Destination: DEAD SEA

By Debbie - 1:10 PM

Τι είχα ακούσει για τη Νεκρά Θάλασσα; Ότι είναι μία θάλασσα στη οποία επιπλέεις! 
Οι γνώσεις μου έφταναν μέχρι εκεί και αρκούσαν για να πω αφού θα πάμε Ισραήλ, ε, να πάμε να δούμε αυτή την περιβόητη θάλασσα στην οποία δεν βουλιάζεις!!!!

Και έτσι ξεκίνησα την περαιτέρω έρευνα. (Έχω πει ότι τα ταξίδια αποτελούν την καλύτερη εκπαίδευση για το τι υπάρχει εκεί έξω, κουλτούρες, συνήθειες, την σύγχρονη ιστορία και πολλά άλλα. Γιατί καλή η θεωρία στα θρανία αλλά στην πράξη σου μένουν εικόνες και αφομειώνονται τα πάντα καλύτερα).

Η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας και αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο αυτών χωρών. Έχει μήκος 77 χιλιόμετρα (εύκολα οδηγείς κατά μήκος της -τουλάχιστον από την πλευρά του Ισραήλ- στην λεωφόρο 90 που περνά δίπλα από την θάλασσα) και μέγιστο πλάτος 16 χιλιόμετρα πράγμα που σημαίνει ότι η Ιορδανία φαίνεται καθαρά στην απέναντι όχθη.


Γιατί όμως Νεκρά Θάλασσα και γιατί επιπλέεις; 
Έχει αρνητικό υψόμετρο καθώς βρίσκεται 400 μέτρα κάτω από τη Μεσόγειο και αποτελεί το χαμηλότερο σημείο στη Γη! Νιώθεις κάτι όταν βρίσκεσαι εκεί; όπως πχ. έλλειψη οξυγόνου ή ζαλάδα όπως νιώθεις στα μέρη με υψηλό υψόμετρο; τίποτα απολύτως. 
Η άνωση που κάνει το ανθρώπινο σώμα να μην βουλιάζει οφείλεται στη μεγάλη συγκέντρωση αλατιού (σε ποσοστό περίπου 30%) που οφείλεται στις απορροές του Ιορδάνη ποταμού που καταλήγει στην θάλασσα, η θέση της πάνω στις τεκτονικές πλάκες Αφρικής και Αραβίας που ολοένα και απομακρύνονται καθώς και στην εξάτμιση του νερού με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μειώνεται η στάθμη της κατά 1 μέτρο!!

Στην υψηλή συγκέντρωση αλατιού οφείλεται και η ονομασία της ως "νεκρά" γιατί σε αυτό οφείλεται η παντελής έλλειψη ζωής μέσα της. Πέρα από το αλάτι, αυτό οφείλεται και στα ανόργανα στερεά συστατικά της (χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ) και έτσι δεν επιβιώνει κανένας οργανισμός. Η θέα γύρω από την περιοχή Ein Bokek που μείναμε εμείς είναι βασικά ξενοδοχειακές μονάδες, κάποιοι φυτευτοί φοίνικες αλλά κυρίως ξερά βουνά, πέτρες, χώμα και ελάχιστοι θάμνοι. Έρημος δηλαδή. 



Επιπλέον, όλες αυτές οι ουσίες την κάνουν "βαριά" ώστε να μην δημιουργούνται ποτέ κύματα! Είναι πολύ ζεστή και δύσοσμη. 

Όσο διασκεδαστικό είναι το να επιπλέεις στη θάλασσα, τόσο δύσκολο είναι να κολυμπήσεις. Η άνωση σε "πετάει" προς τα επάνω με αποτέλεσμα να είναι ακατόρθωτο το κολύμπι. Παρ' όλα αυτά διάβασα πως μπορεί κάποιος να πνιγεί αν βρεθεί σε επικίνδυνη θέση. 


Φυσικά η περιοχή είναι άκρως τουριστική και δημοφιλής κυρίως μεταξύ μεγάλων ηλικιών (είπαμε, τα νερά είναι ιαματικά) παρ' όλα αυτά είδαμε και κάποιους νεότερους ανθρώπους. 


Οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι τεράστιες, με all inclusive παροχές και οι τιμές των δωματίων (με πρωινό και βραδινό) ξεκινάνε από 150 ευρώ τη βραδιά. Φυσικά δε λείπει το κομμάτι της διασκέδασης στα ξενοδοχεία έτσι κάθε βράδυ οργανώνονται διάφορες βραδιές με Live μουσικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των επισκεπτών τους. Στο δικό μας ξενοδοχείο έμεναν Ρώσοι με αποτέλεσμα το ένα -και μοναδικό- βράδυ που μείναμε να μας διασκεδάσει μία κυρία που τραγουδούσε ρώσικα τραγούδια ενώ μεσήλικες Ρώσοι χόρευαν. Μία πραγματικά τοπική εμπειρία.. #not. 
Στην περιοχή δεν υπάρχει κάτι για να βγεις το βράδυ και φυσικά κανένας ντόπιος που να ζει εκεί. Η περιοχή είναι κατασκευασμένη μόνο για τους -πλούσιους- τουρίστες. Οπότε ένα βράδυ είναι περισσότερο από αρκετό. 
Το τοπίο μας θύμισε έντονα Las Vegas μιας και μέσα στην έρημο έχουν δημιουργήσει μία λειτουργική πόλη με τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρουν και του πουλιού το γάλα, πισίνες με φοίνικες και κήπους με φυτά, πραγματικές οάσεις μέσα στην έρημο. Μαγαζιά που πουλάνε υπερτιμημένα τουριστικά προϊόντα σε πολλαπλάσιες τιμές και δυο-τρία μίνι μάρκετ. 


Δυστυχώς, η έντονη ανθρώπινη παρεμβατικότητα (εντατικοποίηση της γεωργίας, αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή) που έχουν σχεδόν στρέψει τον Ιορδάνη ποταμό, η χρήση μεγάλου μέρους της θάλασσας για εξόρυξη άλατος, η εξάτμιση του νερού και οι χαμηλές βροχοπτώσεις στην περιοχή (κλιματική αλλαγή) έχουν συμβάλλει στην μείωση της στάθμης της θάλασσας. Γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι ως το 2050 ίσως να έχει εξαφανιστεί. 



Και εδώ το βιντεο:

  • Share:

You Might Also Like

1 σχόλια