STOCKHOLM CITY GUIDE

By Debbie - 2:44 PM

Σουηδία -και συγκεκριμένα Στοκχόλμη- ήθελα να πάω εδώ και περίπου 2 χρόνια. Υποχρεώσεις και δουλειές πάντα έμπαιναν στη μέση καθυστερώντας το ταξίδι μου και μεγαλώνοντας τις προσδοκίες μου γι' αυτή την πόλη. Φέτος τελικά κατάφερα να την επισκεφτώ για μία εβδομάδα στις αρχές Ιουλίου.
Οι προσδοκίες μου ήταν από ότι φάνηκε μεγάλες και έτσι δυστυχώς η πόλη με απογοήτευσε. Δεν είδα καμία Βενετία του Βορρά, οι ειδυλλιακές εικόνες των καρτ ποσταλ κόβονταν στην πραγματικότητα από τα έργα που γίνονταν στο κέντρο της πόλης και κατέληξα να ψάχνω  απεγνωσμένα τις όμορφες εικόνες που είχα στο μυαλό μου.
Ωραία μαγαζιά-μπουτίκ και καφετέριες με όμορφο design υπήρχαν, μα η πόλη δε μου άφησε καμία ιδιαίτερη εικόνα, σα να μην έχει τον δικό της χαρακτήρα. Δεν είμαι σίγουρη αν θα ξαναπήγαινα, ίσως για να επισκεφτώ και άλλες πόλεις όπως η Ουψάλα, το Μάλμε και να γυρίσω λίγο την επαρχία. 

Ωστόσο, το να επισκεφτείς τη Σουηδία καλοκαίρι είναι σχεδόν must αφού και ο καιρός είναι καλός και η νύχτα εμφανίζεται μόνο λιγοστές ώρες. Ο ήλιος δύει μετά τις 10 το βράδυ δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να χορτάσουν την πόλη με το φως της μέρας. Οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες αλλά υπάρχουν και οικονομικές επιλογές.

Ακολουθεί το top 10 μου για τη Στοκχόλμη την περίοδο του Ιουλίου:

1. Περπατήστε τη Gamla Stan
Το ιστορικό της κέντρο της Στοκχόλμης ονομάζεται Gamla Stan και εκτείνεται σε τρία νησιά: Stads, Riddar και Helgents. Εδώ θα περιπλανηθείς σε πλακόστρωτα στενά δρομάκια, θα βρεις πολλά τουριστικά μαγαζιά, καφετέριες και καταστήματα με ρούχα ενώ εδώ βρίσκεται και το Nobel Museum. Γραφικά στενά, πολλά χρώματα στα κτήρια, απουσία αυτοκινήτων. Η βόλτα είναι απαραίτητη για κάθε επισκέπτη της Στοκχόλμης.
Tα μεσαιωνικά κτήρια της παλιάς πόλης σώθηκαν χάρη στο γεγονός ότι δεν βομβαρδίστηκε -ευτυχώς- η πόλη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι το τουριστικό κομμάτι της πόλης και το πιο γραφικό.


2. Ξεχάστε τα H&M!! Ψωνίστε λοκαλιές από τα ACNE Studios, τις τσάντες-hit Fjallraven και hasbeens!
Όταν μιλάμε για σουηδικό design, αναπόφευκτα αυτή η μίνιμαλ αισθητική περνάει και στα ρούχα. Ευφάνταστα κοψίματα, μοντέρνα σχέδια, η απόλυτη σουηδική μάρκα τα Acne Studios. Ψωνίστε από την πηγή. Μερικά μόνο σχέδια από τα Acne Studios:


Ο χαμός που έχει γίνει φέτος με τις τσάντες Fjallraven δεν υπάρχει. Και ναι είναι Σουηδικές. Το καλύτερο σουβενίρ; I think so!

Τα χοντροπάπουτσα Hasbeens είναι ότι πιο σουηδικό υπάρχει στο χώρο της μόδας του παπουτσιού, τα οποία έκαναν ένα μεγάλο μπραφ πέρυσι και έγιναν γνωστά παγκοσμίως. Δεν είμαι σίγουρη εάν θα τα φόραγα αλλά όταν λες hasbeens σκέφτεσαι Σουηδία και το ανάποδο!


3. Vasa Museum
Για μία σχετικά μικρή πρωτεύουσα, η Στοκχόλμη έχει περίπου 80 μουσεία (!) προς το παρόν, με ολοένα και νέα να ξεφυτρώνουν στην πόλη. Ίσως το γνωστότερο και διασημότερο μουσείο της πόλης, είναι αυτό, μέσα στο οποίο βρίσκεται το επιβλητικό πολεμικό πλοίο «Vasa», το οποίο βυθίστηκε το 1628 στο πρώτο του ταξίδι και ανελκύστηκε μετά από 333 χρόνια, το 1961. Είναι το μοναδικό πλοίο του 17ου αιώνα στον κόσμο που έχει συντηρηθεί και υπάρχει σε μία σχετικά καλή κατάσταση και γι' αυτό το Vasa museum έχει τη μεγαλύτερη επίσκεψη τουριστών σε όλη τη Σκανδιναβία!
Το μουσείο αναφέρεται αναλυτικά στην ιστορία κατασκευής του πλοίου, στη βύθισή του και το πως ανελκύστηκε από τον βυθό της λίμνης (!) Malaren. 

4. Σουηδικό Metro: τέχνη κάτω από τη γη!
Σχεδόν ποτέ δεν προτιμώ το μετρό για να μετακινηθώ σε πόλεις που οι αποστάσεις είναι κοντινές με τα πόδια. Γιατί να χάσεις τα δρομάκια, τα μαγαζιά, την κίνηση τον κόσμο, επιλέγοντας να πας υπόγεια όταν μπορείς να φτάσεις στον προορισμό σου γεμάτος εικόνες από τη ζωή της πόλης? Στη Στοκχόλμη όμως ΠΡΕΠΕΙ να επισκεφτείς κάποιους σταθμούς του μετρό που είναι τόσο εντυπωσιακοί όσο ένα έργο τέχνης σε μουσείο. Οι περισσότεροι σταθμοί του μετρό της Στοκχόλμης δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950.
Κόψτε ένα εισιτήριο που κοστίζει 36 SEK (περίπου 4 ευρώ) και διαρκεί για 75 λεπτά ταξιδιού και περιπλανηθείτε στους σταθμούς. Διαβάστε Γιάννη Ρίτσο στο στον σταθμό Tensta, θαυμάστε τις τοιχογραφίες του  Per Olof Ultvedt στον μπλε σταθμό T-Centralen, νιώστε σαν τον Σούπερ Μάριο ston Thorildsplan, δείτε το ουράνιο τόξο στον σταθμό Stadion. Αξίζει να επισκεφθείτε ακόμα τους σταθμούς: Kungsträdgården, Rådhuset, Solna Centrum, Hötorget, Bagarmossen, Tekniska Högskolan. Ένα ταξίδι στην τέχνη!


5. Nobel Museum 
Κάτι που ήθελα να κάνω αλλά δεν πρόλαβα ήταν να περάσω τις πύλες του μουσείου Nobel το οποίο βρίσκεται στην πιο γραφική πλατεία της παλιάς πόλης. 
Το Μουσείο Νόμπελ είναι αφιερωμένο στην πληροφόρηση για τα Βραβεία, τη ζωή του ιδρυτή τους Άλφρεντ Νόμπελ, καθώς και των βραβευθέντων με Νόμπελ από το 1901 μέχρι σήμερα. Ίσως την επόμενη φορά. 
Η είσοδος κοστίζει 120SEK (περίπου 12 ευρώ) ενώ τις Δευτέρες είναι κλειστό. Πληροφορηθείτε για τις ώρες λειτουργίας και τα guided tours που προσφέρει στο official site: http://www.nobelmuseum.se/en/about-the-nobel-museum


6. Κάντε ένα διάλειμμα, κάντε ένα Fika!
Το fika είναι μία ιδέα βασικά, που σημαίνει για τους Σουηδούς το να καθίσουν να πιουν ένα καφέ συνοδεία ενός cinnamon bun, το παραδοσιακό ρολάκι κανέλας. Θεωρείται ένα σημαντικό κομμάτι της Σουηδικής κουλτούρας, κάτι σαν τη σιέστα των Ισπανών ας πούμε. 
Tip: πρόταση για fika στο Cafe Saturnus. Εδώ καθόμαστε στο cafe Koloni, που προσφέρει οργανικούς χυμούς και καφέ.

