Tartu

By Debbie - 12:25 PM

To Τάρτου -η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας και φοιτητούπολη- το επισκεφθήκαμε για να συναντήσουμε δύο φίλους μας Εσθονούς που ζουν εκεί. 
Στα μάτια μας καθ' ότι Αθηναίοι μας φάνηκε σαν ένα κουκλίστικο χωριό, πολύ ήρεμο όπου ο χρόνος κυλάει αργά και οι κάτοικοί του είναι πολύ ευτυχισμένοι. 

Τι να κάνεις αν βρεθείς στο Τάρτου:

Students Kissing Statue
Να επισκεφτείς οπωσδήποτε το άγαλμα των φοιτητών που φιλιούνται στο κέντρο της πλατείας της πόλης. Είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα της πόλης. 
Η ιστορία έχει ως εξής: ένα συντριβάνι βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση από το 1948 όταν διάφοροι νεόνυμφοι με τους καλεσμένους τους το επισκέπτονταν για καλή τύχη. To γλυπτό δημιουργήθηκε από τον Mati Karmin και ολοκληρώθηκε το 1998. 
Από το 2006 το συντριβάνι περιβάλλεται από κεραμίδια που φέρουν τα ονόματα τω αδελφών πόλεων του Tartu: Bærum, Deventer, Ferrara, Fredriksberg, Hafnarfjörður, Hämeenlinna, Kaunas, Lüneburg, Pihkva, Riia, Salisbury, Tampere, Τούρου, Ουψάλα, Βεσπρέμ και Ζούτφεν. Βρίσκονται στην κατεύθυνση που οι πόλεις απέχουν από το Tartu, σημειώνοντας τις αποστάσεις.

Tartu University
Να περάσεις μία βόλτα έξω από επιβλητικό κτήριο του Πανεπιστημίου. Είναι το μεγαλύτερο, το σημαντικότερο και το παλαιότερο της χώρας. 
Ιδρύθηκε το 1632 από τον βασιλιά Γουσταύο Β' Αδόλφο της Σουηδίας με την ονομασία Academia Dorpatensis καθώς Dorpart ονομάζεται το Τάρτου στα γερμανικά. 
Λόγω πολέμου με την Ρωσία, η έδρα του μετακινήθηκε το 1656 στο Tallinn ενώ το 1665 έκλεισε. Επαναλειτούργησε στο Tartu το 1960 με το όνομα Academia Gustavo-Carolina αλλά μετακινήθηκε στην πόλη Parnu το 1699 και λειτούργησε έως το 1710, όταν η Σουηδία παραδόθηκε στη Ρωσία στη διάρκεια του Μεγάλου Βορείου Πολέμου. 
Το Πανεπιστήμιο ξανα άνοιξε στο Tartu το 1802 με τα μαθήματα να διδάσκονται στη γερμανική γλώσσα. Το 1870, το φοιτητικό κίνημα του Πανεπιστημίου που αποτελούνταν από Εσθονούς οργανώθηκε και η σημαία της Φοιτητικής Οργάνωσης του Πανεπιστημίου του Tartu το 1884, έγινε αργότερα η σημαία της χώρας (!). 
Μετά το τέλος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1919 το Πανεπιστήμιο άνοιξε και ανήκε στη Δημοκρατία της Εσθονίας. Την σοβιετική περίοδο (1944-1989) το Πανεπιστήμιο ονομαζόταν Κρατικό Πανεπιστήμιο του Τάρτου. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το Πανεπιστήμιο έγινε ξανά το κύριο πανεπιστήμιο της Εσθονίας.

Βόλτα στα μπαράκια της παλιάς πόλης το βράδυ
Σαν φοιτητούπολη, το Tartu έχει κάποια μπαράκια που μπορείς να βγεις για ένα ποτό, ωστόσο η νυχτερινή ζωή της πόλης δεν μας εντυπωσίασε. Στην παλιά πόλη, θα βρεις κάποια μπαρ στον κεντρικό δρόμο τα οποία όμως κλείνουν στις 2 το βράδυ. 
Εμείς επισκεφθήκαμε το Trepp το οποίο φημίζεται για τη μεγάλη ποικιλία σε σφηνάκια και δοκιμάσαμε μερικά.  

Aparaaditehas - the coolest meeting point
Το Telliskivi του Τάρτου, το επονομαζόμενο "The Widget Factory" ή Aparaaditehas είναι ένα παλιό εργοστασιακό συγκρότημα το οποίο έχει μετατραπεί σε μία νεανική περιοχή με ντιζαϊνάτα εστιατόρια, καφέ, γραφεία ΜΚΟ και καταστήματα τροφίμων. 
Στην περιοχή μαζεύονται ή δουλεύουν νέοι επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, φοιτητές και εδώ χτυπάει η σύγχρονη και χιπστερ καρδιά της πόλης. Υπάρχουν τρία εστιατόρια και δύο καφετέριες, η Müürilille flea market και το Printing Museum. Must visit.
Official website: https://www.aparaaditehas.ee 

Για μπύρα στο Pussirohukelder
H ιστορία της πυριτιδαποθήκης του Tartu, μετράει 300 χρόνια! Κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα και είναι η Pub με το υψηλότερο ταβάνι παγκοσμίως (!)  το οποίο φτάνει τα 10,2 μέτρα! 
Βρίσκεται στην καρδιά του Tartu και είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα με θολωτά τόξα και κομψό εσωτερικό σχεδιασμό. Οι θαμώνες της pub έχουν τα προσωπικά τους ποτήρια μπύρας (του ενός λίτρου) πάνω στα οποία είναι γραμμένο το όνομά τους και κρέμονται στους τοίχους του οικοδομήματος και το στολίζουν εξαιρετικά! Υπάρχει πανέμορφη εξωτερική αυλή για τους καλοκαιρινούς μήνες. 
Δεν είχαμε το χρόνο να καθίσουμε να πιούμε μία μπύρα και να δοκιμάσουμε το φαγητό δυστυχώς, αλλά θα το κάνουμε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε εκεί οπωσδήποτε!!!
Officiel website: http://pyss.ee  
Events not to be missed in Tartu:

January – Tartu Winter Music Festival
February – Tasty Tartu, Tartu Marathon
March – Festival of Visual Culture World Film
April – Supilinn Days, Student Festival “Tartu Spring Days”
May – Spring Fair, Karlova Days, Tartu Landscape Marathon
June – Tartu street food Festival and Festival TaDaa!, International student festival “Gaudeamus”, Tartu City Day
July – Hanseatic Days, Rally Estonia
August – Tartu Food and Wine Festival, Tartu Love Film Festival “tARTuFF”, Tartu Inline Skating Marathon
September – Autumn Fair, Tartu Autumn Days, Tartu Mountain Bike Marathon
October – Tartu City Marathon
November – Tartu Jazz and rhythm music festival “IDeeJazz”
December – Christmas Town Tartu, Wintry Tartu Folk Dance Day



Και το βίντεό μας: 

ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ!

SUBSCRIBE FOR MORE: 


youtube.com/channel/UCidwSiMtYQ5pjypMfKLwRjg 

CONNECT WITH ME: https://www.facebook.com/livealittlegr

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια