ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ TEL AVIV

By Debbie - 1:36 PM

Μόλις προσγειώνεσαι στο Τελ Αβίβ (απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα) σε υποδέχονται εξωτικοί φοίνικες και μία γλυκιά ζέστη. Σκέφτεσαι: "ωραία θα περάσουμε εδώ".

Το Τελ Αβίβ είναι μία αναπτυσσόμενη πόλη και ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός. Συχνά έβλεπα σε διάφορα blogs και sites να μιλάνε για τη Νέα Yόρκη της Μέσης Ανατολής, για τις start ups, για τα φεστιβάλ, το απίστευτο πάρτυ του gay pride κάθε Ιούνιο και πολλά άλλα. Ο λόγος όμως που βρέθηκα εδώ είναι γιατί ήρθα σε επαφή με Ισραηλινούς εκτός Ισραήλ, στην Ευρώπη. Και αυτή ήταν η βίζα του μυαλού μου (δεν χρειάζεσαι βίζα για να μπεις στη χώρα) ώστε να με κάνει να πάρω απόφαση να εξερευνήσω το Τελ Αβίβ. 

Εμείς μείναμε τρεις μέρες. Ο μικρός οδηγός που ακολουθεί είναι δικά μου tips και ότι μου έκανε εντύπωση στον χρόνο που είχαμε εκεί. 

Ξέχνα το χρόνο στα στενά δρομάκια της Jaffa flea market
Η πιο -αρχιτεκτονικά- παραδοσιακή γειτονιά με χαμηλά σπίτια, στενά σοκάκια, παλαιοπωλεία, αλλά και μοντέρνες καφετέριες και εστιατόρια απόλυτα ενσωματωμένα στο στυλ της περιοχής. Εδώ φάγαμε καταπληκτικό τοπικό φαγητό και θαυμάσαμε τους χαλαρούς ρυθμούς της γειτονιάς. 
Tip: Φαγητό στο Puaa Cafe. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις για να αδειάσει κάποιο τραπέζι αλλά θα σε αποζημιώσει. Καταπληκτικό χούμους από κόκκινα φασόλια και σαλάτα από φασόλια. Α! Και τα κοκτέηλ φοβερά! 

Pub crowl στην Florentin street
The place to be για βραδινές βόλτες, για ποτό, για γνωριμία με ντόπιους. Γενικά μία πολύ ζωντανή περιοχή, πολύχρωμη, με γκραφίτι στα στενά, κόσμο, μουσικές. Εδώ βρίσκεται και το καταπληκτικό Anita ice cream με τις πιο απίστευτες γεύσεις που έχω δοκιμάσει που με έκανε να αμφισβητήσω την Ιταλία στην ποιότητα του παγωτού της.. (χωρίς ντροπή).
Tip: Θα φας το καλύτερο παγωτό της ζωής σου -χωρίς υπερβολή- στο Anita

Ποδηλατικές βόλτες στην πόλη
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ευχαριστηθείς την απέραντη παραλία και 0 γιατί όχι; ολόκληρο το Τελ Αβίβ! Ο δήμος έχει καθιερώσει ένα καταπληκτικό σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων και υπάρχουν σταθμοί ποδηλάτων σχεδόν παντού. Πας παίρνεις το ποδήλατό σου από τον σταθμό, βάζεις την πιστωτική σου κάρτα, και μόλις το επιστρέψεις σε οποιονδήποτε ποδηλατικό σταθμό τότε ξαναβάζεις την πιστωτική σου, το σύστημα υπολογίζει το χρόνο που το χρησιμοποίησες και γίνεται η  χρέωση. Φυσικά το ποσό είναι ελάχιστο και οι διαδρομές που μπορείς να κάνεις φοβερές! Υπάρχουν ποδηλατόδρομοι μέσα στην πόλη και αρκετός κόσμος με ποδήλατα. Αυτό όμως που μας άρεσε πολύ (και μας έκανε εντύπωση) είναι πως οι περισσότεροι ντόπιοι έχουν ηλεκτρικό πατίνι! Δυστυχώς τέτοιο δεν είχε να νοικιάσουμε :(

Για ποδηλατικές βόλτες προτείνω την παραλιακή διαδρομή στην οποία έχει ποδηλατοδρόμο και μπορείς να απολαύσεις την υπέροχη ακτογραμμή και την Rothschild boulevard που είναι μία καταπληκτική λεωφόρος ανάμεσα σε δέντρα και λουλούδια. 
Tip: Τα δημόσια ποδήλατα είναι η καλύτερη λύση! 

Wishing Bridge στο ηλιοβασίλεμα
Η γέφυρα των ευχών βρίσκεται στην περιοχή της Jaffa. Πάνω της υπάρχουν τα 12 ζώδια του ζωδιακού κύκλου και λέγεται ότι εάν πιάσεις το ζώδιό σου, κοιτάξεις προς τη θάλασσα και κάνεις μία ευχή, θα πραγματοποιηθεί. 
Tip: Φρόντισε να πας την ώρα που δύει ο ήλιος για καταπληκτικά χρώματα στον ορίζοντα!

Οι εξωτικοί χυμοί στις αγορές 
Μην φύγεις εάν δεν δοκιμάσεις χυμό από εξωτικά φρούτα στις υπαίθριες αγορές. Υπάρχουν συνεχώς κιόσκια με λαχταριστά φρούτα από παπάγια, ανανά μέχρι passion και dragon fruit. Δοκιμάζεις και τρελαίνεσαι. Εγώ ήπια φράουλα με δυόσμο και passion fruit. Δε έχω πιει ωραιότερο χυμό!

Πέρνα μια βόλτα από την Rothschild Boulevard
Η Rothschild Boulevard είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και εικονικούς δρόμους στην καρδιά του Τελ Αβίβ. Γύρω της βρίσκονται καταστήματα, εστιατόρια, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ένα πολιτιστικό κέντρο, το κεντρικό θέατρο και η αίθουσα συναυλιών της πόλης ενώ  ο πεζόδρομος πάνω στη λεωφόρο είναι ιδανικός για περπάτημα, για βόλτα των κατοίκων με τους σκύλους τους, για ποδηλασία (ναι έχει ΚΑΙ ποδηλατόδρομο!). 
Έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO καθώς ο δρόμος είναι γεμάτος με Bauhaus Κτίρια - εδώ στεγάζονται πολλές start ups και πολυτελείς κατοικίες.


H γειτονιά Neve Tzedek
Η μποέμικη γειτονιά της πόλης που φιλοξενεί καταπληκτικές γκαλερί τέχνης, μπουτίκ ρούχων, μαγαζιά κοσμημάτων, όμορφα εστιατόρια και καφέ. Αξίζει να περπατήσεις για να θαυμάσεις και τα υπέροχα γκραφίτι που κοσμούν τους τοίχους των κτιρίων αλλά και να καθίσεις για μια μπύρα στο Suzanna.

Φαγητό στο Sarona Market
Η στεγασμένη αγορά Sarona βρίσκεται στην καρδιά της νέας κεντρικής επιχειρηματικής περιοχής της πόλης (διεύθυνση: Aluf Kalman Magen St 3). Άνοιξε στις αρχές του 2014 και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία του Τελ Αβίβ για φαγητό. 
Η ποικιλία τροφίμων και ποτών στην αγορά Sarona είναι απίστευτη. Έχει σχεδόν όλες τις κουζίνες από αμερικάνικα μπεργκερ μέχρι σούσι, κινέζικο, ιταλικό, tapas κλπ. και μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Επίσης εδώ έχει και πολύ ωραία μαγαζιά με τοπικά προϊόντα (όπως εξαίσιους χουρμάδες και τέλειο χαλβά!).


Relax στην απέραντη παραλία
Δε νοείται Τελ Αβιβ χωρίς παραλία. Η απόλυτη εμπειρία της πόλης είναι η απόλαυση της παραλίας. Υπάρχουν διάφορες παραλίες οργανωμένες ή ανοργάνωτες, με καφετέριες και ομπρέλες ή χωρίς, για όλα τα γούστα. Διαλέξτε ποιά σας κάνει.
Βορειότερα της Hilton beach υπάρχουν οι θεματικές παραλίες, religious beach, dog beach και Gay beach. Τέλειο! 



FESTIVALS:

- Midburn aka το Burning Man του Ισραήλ, Μάιος

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο regional Burning Man μετά τo Africa Burns και διεξάγεται κάθε χρόνο (Μάιο μήνα) στην έρημο Negev. Στη διάρκεια των 5 ημερών που διαρκεί γίνεται ότι ακριβώς συμβαίνει στο Burning Man της Νεβάδα: ένα φεστιβάλ τέχνης, αυτο-έκφρασης και κοινοβίου με αποκορύφωμα το κάψιμο του ναού. 

- Gay Pride Tel Aviv, Ιούνιος

Ένα από τα μεγαλύτερα πάρτυ που γίνονται στο κέντρο της πόλης. Μουσικές, χορός, η παρέλαση, beach parties και ένα σωρό happenings. Φέτος στο closing party θα τραγουδήσει η Νeta, μετά τη νίκη της στη Eurovision. 
Επίσημη ιστοσελίδα: https://www.gaytelavivguide.com

TIPS:

- Χρειάζεσαι διαβατήριο αλλά όχι βίζα.
- Μην αμελήσεις να κάνεις συνάλλαγμα, θα σου χρειαστεί στις υπαίθριες αγορές. 
- Το Σάββατο (Shabbat) τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά. Γενικά η πόλη παραλύει οπότε ενημερωσου για δρομολόγια λεωφορείων, τρενων  κλπ. 
- Αντιηλιακό οπωσδήποτε! Ο ήλιος είναι καυτός σχεδόν όλο το χρόνο!
- Η καλύτερη περίοδος να πας είναι άνοιξη ή φθινόπωρο. Ο καλός καιρός (και όταν λέω καλός καιρός εννοώ καλοκαιράκι) ξεκινάει από τον Μάρτιο. Θα απέφευγα το καλοκαίρι καθώς έχει υπερβολική ζέστη. Εμείς πήγαμε πρωτομαγιά και ήταν φανταστικά!

Tι να πακετάρω;
Aν πας άνοιξη ή φθινόπωρο θα πάρεις ελαφριά ρούχα, μαγιώ και σαγιονάρες, οπωσδήποτε αντιηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπέλο αλλά και μία ζακετούλα για το βραδάκι. Επειδή θα πας και Ιερουσαλήμ έχε μαζί σου κάτι πιο συντηρητικό ή ένα μαντήλι που θα καλύψει τους ώμους σου. Επίσης καλό θα ήταν να πας λίγο διαβασμένος στη χώρα, να μάθεις δυο-τρία πράγματα για την πρόσφατη ιστορία. Πολλά πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα. 

Και το βίντεό μας:

ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ!

SUBSCRIBE FOR MORE: 

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια