ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

By Debbie - 11:04 AM


Η Ιερουσαλήμ, ή τα Ιεροσόλυμα είναι η ιερή πόλη που φιλοξενεί τα θρησκευτικά κέντρα των τριών Αβρααμικών θρησκειών: του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. 

Οι προσκυνητές πλημμυρίζουν την περιτοιχισμένη πόλη για να προσκυνήσουν τις τοποθεσίες που συνδέονται με το θεμέλιο της πίστης τους. Οι καμπάνες της εκκλησίας, το Ισλαμικό κάλεσμα προς προσευχή και το shofar γεμίζουν τον αέρα με μία -αρμονική- μελωδία. Αρώματα θυμιάματος, καφέ και καπνού σου ερεθίζουν τα ρουθούνια περπατώντας μέσα στα souqs (υπαίθριες αγορές). Οι μουσουλμανικές, χριστιανικές, εβραϊκές και αρμένικες συνοικίες προσθέτουν η καθεμιά το δικό τους χρώμα στην περιοχή, ωστόσο αυτή η ποικιλομορφία της Ιερουσαλήμ δημιουργήθηκε μετά από χιλιετίες αιματηρών πολιορκιών και μεταφορών εξουσίας, αφήνοντας βαθιές πληγές.

Περπατώντας ανάμεσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ μαγεύεσαι από όλο αυτό το συνονθύλευμα θρησκειών, ανθρώπων, πολιτισμών. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μία σύγχρονη βιβλική Βαβέλ, καθώς χάνεσαι στα πλακόστρωτα δρομάκια. 

Είναι μία μαγική περιπλάνηση που σου προκαλεί δέος γιατί θα συναντήσεις πιστούς των τριών θρησκειών, τουρίστες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, μυρωδιές και φαγητά από διάφορες κουζίνες και θρησκευτικά είδη ανάλογα με την κάθε γειτονιά.

Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ περιβάλλεται από τείχος και χωρίζεται σε τέσσερις γειτονιές: την Χριστιανική, την Μουσουλμανική, την Εβραϊκή και την Αρμένικη. Κάθε γειτονιά έχει την δική της αγορά, φαγητά και κόσμο. Το επίκεντρο της κάθε θρησκείας βρίσκεται στην καρδιά της κάθε συνοικίας αντίστοιχα: η εκκλησία του Πανάγιου Τάφου στη Χριστιανική, το Τείχος των Δακρύων στην Εβραϊκή και ο Θόλος του Βράχου στην Μουσουλμανική.

Η ενέργεια της πόλης δε μοιάζει με καμία άλλη στην οποία έχω βρεθεί παρ' όλο το χάος που επικρατεί λόγω του τουρισμού και των υπαίθριων αγορών, νιώθεις μία κατάνυξη. Φυσικά η ένταση όλων των συναισθημάτων κορυφώνεται τη στιγμή που μπαίνεις μέσα στην εκκλησία του Πανάγιου Τάφου. 

Εμείς νοικιάσαμε αυτοκίνητο - απέχει μόλις 1 ώρα και κάτι από το Τελ Αβίβ - και φτάσαμε πολύ άνετα μιας και το οδικό δίκτυο της χώρας είναι σε πολύ καλή κατάσταση. 

Με το που μπαίνεις στην Ιερουσαλήμ ξαφνικά το τοπίο αλλάζει με ανθρώπους ντυμένους πιο συντηρητικά, ραβίνους να κυκλοφορούν στο δρόμο, παλιά σπίτια και αρκετή κίνηση στους δρόμους. Το καλύτερο που κάναμε ήταν που παρκάραμε στο πάρκινγκ ακριβώς κάτω από την παλιά πόλη, το οποίο σε βγάζει κοντά σε μία από τις εισόδους του τείχους, την Jaffa Gate. 

Μπαίνοντας από την Jaffa Gate συμβουλευτήκαμε το τουριστικό γραφείο που υπήρχε στα αριστερά μας και ένας χάρτης της περιοχής αποδείχτηκε πολύ χρήσιμος.


Εκκλησία του Πανάγιου Τάφου (Holy Sepulchre)

Οι λαβυρινθώδεις πλακόστρωτοι δρόμοι μας μπέρδεψαν στην αρχή με αποτέλεσμα να περιπλανηθούμε για λίγη ώρα στα στενά δρομάκια, να ανακαλύψουμε χριστιανικά εκκλησάκια που δεν θα τα βρίσκαμε διαφορετικά, να δούμε κατακόμβες και εικόνες που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ (όπως για παράδειγμα τον Χριστό ξαπλωμένο, σαν σε αναπαράσταση του τάφου), να μπούμε σε αυλές και αδιέξοδα.
Τελικά καταλήξαμε στην εκκλησία ακολουθώντας τον υπόλοιπο κόσμο. 
Η εκκλησία του Πανάγιου Τάφου (Holy Sepulchre) είναι χτισμένη πάνω στο όρος Γολγοθά - ο βράχος σταύρωσης του Χριστού περικλείεται στην εκκλησία- και πιστεύεται από τους χριστιανούς ότι είναι ο τόπος που ο Χριστός σταυρώθηκε, τάφηκε και αναστήθηκε.
Μπαίνοντας μέσα σε πιάνει δέος καταρχήν με το μέγεθος της εκκλησίας κατά δεύτερον αναλογιζόμενος τα όσα μας λέει η θρησκεία μας. Η πρώτη εικόνα που βλέπεις, είναι άπειρος κόσμος και το επιβλητικό ψηφιδωτό στην είσοδο που περιγράφει την Σταύρωση, την Αποκαθήλωση, την Ταφή (και Ανάσταση). 
Όπως μπαίνεις πάνω και δεξιά βρίσκεται ο βράχος της Σταύρωσης, δηλαδή η κορυφή του όρους Γολγοθά (είναι μέσα στην εκκλησία) και αριστερά το Άγιο Κουβούκλιο όπου βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος. Τρομερή εμπειρία παρόλο τον κόσμο, παρ' όλες τις ουρές και τον χρόνο που χρειάστηκε να σπαταλήσουμε περιμένοντας.

Via Dolorosa: το μονοπάτι του προσκυνητή

Η πολυσυζητημένη διαδρομή πιστεύεται από πολλούς ότι ακολουθεί το μονοπάτι που περπάτησε ο Ιησούς, με το σταυρό του, στο δρόμο προς τη σταύρωση, το όρος Γολγοθά. Υπάρχουν 14 σημεία-σταθμοί όπου ο Χριστός σταμάτησε στη διάρκεια της διαδρομής -ανάβασης στο Γολγοθά με τον σταυρό. 
Κάθε σταθμός σημειώνεται στον τοίχο σε λατινικούς αριθμούς. 

Για να περπατήσεις την via Dolorosa από την αρχή της και να δεις όλους τους σταθμούς μπαίνεις από τη Lion's Gate. 

Οι τελευταίοι τέσσερις σταθμοί του σταυρού βρίσκονται εντός της εκκλησίας το Πανάγιου Τάφου:
Σταθμός Χ Ο Ιησούς αφαιρείται από τα ενδύματά Του (είσοδος στο Γολγοθά)
Σταθμός XI Σταύρωση: Ο Ιησούς είναι καρφωμένος στο σταυρό (ρωμαιοκαθολικός βωμός)
Σταθμός XII Ο Ιησούς πεθαίνει στον σταυρό (κύριος ελληνικός ορθόδοξος βωμός)
Σταθμός XIII Το σώμα του Ιησού απομακρύνεται από το σταυρό (στα αριστερά του κύριου βωμού και επισημαίνεται με άγαλμα της Μαρίας)

Οι προσκυνητές μπορούν να αγγίξουν ή να φιλήσουν το βράχο, το οποίο οι προσκυνητές πίστευαν ότι είναι ο τόπος του Τιμίου Σταυρού από τον 4ο αιώνα.

Σταθμός XIV Ο τελικός σταθμός είναι ο Πανάγιος Τάφος. Μέσα υπάρχουν δύο δωμάτια. Το πρώτο περιέχει ένα κομμάτι της πέτρας που πιστεύεται ότι έχει σφραγίσει τον τάφο του Ιησού και ο δεύτερος είναι ο ίδιος ο τάφος.

Το τείχος των δακρύων (Western Wall)

Το Τείχος των Δακρύων ή αλλιώς το Δυτικό Τείχος αποτελεί τον ιερότερο τόπο προσκυνήματος των Εβραίων ενώ δεν είναι παρά τα μοναδικά υπολείμματα του τείχους που περιέβαλε τον μνημειώδη ναό που έχτισε ο βασιλιάς Ηρώδης. 

Μέχρι το 2002 η είσοδος στον περίβολο του Τείχους των Δακρύων απαγορευόταν στις γυναίκες. Ύστερα από τους σκληρούς αγώνες της WOW (Women of Wall) και πολλές δικαστικές διαμάχες οι αρχές παραχώρησαν ένα κομμάτι στα δεξιά του τείχους στον γυναικείο πληθυσμό, τοποθετώντας ειδικό χώρισμα.
Πολλοί είναι οι πιστοί του Ιουδαϊσμού που πιστεύουν ότι το τείχος αποτελεί τμήμα του ναού του Σολομώντα. Από το 16ο αιώνα, κατά την Οθωμανική Περίοδο, το Δυτικό τείχος έγινε κύριος τόπος προσκυνήματος των Εβραίων όπου θρηνούσαν την απώλεια του ναού τους, γι’ αυτό και ξένοι παρατηρητές το ονόμασαν Τείχος των Δακρύων.

Οι πιστοί που προσέρχονται στο Τείχος των Δακρύων μπορεί να σταθούν εκεί όρθιοι και να προσεύχονται σιωπηλά για ώρες ή να καθίσουν πιο πίσω σε κάποια καρέκλα. Ανάμεσα στις μεγάλες πέτρες του τείχους σφηνώνουν μικρά χαρτάκια με γραπτές προσευχές. Η αποχώρησή τους γίνεται με βήματα προς τα πίσω.


Dome of the Rock 

O Θόλος του Βράχου (Dome of the Rock) είναι ο τρίτος πιο ιερός ναός για το Ισλάμ (μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία). 
Δυστυχώς είναι επισκέψιμο από μη Μουσουλμάνους συγκεκριμένες ώρες οπότε εμείς δεν τα καταφέραμε να δούμε από κοντά αυτό τον εντυπωσιακό ναό με τον χρυσαφένιο τρούλο.

Mahane Yehuda Market

Η κεντρική αγορά της Ιερουσαλήμ βρίσκεται 30 λεπτά μακριά με το αυτοκίνητο από την παλιά πόλη και είναι μία υπέροχη εμπειρία. Πρόκειται για μία σκεπασμένη λαϊκή αγορά με κάθε λογής φρούτα και λαχανικά, μπαχαρικά και παραδοσιακά είδη (κυρίως φαγώσιμα). 
Εδώ υπάρχουν και πανέμορφα εστιατόρια οπότε για μεσημεριανό είναι ότι πρέπει. Καθώς είναι σκεπαστή, σε προστατεύει από τη ζέστη και τον έντονο ήλιο κάνοντας τη βόλτα ιδιαίτερα ευχάριστη. 

Jerusalem Travel video: 


ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ!

SUBSCRIBE FOR MORE: 

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια