Antwerp for a day

By Debbie - 2:51 PM

Αntwerp ή Αμβέρσα στα Ελληνικά. Γύρω στα 50 λεπτά με τρένο από τις Βρυξέλλες, ιδανική πόλη για daytrip αν βρεθείς Βρυξέλλες. Εμείς πήγαμε αρχές Οκτωβρίου και ήδη το κρύο ήταν τσουχτερό ενώ την ημέρα που επιλέξαμε να κάνουμε την εξόρμηση, ο καιρός δεν ήταν με το μέρος μας: έβρεχε σχεδόν ασταμάτητα. Βόρεια Ευρώπη :) 
Δεν μας πτόησε όμως το γεγονός και περπατήσαμε την πόλη, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια!

Tι κάναμε μέσα στις λίγες ώρες που είχαμε διαθέσιμες για να εξερευνήσουμε την πόλη; 

Θαυμάσαμε έναν από τους ομορφότερους σταθμούς τρένων του κόσμου!
Ο σταθμός Antwerp Centraal κατασκευάστηκε μεταξύ 1895 και 1905 και ο επιβλητικός θόλος πάνω από την αίθουσα αναμονής, σχεδιάστηκε από τον Louis Delacenserie. Η οδογέφυρα σχεδιάστηκε από τον Βέλγο αρχιτέκτονα Jan Van Asperen. 
Ο συγκεκριμένος σταθμός θεωρείται ως το καλύτερο παράδειγμα σιδηροδρομικής αρχιτεκτονικής στο Βέλγιο. Είναι ο 4ος μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός στον κόσμο (Νewsweek, 2009) ενώ το 2014 το βρετανικό-αμερικανικό περιοδικό Mashable τον 'έχρισε' ως τον πιο όμορφο σιδηροδρομικό σταθμό στον κόσμο!

Επισκεφθήκαμε τον Καθεδρικό Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, the Cathedral of Our Lady
Ο εντυπωσιακός γοτθικός καθεδρικός ναός της Αμβέρσας με ύψος 123 μέτρα, χτίστηκε μεταξύ 1352 και 1521 στη θέση μιας μικρότερης εκκλησίας. Μέσα υπάρχουν οι πρώτες ζωγραφιές του Ρούμπενς.
Official website: http://www.dekathedraal.be/ 


Και μας εντυπωσίασε το άγαλμα Νello&Patrasche μπροστά από τον Καθεδρικό 
Το άγαλμα αυτό, που δημιουργήθηκε μόλις το 2016, είναι αφιερωμένο στην ιστορία του Nello και του σκύλου του Patrasche, των χαρακτήρων μυθιστορήματος Ένα σκυλί της Φλάνδρας (Α dog of Flanders). Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού αγοριού που διασώζει ένα σκυλί από το σκληρό του αφεντικό.
Το βιβλίο γράφτηκε από τη Marie Louise de la Ramée της Αγγλίας, η οποία το δημοσίευσε το 1872 με το ψευδώνυμο Ouida. H συγγραφέας, ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, εξοργίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην Αμβέρσα όπου είδε μεγάλα σκυλιά να τραβούν άμαξες γεμάτες προϊόντα, μια κοινή δραστηριότητα στο Βέλγιο του 19ου αιώνα. Σε απάντηση έγραψε το βιβλίο αυτό, το οποίο καταλήγει σε ένα τραγικό τέλος μπροστά στον καθεδρικό ναό της Αμβέρσας.
Η ιστορία έχει μεταφραστεί σε λίγες γλώσσες και έχει ιδιαίτερη σημασία στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Υπάρχουν 300 εκδόσεις του βιβλίου στην Ιαπωνία, όπου έχει γίνει μέρος της κουλτούρας. Οι ΗΠΑ έχουν γυρίσει πέντε κινηματογραφικές εκδοχές της ιστορίας.

Περπατήσαμε την εμπορική οδό Meir
Αν αποφασίσεις να πας στο κέντρο της πόλης- τον Καθεδρικό ναό της Αμβέρσας- από τον σιδηροδρομικό σταθμό- θα περάσεις σίγουρα από αυτόν τον επιβλητικά πεζοδρομημένο δρόμο γεμάτο μαγαζιά. Τα κτίρια κατά μήκος της Meir σε στυλ Rococo εντυπωσιάζουν ενώ εντυπωσιάζει και η ποικιλία των εμπορικών καταστημάτων.

Φάγαμε στο καλύτερο εστιατόριο της παλιάς πόλης
Ακριβώς δίπλα από τον καθεδρικό ναό βρίσκεται τον υπέροχο εστιατόριο Elfde Gebod, το οποίο άξια έχει τόσο υψηλή βαθμολογία από τους επισκέπτες του.
Επιβλητικός χώρος με το που μπαίνεις, τόσο το βαρύ ξύλο και τα καθολικά αγάλματα όσο ο φωτισμός από κεριά και η μυρωδιά της μπύρας σε μεταφέρουν σε ένα μέρος όπου μαγεύονται όλες οι αισθήσεις σου. Πραγματικά μαγικό!
Το ίδιο και το φαγητό με σούπες που ξεχωρίζουν, καλομαγειρεμένα κρέατα χωρίς να λείπουν φυσικά οι παραδοσιακές frites, [ου συνοδεύουν σχεδόν κάθε πιάτο. Όσο για την ποικιλία μπύρας.. ανεπανάληπτη!
Σίγουρα ένα από τα highlights της πόλης!!
Official website: https://elfdegebod.com/ 

Ανακαλύψαμε το άγαλμα της θεάς Αθηνάς (!)
Περπατώντας προς τον ποταμό Scheldt, ανακαλύψαμε ανεβαίνοντας πάνω στη γέφυρα το άγαμα της θεάς Αθηνάς να στέκεται αγέρωχο. Δε μπορώ να πω ότι δεν ξαφνιαστήκαμε. Ήταν μία ωραία έκπληξη. 


Τελευταίο το τοπ αξιοθέατο της πόλης, το Grote Markt Square
Η μεσαιωνική πλατεία που είναι και η καρδιά της πόλης. Η Grote Markt, κάποτε στέγαζε τους εμπόρους και τις συντεχνίες που έκαναν την πόλη πλούσια, τώρα βουίζει σε τουριστικό ρυθμό. Είναι πεζοδρομημένη με καφετέριες τριγύρω ενώ το τουριστικό γραφείο βρίσκεται στην πλατεία.

Όλα αυτά στο βίντεό μας:


What to pack for Antwerp?

Warm clothes, a warm jacket, scarf and beanie, comfortable shoes, lip butter for the cold! It is pretty chilly out there!

  • Share:

You Might Also Like

1 σχόλια