7. Το Soho της Στοκχόλμης, λέγεται SoFo
Ένας μικρός αναγραμματισμός είναι αρκετός για να μας φέρνει στο μυαλό τη hip γειτονιά της Νέας Υόρκης. Εδώ χτυπάει η καρδιά της νεολαίας, σε μία χαλαρή γειτονιά με pubs, bars και εστιατόρια. 
Βρίσκεται γύρω από την περιοχή Folkungagatan και είναι γεμάτο με ενδιαφέροντα και καλλιτεχνικά καταστήματα ρούχων αξεσουάρ, design, vintage μαγαζιά κλπ. 
Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή ενώ το καλοκαίρι η πλατεία Nytorget μεταμορφώνεται σε ένα πάρκο γεμάτο με Σουηδούς που απολαμβάνουν τον ήλιο με υπαίθριες δραστηριότητες. 


8. Abba Museum
Εμείς δεν μπήκαμε μέσα στην έκθεση καθότι δεν είμαστε και πολύ fun των Abba. Όμως η είσοδος στο πωλητήριο είναι δωρεάν και παίρνεις μία έντονη γεύση από εκείνη την εποχή που μεσουρανούσαν οι Abba. Αξίζει μία βόλτα και ένας καφές στην καφετέρια του μουσείου στην οποία υπάρχει και η παραπάνω "ευκαιρία φωτογραφίας instagram".
Οι Abba είναι το δεύτερο εξαγωγικό "προϊόν" της Σουηδίας μετά τα ΙΚΕΑ και το μουσείο εξιστορεί την πορεία του συγκροτήματος. 
9. Σας αρέσει το περπάτημα; Συνδυάστε το με ξενάγηση - το free walking tour!
Ένα καλό με τη Σουηδία είναι ότι παρόλο που είναι μία ακριβή χώρα, υπάρχουν πράγματα φιλικά προς τον budget traveler. Για παράδειγμα τα free walking tours (freetourstockholm.com) που προφέρουν τρία διαφορετικά τουρ στην πόλη περνώντας από όλες τις κεντρικές περιοχές. Το καλό είναι ότι σε αυτά τα τουρ, οι ξεναγοί είναι ντόπιοι τους οποίους μπορείς να ρωτήσεις όποιo inside information θέλεις για την πόλη ενώ μετά το τέλος της ξενάγησης μπορείς να προσφέρεις όποιο ποσό νομίζεις, ανάλογα με τα χρήματα που σου περισσεύουν! 


10. Grona Lund: η Disneyland της πόλης
Τοποθετημένο στο νησί Djurgården, σχετικά κοντά από το κέντρο της πόλης, το ψυχαγωγικό πάρκο έχει πάνω από 30 αξιοθέατα ενώ διοργανώνονται αρκετές συναυλίες το καλοκαίρι. Εμείς πετύχαμε συναυλία του Alice Cooper (!). Είναι ανοιχτό από Μάρτιο/Απρίλιο μέχρι και Σεπτέμβριο και η είσοδος κοστίζει 12 ευρώ. Τα παιδιά μέχρι 6 ετών και άτομα άνω των 65 μπαίνουν δωρεάν. Από εκεί και πέρα τα rides και τα θεάματα έχουν το δικό τους ξεχωριστό εισιτήριο.
Περισσότερες πληροφορίες στον official ιστότοπο: https://www.gronalund.com/en/Plan-Your-Visit/Prices-tickets

Τι να πακετάρω για τη Στοκχόλμη την περίοδο του Αυγούστου;
Για έναν Έλληνα, το καλοκαίρι στην Στοκχόλμη κάθε άλλο παρά ζεστό είναι! Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 15 βαθμούς οπότε φθινοπωρινά ρούχα και κλειστά παπούτσια είναι must. Ένα αδιάβροχο μπουφανάκι για την περίπτωση βροχής και t-shirt για τα μεσημέρια που ο ήλιος λαμποκοπά (αλλά είναι με δόντια).

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια