Spetses

By Debbie - 10:11 AM


Μόλις δύο ώρες από το λιμάνι του Πειραιά, μόλις ένα τeταρτάκι από το Πόρτο Χέλι, οι Σπέτσες αποτελούν συνήθη προορισμό για Αθηναίους και Πελοποννήσιους. Οι παραλίες δεν είναι κάτι το φανταστικό αλλά είναι αρκετά καλές για να σας κάνουν να τρέξετε και μπείτε στο καράβι. Το νησί έχει πολλές ομορφιές και μία κοσμοπολίτικη αύρα που τη νιώθεις από την πρώτη στιγμή. 

Φτάνοντας στο λιμάνι σε καλωσορίζει το επιβλητικό Poseidonion Grand Hotel και βλέπεις ότι αυτό το νησί αποπνέει μία αρχοντιά και μία φινέτσα. Αυτοκίνητα υπάρχουν ελάχιστα καθώς το νησί έχει κρατήσει ζωντανή την παράδοση των αμαξών με τα άλογα να αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο περισσότερο παρά μέσο μεταφοράς (το νησί είναι γεμάτο μηχανάκια) αλλά και με τα fun πλωτά ταξί που πηγαινοέρχονται μέχρι αργά τη νύχτα στην απέναντι πόλη Κόστα.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ:

- Το αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας

Βρίσκεται στην περιοχή της Ντάπιας και σήμερα πλέον μετράει 300 χρόνια ζωής. Το Μουσείο ιδρύθηκε το έτος 1991 από τον απόγονo και  τετρασέγγονό της ηρωίδας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, Φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη.
Πίσω από την πράσινη πόρτα, το επιβλητικό αρχοντικό σε καλωσορίζει μία καταπράσινη αυλή ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα της Μπουμπουλίνας, τα οποία σήμερα αποτελούν ιστορικά εκθέματα.
Αξίζει να μάθετε για την ιδιαίτερη ζωή της Καπετάνισσας, από τη γέννησή της στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, τους γάμους της, τη δράση της στον αγώνα του 1821 μέχρι τον άδοξο θάνατό της. 
Το μουσείο κατά τους χειμερινούς μήνες παραμένει κλειστό λόγω επισκευών και συντήρησης. Ανοιχτά από 25η Μαρτίου-28η Οκτωβρίου. Οι ξεναγήσεις αρχίζουν σε προκαθορισμένες ώρες από τις 09:45-14:15 & από τις 15:45-20:15 με διάρκεια 40 λεπτών.
Γενική είσοδος: €6, €4 (φοιτητικό), €2 (μαθητικό). Τα χρήματα πάνε για τη συντήρηση του μουσείου.
Επίσημη Ιστοσελίδα:  www.bouboulinamuseum-spetses.gr


- Tη Ντάπια

Η Ντάπια είναι ουσιαστικά το σημερινό λιμάνι όπου βρίσκονται σε μόνιμη κίνηση τα πλωτά ταξί που πηγαινοέρχονται στην απέναντι όχθη. Χαρακτηριστικό της περιοχής, τα κανόνια που την περιτριγυρίζουν και είναι σαν να την προστατεύουν από επιδρομές. Εδώ ήταν το παλιό πυροβολείο του νησιού, εδώ και το σημείο συγκέντρωσης των καπετάνιων την περίοδο της Επανάστασης του 1821.
Είναι το ιδανικό σημείο για καφέ και περίπατο κατά μήκος της παραλιακής είτε προς το Παλιό Λιμάνι στα ανατολικά είτε προς τις Σχολές στα δυτικά. 

- Tο παλιό λιμάνι

Η περιοχή του παλιού λιμανιού ενδείκνυται για φαγητό και νυχτερινές βόλτες. θα εντυπωσιαστείτε με τα εστιατόρια πάνω στο κύμα (κάποια και πάνω στην άμμο) και από την αισθητική των μπαρ που πολλά υπάρχουν και στην Αθήνα. 
Θα πάτε περπατώντας από τη Ντάπια προς τα ανατολικά (όπως κοιτάτε θάλασσα στα δεξιά) περπατώντας κατά μήκος της παραλιακής ή με κάποια άμαξα αν είστε στο μουντ. Και μόνο για την εμπειρία αξίζει να το κάνετε, ενώ η διαδρομή κοστίζει 10 ευρώ.

- Hunting αρχοντικών

Οι Σπέτσες είναι το νησί των αρχοντικών. Ένας περίπατος στη χώρα θα σας πείσει. Υπέροχα σπίτια που έχουν διατηρηθεί αψεγάδιαστα θα σας ταξιδέψουν στον περασμένο αιώνα. 
Βρείτε το Αρχοντικό Σωτηρίου Αναργύρου πίσω από τη Ντάπια, το υπέροχο κτήριο της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής κοντά στο Ποσειδώνιο, που συστάθηκε το 1919, την περίοδο αναγέννησης και ανασυγκρότησης του ελληνικού κράτους, την Οικία Χατζηαναργύρου σε κοντινή απόσταση από το Δημαρχείο των Σπετσών και ένα σωρό ακόμα εντυπωσιακά αρχοντικά που κοσμούν το νησί. 

Το Poseidonion Grand Hotel

Το πιο γνωστό ξενοδοχείο των Σπετσών, κοσμεί το λιμάνι από το 1914. Πλέον αποτελεί ένα από τα σημεία κατατεθέν του νησιού και αξίζει μία επίσκεψη για καφέ ή ποτό στο ειδυλλιακό μπαλκόνι του με θέα τον Αργολικό κόλπο (αν μπορείτε να μείνετε κιόλας ακόμα καλύτερα!)



ΠΑΡΑΛΙΕΣ


- Αγία Μαρίνα
Σε απόσταση  δύο χιλιομέτρων από το κέντρο, Αγία Μαρίνα είναι η καλύτερη επιλογή εάν δεν έχετε μεταφορικό μέσο. Ένας μικρός κολπίσκος με καθαρά νερά, μία οργανωμένη παραλία και πολύ όμορφο beach bar και εστιατόριο. Η χαλαρωτική μουσική του Paradise bar και τα σπεσιαλ κοκτέηλ του σας βάζουν σε τροπικό mood.


- Άγιοι Ανάργυροι και Βρέλλος
Αν προτιμάτε πιο ήρεμες καταστάσεις τότε οι παραλίες Βρέλλος και Αγίων Αναργύρων στη βόρεια πλευρά του νησιού είναι για εσάς. Έχουν και οργανωμένο κομμάτι με ξαπλώστρες αλλά και χώρο για να απλώσετε την πετσετούλα σας. Στους Αγίους Αναργύρους λειτουργεί εστιατόριο με όμορφη αυλή και καλούτσικο φαγητό (δε θα την πρότεινα). 

- Ξυλοκέριζα, Ζωγεριά και Αγία Παρασκευή 
Οι πιο ήσυχες παραλίες του νησιού: Η Ξυλοκέριζα βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και είναι πολύ ήσυχη παραλία με πεντακάθαρα νερά. Η Ζωγεριά έχει αμμουδιά και είναι εν μέρει οργανωμένη με μια μικρή ταβερνούλα. Η Αγία Παρασκευή έχει βότσαλο και πεύκα.


ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ
Φυσικά και στη γεύση οι Σπέτσες έχουν να προσφέρουν πολλά κυρίως σε θαλασσινά. Η λίστα ακολουθεί, εσείς επιλέγετε:

- Clock στην Πλατεία Ρολογιού, πολύ low budget και μεγάλες μερίδες
- Το Bluefield Burger στην Πλατεία Ρολογιού για (τι άλλο;) burgerz.
- Η βεράντα του Πάτραλη για ψαράκι και ωραίο κρασί. Must η γαριδομακαρονάδα του. 
- Το Λιοτρίβι για ψαρικά πάνω στο κύμα
- Ο Ταρσανάς στο παλιό λιμάνι για νόστιμο ψαράκι
- Το Νερό της Αγάπης για σπέσιαλ ρομαντικές καταστάσεις σε ένα υπέροχο κήπο με κεριά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε ριζότο με θαλασσινά.
- Το Μουράγιο έχει και αυτό ψαρικά και νόστιμες σαλάτες
- Freud Oriental για σούσι (υπάρχει και στο κολωνάκι)



ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ
Τα αμυγδαλωτά είναι το τοπικό γλυκό των Σπετσών. Προμηθευτείτε τα από εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, κατευθείαν από την πηγή και όχι από ζαχαροπλαστείο. 
Ψάξτε για τον Πολίτη στην Ντάπια (τηλ. 22980 72248) και τον Κλήμη (τηλ. 22980 72334) επί της Νιάρχου.


 NIGHT OUT

Πραγματικά σε αυτό το νησί μπορείς να κάνεις bar crawl μέχρι το πρωί. Η νυχτερινή του ζωή είναι πολύ έντονη και έχει μπαράκια που θα ζήλευαν οι μεγαλουπόλεις.. Διαλέξτε ότι σας ταιριάζει από τη λίστα που ακολουθεί: 

- Hono&Lulu για κοκτέηλ
- VOTSALO για soul, funk και acid jazz μουσικές
- Cielo Mar για καταπληκτική θέα
- Mosquito για μπύρες
Socrates, το πιο cult μαγαζί του νησιού. 
- Stavento, ιστορικό μαγαζί
- Spetsa bar για τους ροκάδες και για καθαρά ποτά 
Booze για τους λάτρεις της techno και της deep house 
- Bikini για 90s lovers
- Guzel για χορό πάνω στα τραπέζια 
- La Luz για όσους αγαπάνε το έντεχνο με ωραία λαιβάκια και μεζεδοκαταστάσεις
- Αdore ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά του νησιού
- THROUBI για χαλαρό ποτό μπροστά στη θάλασσα


ΤΙ ΝΑ ΠΑΚΕΤΑΡΕΙΣ;


FESTIVALS:


- Αρμάτα την 12η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο

Η Αρμάτα είναι αναμφισβήτητα είναι η κορυφαία γιορτή του νησιού. Συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και γίνεται αναπαράσταση της πυρπόλησης ρέπλικας της τουρκικής ναυαρχίδας. 

Ιστορικά, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822 ο τουρκικός στόλος θέλησε να περάσει από τα στενά του κόλπου με κατεύθυνση το Ναύπλιο για ανεφοδιασμό. Οι μαχητές Σπετσιώτες με επικεφαλής τον πυρπολητή Κοσμά Μπαρμπάτση (1792-1887), κατόρθωσε να κάψει και να βουλιάξει τον εχθρό. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, χτίστηκε η εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας, στην περιοχή του φάρου των Σπετσών ενώ το νησί τιμά αυτή την ηρωική πράξη από το 1931 και αναβιώνει την μάχη με το κάψιμο της Αρμάτας.

Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό γεγονός. Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού ανοίγει την εκδήλωση και ακολουθεί ομιλία του δημάρχου, εξιστορούνται τα γεγονότα της μάχης και γίνεται η αναπαράσταση της ναυμαχίας στο λιμάνι με τα φώτα σβηστά για να γίνει το θέαμα ακόμα πιο εντυπωσιακό. Μετά το κάψιμο του πλοίου, ο ουρανός φωτίζεται με πυροτεχνήματα από βάρκες που συνοδεύουν το νικηφόρο πλοίο κάνοντας το θέαμα μαγευτικό και μοναδικό.   

Spetsathlon
Το Spetsathlon είναι ένας νέος αθλητικός θεσμός που ξεκίνησε από τον Απρίλιο 2013 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία. 
Το Spetsathlon είναι ένας Αγώνας Τριάθλου (Spetses Triathlon Sprint -750 μέτρα κολύμπι, 25 χλμ. ποδήλατο & 5 χλμ. τρέξιμο- και Spetses Triathlon Endurance -1.500 μέτρα κολύμπι, 50 χλμ. ποδήλατο & 10 χλμ. τρέξιμο) και Αγώνας Ποδηλασίας (25 χλμ. -πλήρης γύρος του νησιού).
Επίσημη Ιστοσελίδα: http://spetsathlon.com

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ: 


ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ!

SUBSCRIBE FOR MORE: 

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια