Our spooky Transylvanian adventure

By Debbie - 1:22 PM


Όταν σκέφτεσαι τη Ρουμανία, το πρώτο πράγμα που ίσως σου έρχεται στο μυαλό δεν είναι άλλο από αυτό του Κόμη Δράκουλα. Φανταστικός χαρακτήρας που ξεπήδησε μέσα από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ, ο οποίος καλλιεργήθηκε μέσα από τις χολυγουντιανές ταινίες και έγινε ένας αστικός μύθος που το Υπουργείο Τουρισμού της Ρουμανίας έχει εκμεταλλευτεί αρκετά καλά.

Μιας και βρέθηκα στο Βουκουρέστι, αποφάσισα να επισκεφτώ την Τρανσυλβανία και να δω το κάστρο του Κόμη Δράκουλα από κοντά. Υπάρχουν διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία που αναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη εκδρομή - είναι εξάλλου πολύ δημοφιλής στους τουρίστες. Εμείς κλείσαμε γρήγορα και εύκολα μέσω ίντερνετ με την Travel Maker, και ο οδηγός μας αφου μας περίμενε με ένα βανάκι, μας μετέφερε σε μία άλλη εποχή με την αφήγηση της ιστορίας της Βλαχίας και του Ρουμανικού κράτους. Η εκδρομή είναι απαραιτήτως μονοήμερη καθώς οι αποστάσεις δεν είναι ιδιαίτερα κοντινές και περιλαμβάνει επίσκεψη στο εντυπωσιακό κάστρο Peles, στο κάστρο Bran - αυτό θεωρείται ότι είναι του Δράκουλα - και καταλήγει στην όμορφη πόλη Brasov

Πρώτη μας στάση λοιπόν μετά από δύο ώρες οδήγηση από το Βουκουρέστι, το κάστρο Peles (Ρουμανικά: Castelul Peleş). Ιστορικά το Peles χτίστηκε από τον πρώτο βασιλιά της Ρουμανίας τον Κάρολο τον Α’ μεταξύ 1873 και 1914 προκειμένου να γίνει η εξοχική του κατοικία. Η έκτασή του καλύπτει 3.200 τ.μ., έχει 170 δωμάτια και 30 μπάνια. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, όχι μόνο για την τεράστια έκτασή του, τον υπέροχο κήπο του ή την αρχιτεκτονική του αλλά και για τα εξαιρετικά διακοσμημένα και επιπλωμένα δωμάτια το καθένα από τα οποία σε μεταφέρει και σε άλλη περιοχή: το δωμάτιο με τους ναργιλέδες και τις μαξιλάρες σε ταξιδεύει στην Τουρκία, το διακοσμημένο με ξυλόγλυπτα φιλντισένια έπιπλα σε πάει στην Περσία, η Γαλλική φινέτσα δε θα μπορούσε να λείπει από το επόμενο δωμάτιο ενώ ένα άλλο σε μεταφέρει στην Φλωρεντία.. Το ίδιο εντυπωσιακή είναι η συλλογή που είχε ο βασιλιάς από κάθε λογής όπλα και πανοπλίες με καταγωγή από διάφορες χώρες του κόσμου! Η συλλογή των όπλων ξεπερνά τα 4.000 κομμάτια και η αξία τους είναι ανεκτίμητη.


Ωστόσο αυτό το κάστρο μας εντυπωσίασε όχι μόνο με την καταπληκτική του αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικά, αλλά γιατί ήταν και προηγμένο τεχνολογικά. Καταρχήν ήταν το πρώτο κάστρο στον κόσμο που είχε ηλεκτρισμό, κεντρική θέρμανση, ασανσέρ, κινούμενη γυάλινη οροφή σε ένα από τα φουαγιέ για εξαερισμό και ένα καταπληκτικό σύστημα καθαριότητας που προσομοιάζει με την σημερινή ηλεκτρική σκούπα με κεντρικό μηχανισμό απορρόφησης των ρύπων!

Επόμενη στάση το κάστρο Bran! Ή αλλιώς το κάστρο του Κόμη Δράκουλα!! Με τον ενθουσιασμό μας στο κόκκινο, σε μόλις μία ωρίτσα από το Peles βρεθήκαμε στο Bran.












Πολύ πιο λιτό και δύσβατο, ο φοβερός ξεναγός μας, μας είπε ότι αυτό το ψηλόλιγνο κάστρο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από το Τευτονικό Τάγμα ειδικά για μάχες καθώς βρίσκεται στα σύνορα της Βλαχίας με την Τρανσυλβανία και δεχόταν επιθέσεις συχνά! Οι στενοί διάδρομοι, οι χαμηλές σκάλες σαν τούνελ και η περίπλοκη κατασκευή του -σα λαβύρινθος- δημιουργήθηκαν για να μπορούν οι Ρουμάνοι να αντιμετωπίζουν με ευκολία τον εχθρό. Στη συνέχεια το κάστρο χρησιμοποιήθηκε σαν τελωνείο καθώς βρίκεται πάνω στο δρόμο του μεταξιού, μέχρι να περάσει στην βασιλική οικογένεια το 1920, αρχικά στη βασίλισσα Μαίρη και μετά το θάνατό της στην κόρη της πριγκίπισσα Ιλιάνα. Λειτούργησε ως νοσοκομείο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά πέρασε στην κατοχή του κομμουνιστικού καθεστώτος με την έξωση της βασιλικής οικογένειας το 1948.

Παρ’ όλο που οι ντόπιοι επιμένουν πως δεν υπάρχει σύνδεση του μυθιστορήματος του Μπραμ Στόκερ με το κάστρο ή με τη μορφή του Βλαντ Γ’ Τσέπες, ηγεμόνα της Βλαχίας, ένας ολόκληρος όροφος στον τρίτο όροφο του κάστρου έχει αφιερωθεί στην εξιστόρηση του μύθου, στις ταινίες που έχουν γυριστεί και γενικότερα στο πρόσωπο του κόμη Δράκουλα.  




Τελευταίος μας προορισμός η πόλη Μπρασόβ (ρουμανικά: Brașov) η οποία είναι αρκετά γραφική και η κεντρική της πλατεία ήταν στολισμένη χριστουγεννιάτικα με μία μικρή αγορά και διάφορα δρώμενα. Όμορφα μαγαζάκια στον εμπορικό δρόμο αλλά τρομερή παγωνιά. Η θέα στα χιονισμένα βουνά που περιτριγυρίζουν το χωριουδάκι, η πάχνη του κρύου και τα κάστρα δημιουργούν ένα σχεδόν τρομακτικό σκηνικό, απόλυτα ταιριαστό με την Τρανσυλβανία. 
IMG_20151209_164405.jpg

Όχι, δε φοβάσαι ότι θα εμφανιστούν βρικόλακες, ούτε πετούν νυχτερίδες.. αλλά σκέφτεσαι ότι αν κάποτε ζούσαν, σίγουρα θα κατάγονταν από εδώ!


Δείτε εδώ το βιντεάκι μας από Τρανσυλβανία.


Find the english version here






  • Share:

You Might Also Like

1 σχόλια