Top things to do in Bucharest

By Debbie - 11:34 AM

Εάν βρεθείς στο Βουκουρέστι θα νιώσεις αμέσως ότι αυτή η πόλη έχει πράγματα να δώσει παρόλο που είναι έτσι απεριποίητη και γκρίζα. Τα υπολείμματα του κομμουνισμού είναι προφανή σε όλη την πόλη, ακόμα και στους ανθρώπους, που με δυσκολία χαμογελούν.

Έφτιαξα μία λίστα με τα top πράγματα που μπορεί να δει κανείς πηγαίνοντας στη Ρουμανική πρωτεύουσα: 

1. To μέγαρο Τσαουσέσκου, δηλαδή το Παλάτι της Βουλής για να το αποκαλέσουμε με την επίσημη ονομασία του.

Υπόλειμμα μία άλλης εποχής, αυτό το τερατώδες κτήριο (είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κυβερνητικό κτήριο στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο) με τις πολυπληθείς αίθουσες και τις μαρμάρινες σκάλες και κολώνες είχε παραγγελθεί από τον Τσαουσέσκου προκειμένου να στεγάσει το κομμουνιστικό κόμμα.

Σήμερα φιλοξενεί την Βουλή και κάποια διοικητικά γραφεία ενώ υπάρχει ξενάγηση για το κοινό η οποία κρατάει μία ώρα και σου δίνει μία μικρή γεύση καθώς προλαβαίνεις να περπατήσεις μόνο στο 2% του κτηρίου. Η απουσία του Τσαουσέσκου (δεν υπάρχει πουθενά παρόλο που το είχε διακοσμήσει με πίνακες και προτομές) αλλά και η μηδενική αναφορά σε αυτόν από την ξεναγό μας (ελάχιστα αναφέρθηκε και μάλιστα με ειρωνικά σχόλια), μας έδωσε να καταλάβουμε ότι οι νεότερες γενιές προσπαθούν να σβήσουν αυτή την εποχή  από την ιστορία τους. 

2. Η παλιά πόλη για clubbing και φαγητό

H παλιά πόλη (Centrul Vechi) του Βουκουρεστίου στην γειτονιά Lipscani, εκτείνεται μεταξύ των δρόμων Calea Victoriei, την λεωφόρο Bratianu, την λεωφόρο Regina Elisabeta και τον ποταμό Dambovita
Χωρίς κάποιο άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πέρα από τα πλακόστρωτα δρομάκια, η παλιά πόλη ενδείκνυται για τους λάτρεις τους clubbing σε παρακμιακό όμως στυλ. Η περιοχή, που θυμίζει Φαληράκι της Ρόδου, προσφέρει άφθονα μπαρ και κλαμπ και μπυραρίες αλλά και ξενοδοχεία μιας νύχτας δίπλα σε ινστιτούτα μασάζ και θεσσαλονικιώτικο σουβλάκι. Όλη αυτή η αναρχία συνθέτει την παλιά πόλη. Φωτεινή εξαίρεση, σαν μία όαση κουλτούρας, πολιτισμού και ηρεμίας, το βιβλιοπωλείο Carturesti Carousel, το αγαπημένο μου μέρος στην παλιά πόλη.

3. Το Carturesti Carusel

Tα λόγια είναι περιττά. Τα είπαμε πιο πάνω, τα είπαμε και εδώ. Το καλύτερο μαγαζί στο Βουκουρέστι. Λάτρης των βιβλίων ή όχι, μία επίσκεψη επιβάλλεται. 


4. H Calea Vitoriei

Η πιο παλιά και αδιαμφησβήτητα πιο γοητευτικός δρόμος της πόλης. Χτίστηκε το 1692 για να συνδέσει το Παλιό Πριγκιπικό Δικαστήριο (Old Princely Court) με το Παλάτι Mogosoaia, ήταν αρχικά πεζοδρομημένο με δρύινα δοκάρια. Περπατήστε κατά μήκος αυτού του δρόμου από την Piata Victoriei στην Piata Natiunilor Unite για να ανακαλύψετε μερικά από τα πιο μαγευτικά κτήρια της πόλης, όπως το Παλάτι Cantacuzino, την ιστορική Revolution Square, to Military Club, τα γραφεία της τράπεζας CEC και το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας. 


5. Piata Revolutiei

Η διάσημη πλατεία από την οποία μεταδόθηκαν παγκοσμίως οι τελευταίες στιγμές εξουσίας του Νικολάι Τσαουσέσκου στις 21 Δεκεμβρίου 1989, λίγο πριν πιαστεί και οδηγηθεί στο θάνατο. Ωστόσο, η σημαντικότητα της πλατείας εκτείνεται πίσω πολύ πριν από τα δραματικά γεγονότα της επανάστασης του 1989. Στην πλατεία βρίσκονται το πρώην Βασιλικό παλάτι το οποίο σήμερα φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο Τέχνης, το καταπληκτικό Αθήναιο και το ιστορικό Ξενοδοχείο Athenee Palace Hotel. Στο νότιο τμήμα της πλατείας βρίσκεται η μικρή μα όμορφη εκκλησία Jretzulescu.

6. Piata Universitatii


Πάντα γεμάτη με κόσμο και κίνηση, αυτή η πλατεία είναι το πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης των κατοίκων. Εδώ βρίσκονται σημαντικά αρχιτεκτονικά κτήρια σε κάθε μία από τις τέσσερις γωνίες της πλατείας: η Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, το Εθνικό Θέατρο, το νεοκλασικό Coltea Ηospital και το Sutu Palace, που τώρα φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας του Βουκουρεστίου.  


7. Ένα βράδυ για φαγητό στο Caru cu' bere είναι must!

Όποιο ντόπιο και αν ρωτήσαμε μας πρότεινε αυτό το μαγαζί για φαγητό μέχρι που πιστέψαμε ότι είναι συνεννοημένοι. Τελικά πειστήκαμε, το δοκιμάσαμε και χαμένοι δε βγήκαμε.


Στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο που χρονολογείται από το 1899 στην οδό Σταυροπόλεως το οποίο δύσκολα περνάει απαρατήρητο αφού κάθε βράδυ είναι γεμάτο με κόσμο. Με το που μπαίνεις μέσα σου κάνει τρομερή εντύπωση η επιβλητική του αρχιτεκτονική, το υπέροχο ψηφιδωτό πάτωμα,οι ξύλινες σκάλες που οδηγούν κάτω στο κελάρι και πάνω στη σοφίτα και τα πολύχρωμα βιτρό πίσω από το μπαρ.
Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το κότσι και γενικά τα διάφορα κρεατικά. Έχει πολλούς τουρίστες καθώς για τον μέσο Ρουμάνο το μαγαζί είναι ακριβό. Επίσης κάθε βράδυ έχει και θέαμα με παραδοσιακούς χορούς, γιαυτό επιλέξτε να καθίσετε στο ισόγειο (και όχι στο κελάρι που ίσως σας προτείνουν).

Στην περίπτωση που δεν έχετε κάνει κράτηση από πριν έχετε κατά νου ότι ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο στο μπαρ μέχρι να αδειάσει τραπέζι!

8. Περπατήστε!


Η πόλη μπορεί να μην περπατιέται ευχάριστα καθώς έχει μεγάλες αποστάσεις ενώ κέντρο ουσιαστικά δεν βλέπεις πουθενά. Ωστόσο, μία μικρή βόλτα είναι αρκετή για να σχηματιστεί μία πλήρης εικόνα για την πόλη: η αναρχία του οικοδομικού κομμουνισμού. Μεγαθήρια πολυκατοικίες χωρίς μπαλκόνια, με σπίτια που μοιάζουν σαν κονσερβοκούτια. Πανομοιότυπα τετράγωνα τεράστια κτήρια-πολυκατοικίες. Η αντίθεσή τους με τα αρχιτεκτονικά διαμάντια που θυμίζουν βιεννέζικο στυλ και βρίσκονται ανάμεσα στις πολυκατοικίες δεν υπάρχει αφού και αυτά είναι παραμελημένα, βρώμικα και ασυντήρητα με αποτέλεσμα να περνούν απαρατήρητα. 
Μία πόλη που χρειάζεται απαραίτητα συντήρηση των κτηρίων της για να αναδειχθεί. Στα θετικά σημεία οι πολλές διάσπαρτες ορθόδοξες εκκλησίες που χαρίζουν λίγο χρώμα και λίγη αλλαγή στο μάτι του ταξιδιώτη και τα τεράστια πεζοδρόμια και δρόμοι. Άπλα και ευρυχωρία.

9. Για ψώνια δύο εμπορικά κέντρα εκτός πόλης αξίζουν


Η οδός Calea Victoriei θεωρείται ο εμπορικός δρόμος του Βουκουρεστίου. Καμία σχέση όμως με τους εμπορικούς δρόμους που έχουμε συνηθίσει. Μη φανταστείτε καμία Ερμού ή την Oxford street. Τα μαγαζιά είναι διάσπαρτα και λίγα. Υπάρχουν οι μεγάλες μάρκες όπως Dolce &Gabbana καθώς και αρκετά ελληνικά brands (βλέπε BSB) αλλά οι Ρουμάνοι ψωνίζουν στα εμπορικά κέντρα. 

Τα εμπορικά κέντρα που αξίζουν (και θυμίζουν τα δικά μας) είναι αυτά που βρίσκονται λίγο εκτός πόλης.


10. Τα μέσα μεταφοράς 

Στο Βουκουρέστι υπάρχει μετρό και τραμ. Το τραμ πρέπει να είναι μία θαυμάσια εμπειρία ταξιδιού με ένα μέσο άλλης εποχής καθώς είναι παλιού τύπου. Εμείς δε μπήκαμε δυστυχώς.


TIPS:
- ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑΞΙ ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΜΕΤΡΟ!! Δε θέλω να γενικεύσω και να βγάλω το συμπέρασμα ότι όλοι οι Ρουμάνοι ταξιτζήδες είναι κλέφτες αλλά εμείς είχαμε μία πολύ άσχημη εμπειρία με ταξιτζή που μας συμφώνησε τιμή για μία διαδρομή και μας τη χρέωσε το δεκαπλάσιο από την κανονική της τιμή. Γι' αυτό μπαίνουμε σε ταξί και επιμένουμε να ξεκινήσει το ταξίμετρο να γράφει τη διαδρομή μας. Εάν σας αρνηθεί ο οδηγός, απλά βγείτε από το αυτοκίνητο και πάρτε το επόμενο. 
- Κλείστε μονοήμερη εκδρομή και περιηγηθείτε στους πύργους της Τρανσυλβανίας. Είναι μια υπέροχη και μοναδική εμπειρία. Θυμηθείτε εδώ
-  Θα χρειαστεί να κάνετε συνάλλαγμα. Καλύτερα όχι στο αεροδρόμιο αλλά προνοήστε να έχετε μαζί σας μερικά RON που θα έχετε ανταλλάξει στην Τράπεζα της Ελλάδος.
-  Τρεις μέρες είναι υπεραρκετές για να δείτε την πόλη. 


Που μείναμε: 


Ηotel TEMPO - full review here



  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια