Τα πιο απιστευτα πραγματα που ειδα στην Ιαπωνια

By Debbie - 9:08 PM


1. Από πολύ νωρίς θα παρατηρήσετε ότι η Ιαπωνία είναι μία πολύ καθαρή χώρα. Ούτε ένα χαρτάκι κάτω για δείγμα δεν πρόκειται να υπάρχει. Ωστόσο εάν θέλετε να ξεφορτωθείτε ένα σκουπιδάκι, δεν θα βρείτε πουθενά κάδους απορριμμάτων! Αυτό το οξύμωρο σχήμα μας απασχόλησε από την αρχή που τα σκουπίδια μας (τρως ένα παγωτό βρε αδερφέ, πίνεις ένα χυμό..) τα χώναμε στις τσέπες και τις τσάντες μας μέχρι να γυρίσουμε στο ξενοδοχείο μας να τα ξεφορτωθούμε.
Αυτό λοιπόν συμβαίνει γιατί σπάνια θα δεις Ιάπωνα να τρώει και να πίνει στο δρόμο ή κάτι στο χέρι οπότε δεν έχει λόγο να ψάχνει κάδο απορριμμάτων αλλά και γιατί αν τυχόν φάνε κάτι γρήγορα σε φάση φαστ φουντ το τρώνε έξω από την καντίνα ή το αυτόματο μηχάνημα που το σερβίρει διότι εκεί υπάρχουν κάδοι. Συμπέρασμα: κάδοι απορριμμάτων υπάρχουν μόνο δίπλα στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης ή στις καντίνες γρήγορου φαγητού.

2. Οι δημόσιες τουαλέτες τους είναι ΠΕ-ΝΤΑ-ΚΑ-ΘΑ-ΡΕΣ! Πόσο πιο convenient για τον επισκέπτη ο οποίος προφανώς είναι στην τρεχάλα όλη μέρα για να δει όσα περισσότερα μπορεί. Οι δημόσιες τουαλέτες που υπάρχουν στους σταθμούς του μετρό λάμπουν από καθαριότητα, πάντα υπάρχει χαρτί και μάλιστα με πολλά έξτρα ρολά ενώ οι υπερσύγχρονες λεκάνες με τα περίεργα κουμπάκια εντυπωσιάζουν.

3. Οι περίεργες τουαλέτες αποτελούν σχεδόν σήμα κατατεθέν της χώρας! Κουμπάκια που παίζουν μουσική, εκπέμπουν αρώματα, ζεσταίνουν το κάθισμα και έχουν ενσωματωμένο μπιντέ. Σίγουρα αναβαθμίζουν την εμπειρία!

4. Είστε καπνιστής; θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα χώρο καπνιζόντων. Το κάπνισμα απαγορεύεται στο δρόμο ενώ επιτρέπεται μόνο στα ειδικά σχεδιασμένα γυάλινα κουβούκλια που υπάρχουν στα πεζοδρόμια. Πραγματικό κυνήγι θησαυρού. Το οξύμωρο εδώ είναι ότι μέσα στα εστιατόρια δεν απαγορεύεται το κάπνισμα.

5. Αν τύχει και μπείτε στο JR τρένο, τον υπέργειο σιδηρόδρομο του Τόκυο, στο πρώτο βαγόνι όπου υπάρχει οπτική επαφή με τον οδηγό, μην παραξενευτείτε εάν ο οδηγός μιλάει μόνος του η κάνει κινήσεις με τα χέρια του. Είναι ένας τρόπος να είναι σωστός στη δουλειά του σύμφωνα με τον τρόπο εκπαίδευσης στην Ιαπωνία!

6. Τα φρούτα τους είναι υπερβολικά ακριβά. Ένας λόγος να εκτιμήσουμε τις Ελλαδίτσα μας είναι οι τιμές στα φρούτα. 25 ευρώ το κιλό τα ροδάκινα, μέχρι 4 ευρώ για μία φράουλα και η λίστα συνεχίζεται...


7. Η σχέση των Γιαπωνέζων με τις παντόφλες είναι ιδιαίτερες. Όταν μπεις σε ένα σπίτι πρέπει υποχρεωτικά να βγάλεις τα παπούτσια σου και να φορέσεις τις παντόφλες που θα υπάρχουν στην είσοδο. Επίσης εάν επισκεφτείς την τουαλέτα θα πρέπει να αλλάξεις παντόφλες και να φορέσεις τις ειδικές πλαστικές για χρήση μόνο στην τουαλέτα. Εάν μείνεις σε ryokan (παραδοσιακό γιαπωνέζικο σπίτι του 8ου αιώνα) θα το ζήσεις σαν εμπειρία. Το εσωτερικό αυτών των σπιτιών είναι πεντακάθαρο ενώ τα δωμάτια είναι στρωμένα με tatami (καλάμια ρυζιού) και εκεί επιτρέπεται να περπατάς μόνο ξυπόλητος. 

8. Η σοκολάτα Kit Kat έχει τις πιο τρελές γεύσεις και υπάρχουν μόνο στην Ιαπωνία!! Μάλιστα, ανάλογα με τις εποχές του χρόνου και τις διάφορες γιορτές βγαίνουν στην αγορά περιοδικές limited edition γεύσεις όπως για παράδειγμα το Hokkaido Melon ή το Strawberry Cheesecake το καλοκαίρι.

9. Στο μετρό κυριαρχεί ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΣΥΧΙΑ. Στα βαγόνια υπάρχει η ένδειξη ενός κινητού στην δόνηση (που σημαίνει ότι απαγορεύεται να το έχεις στο δυνατό) και φυσικά κανείς δεν μιλάει δυνατά, ακούει μουσική δυνατά ή τολμάει να ενοχλήσει τους υπόλοιπους γύρω του  με τις συσκευές του. Γιατί όλοι έχουν ένα ipad στο χέρι Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση στο μετρό είναι πως έβλεπα μεγάλους κυρίους να διαβάζουν manga.

10. Κανένα φιλοδώρημα. Οι Ιάπωνες θεωρούν προσβολή οποιαδήποτε χειρονομία κάνεις να τους δώσεις φιλοδώρημα και μάλιστα αυτό το ζήσαμε προσωπικά σε ένα εστιατόριο όπου ο σερβιτόρος αρνήθηκε τα λεφτά και έφυγε. Μετά διαβάσαμε ότι μπορεί αυτό να θεωρηθεί πολύ προσβλητική χειρονομία και ότι αν θες να ευχαριστήσεις κάποιον για το φαγητό, του δίνεις δώρο (!)

11. Οι Ιάπωνες δεν φοράνε γυαλιά ηλίου! Το ταξίδι μας έγινε Αύγουστο μήνα με έναν υπέρλαμπρο ήλιο αλλά κανένας δεν φόραγε γυαλιά. 

12. Αντιθέτως οι κοπέλες φόραγαν υποχρεωτικά κάλτσες ή καλσόν με σανδάλια ή εσπαντρίγιες παρ' όλη την ζέστη! 

13. Όλες οι τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ. Ακόμα και στα εστιατόρια. Υπολογίζουμε συν 8% επί της αναγραφόμενης. 

14. Θα βρεις τις πιο περίεργες καφετέριες: cat cafes όπου θα κυκλοφoρούν γάτες παντού, Maid cafes όπου θα σε σερβίρουν κοπέλες ντυμένες υπηρέτριες, bunny cafes κλπ.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια