Μία μικρή πεζοπορία 10-15 λεπτών ακολουθώντας τις μοβ πέτρες αρκεί για να βρεθείτε μπροστά στην επιβλητική σπηλιά. 

Παρόλο που αμφισβητείται ότι η κρυψώνα του μεγάλου λήσταρχου βρισκόταν εδώ, οι ιστορίες, οι μύθοι και οι θρύλοι γύρω από την περιοχή εξιτάρουν τον κόσμο και τον επισκέπτη.

Σύμφωνα με αναφορές λοιπόν, θεωρήθηκε πως ο Νταβέλης κρυβόταν σε αυτή τη σπηλιά γιατί είχε ανακαλύψει μία κρυφή δίοδο στο βάθος της σπηλιάς μέσα από την οποία μπορούσε να φτάνει  στο παλάτι της Ροδοδάφνης (το σημερινό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας) για να συναντά την αγαπημένη του, τη Δούκισσα της Πλακεντίας. 

Η σπηλιά βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων και αποτελεί τμήμα του λατομείου. Πρόκειται για ένα από τα πολλά λατομεία που λειτούργησαν κατά την αρχαιότητα στη νοτιοδυτική πλαγιά της Πεντέλης, γνωστή για τα περίφημα μάρμαρά της. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα επίσης προέρχονται από την Πεντέλη. Στην είσοδο του σπηλαίου θα συναντήσετε δύο μικρούς ναούς: του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος.


ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ

Πολλά περίεργα φαινόμενα λέγεται πως γίνονται στη σπηλιά ενώ διάφορες αναφορές από κατοίκους που είδαν περίεργα φώτα, άκουσαν ήχους κλπ. έχουν αναπαραχθεί από τα μέσα, κάνοντας την ούτως ή άλλως επιβλητική σπηλιά να φαντάζει ακόμα πιο εκπληκτική. 
Μην το φοβηθείτε και περπατήστε μέχρι μέσα για να νιώσετε κι εσείς αυτή την περίεργη ενέργεια που λέγεται ότι υπάρχει στη σπηλιά. 


ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

Διάφορες ιστορίες κυκλοφορούν σχετικά με τα σύμβολα που είναι ζωγραφισμένα, ή χαραγμένα στους βράχους της σπηλιάς. Η πιο σημαντική ιστορία από όλες (που ακούσαμε κι εμείς από έναν επισκέπτη), είναι αυτή που υποστηρίζει ότι μία παλάμη η οποία είναι χαραγμένη στα βράχια μετακινείται από σημείο σε σημείο, όσο περνάνε τα χρόνια. Η εν λόγω παλάμη, σήμερα βρίσκεται στο αριστερό τοίχωμα της σπηλιάς, περίπου 1 μέτρο ψηλότερα από το έδαφος. 
Τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναφερθεί από τους επισκέπτες της σπηλιάς, ότι έχει μετακινηθεί τουλάχιστον τρεις φορές. Εμείς πάντως όσο κι αν ψάξαμε δεν την βρήκαμε. 


Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ




ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια