ΙΣΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ

By Debbie - 11:39 AM


Στην Ισλανδία δοκίμασα γεύσεις τελείως διαφορετικές όπως για παράδειγμα το Liquorice (γλυκόριζα) που ένας Έλληνας απορεί; Μα γιατί τρώνε κάτι που δεν τρώγεται; Έλα όμως που οι βόρειοι λαοί τρελαίνονται για αυτό (άλλο DNA μάλλον..) και έχουν το liquorice εκτός από την κανονική του μορφή (που είναι τσιχλώδης καραμέλα) σε παγωτό, γιαούρτι, σοκολατάκια, μπισκότα κτλ. Επιπλέον βρήκα και γεύσεις κοντινές σε εμάς όπως είναι για παράδειγμα τα ψάρια. Μεγάλη ποικιλία ψαρικών στα εστιατόρια και ακόμα μεγαλύτερη σε αποξηραμένη μορφή στα σουπερμάρκετ! Πεντανόστιμα! Αλλά βρήκα και σάπιο καρχαρία (!), φάλαινα και puffin -ένα πανέμορφο τοπικό πτηνό που μοιάζει με πιγκουινάκι και χωρίς δισταγμό στο φέρνουν στο πιάτο σου.

Πιο αναλυτικά. Τι φάγαμε:

 Αποξηραμένο ψάρι (harðfisk)
Το νούμερο ένα προϊόν της Ισλανδίας είναι το ψάρι, μην ξεχνάμε πως μιλάμε για νησί! Με την πρώτη μου επίσκεψη στο σουπερμάρκετ (κάτι που λατρεύω να κάνω όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό) έπεσα πάνω σε ράφια γεμάτα με αποξηραμένα ψάρια! Φυσικά είπα θα δοκιμάσω και δεν απογοητεύτηκα καθόλου - εξάλλου είμαι φαν του ψαριού. Το αποξηραμένο ψάρι μπορεί να μην μυρίζει ωραία αλλά τρώγεται πολύ εύκολα σαν τσιπς- και είναι πολύ υγιεινό (Ω3 λιπαρά!!). Το πιο δημοφιλές ψάρι είναι ο μπακαλιάρος και το catfish - στα ελληνικά δεν έχω ιδέα ποιο είναι.


Flatkokur
Το flatkokur είναι ένα παραδοσιακό είδος ισλανδικού ψωμιού το οποίο χρονολογείται από αρκετά παλιά, από το έτος 874 (!). Δε θα το έλεγα πολύ νόστιμο, ίσα ίσα άνοστο για τα δικά μας δεδομένα. Ανάλατο και άγευστο, με γεύση καλαμποκιού, οι Ισλανδοί το τρώνε είτε με βούτυρο είτε με καπνιστό αρνί, σολομό ή πέστροφα. 


Ισλανδικό χαβιάρι
Με τόσο ψάρι λογικό να υπάρχει και πολύ χαβιάρι! Μία βόλτα στο σουπερμάρκετ και απλά χαώνεσαι από την τεράστια ποικιλία που υπάρχει. Μαύρο, πορτοκαλί, σε βαζάκι, σε σωληνάριο, αρκετά οικονομικό έως και πολύ ακριβό. Ταιριάζει αρκετά με το παραπάνω ψωμάκι ενώ είναι ιδανικό σνακ για roadtrip.


Skyr
Το περίφημο skyr που ομολογώ δεν γνώριζα καν πριν μπω στο πρώτο ισλανδικό σουπερμάρκετ, είναι ένα είδος στραγγιστού γιαουρτιού που κάπως μοιάζει με το δικό μας total αλλά έχει πιο έντονη γεύση, είναι λίγο πιο ξινό, είναι παχύ και κρεμώδες και βγαίνει σε πάρα πολλές γεύσεις. Η πιο περίεργη γεύση που συνάντησα (αλλά δεν τόλμησα να δοκιμάσω) ήταν η γεύση liquorice (γλυκόριζα) μιας και οι Ισλανδοί έχουν τρέλα με αυτή την γεύση - κάτι σαν τους Ιάπωνες με το πράσινο τσάι!  

Σάπιος καρχαρίας (fermented shark)
Εντάξει εδώ απλά σηκώνεις τα χέρια ψηλά και αναρωτιέσαι γιατί??? Γιατί να κυκλοφορεί στην αγορά τους ένα τέτοιο προϊόν, με τη λέξη "σάπιο" στον τίτλο του. Σκέφτηκα στην αρχή ίσως είναι σαν το ροκφόρ που είναι πεντανόστιμο! Όχι όμως.. είχα δει κάποια βιντεάκια στο youtube (έρχεται και το δικό μας!!!) πριν πάω και όλοι πάθαιναν σοκ από την απαίσια γεύση του. Το βρίσκει κανείς στα εστιατόρια του Ρέικιαβικ και σερβίρεται σε πολύ μικρές μπουκίτσες μαζί με το βαρύ τους αλκοόλ Brennivin για να μπορέσεις να το καταπιείς. Αν και το πήραμε εγώ δεν τόλμησα να το φάω αλλά από μερικά δευτερόλεπτα και μόνο που το ακούμπησα στην άκρη του στόματος και το μύρισα ήταν ότι πιο εμετικό έχω ποτέ δει για φαγητό. Ελπίζω να σταματήσει η παραγωγή του γιατί πλέον μόνο σαν τουριστική ατραξιόν υπάρχει. Κανένας σώφρον Ισλανδός (ή ξεμέθυστος) δεν το τρώει ούτε για πλάκα.


Παγωτό με γεύση liquorice, παγωτό με γεύση Eurovision2017
Σε μια παγωμένη χώρα κανείς δεν θα περίμενε το παγωτό να είναι trending γλυκό. Και όμως!! Τι κι αν χιονίζει ή αν έχει παγωνιά, το παγωτατζίδικο Valdis, ένα από τα πιο γνωστά στην πόλη είναι πάντα γεμάτο κόσμο! Τόσο γεμάτο που παίρνεις νούμερο στην είσοδο όπως στα τυριά στο σουπερμάρκετ μας για να μην χάνεις τη σειρά σου! Φυσικά οι γεύσεις παγωτών που διαθέτει είναι πάρα πολλές με τις κλασικές σοκολάτα, κρέμα, Kinder bueno κτλ. να διανθίζονται με τις δικές τους περίεργες όπως το salted liquorice και το special edition Eurovision 2017. 7000krona (περίπου 6,5 ευρώ) για ένα νοστιμότατο χωνάκι με δύο μπάλες παγωτό, pas mal...


Χοτ ντογκ από το Baejarins Beztu Pylsur
Αυτή η διάσημη καντίνα βρίσκεται στην οδό Tryggvatagata 1 και έχει το πιο νόστιμο χοτ ντογκ που έχω φάει ποτέ!!! Καραμελωμένα τηγανητά κρεμμύδια, νοστιμότατο λουκάνικο από αρνί και μία σπέσιαλ σως το κάνουν ονειρικό, το ίδιο και η τιμή (4500krona δηλαδή περίπου 4 ευρώ, τιμή που δεν υπάρχει γενικά στη χώρα καθώς όλα είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ!). Οι ώρες λειτουργίας της καντίνας είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το βράδυ και αποτελεί το τέλειο μέρος για after "βρώμικο". Προετοιμαστείτε για ουρές ακόμα και με τσουχτερό κρύο αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω..





  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια