Red sunsets and mint tea: Marrakech diary

By Debbie - 2:57 PM

Τουρίστες, γρήγοροι ρυθμοί, φασαρία, άμαξες, φοίνικες, παζάρια με δερμάτινα είδη, κοσμήματα και μπαχαρικά και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Στο Μαρακές δε μπορείς να ξεκουραστείς γιατί απλά ο κόσμος δεν σε αφήνει. Μικροπωλητές σε τραβάνε μέσα στο μαγαζί τους, εστιάτορες σε πιέζουν να καθίσεις για φαγητό, άραβες με φίδια και μαϊμούδες σε κυνηγάνε για μία φωτογραφία φυσικά με το αζημίωτο, παιδάκια σε προσεγγίζουν για λίγα dirham, επίδοξοι τουριστικοί οδηγοί και πλανόδιοι θα σου μιλήσουν θέλοντας να σου αποσπάσουν λίγα χρήματα.  Όλα αυτά στο χάος της medina, της παλιάς πόλης δηλαδή, και της κεντρικής πλατείας Djema El Fna. Εάν βγείτε λίγο έξω από τα τείχη της medina, θα αντικρίσετε το πιο χαλαρό, ντόπιο και όμορφο Μαρακές. 
Γενικά ένας τουρίστας δεν περνάει απαρατήρητος από τους Μαροκινούς. Δυστυχώς θα σας πρότεινα να αποφύγετε τους ντόπιους (συμβουλή που ποτέ μα ποτέ δεν πίστευα ότι θα δώσω) αλλά στο Μαρόκο σπάνια έχουν καλές προθέσεις. Η βασική τους πρόθεση για να πιάσουν κουβέντα με έναν τουρίστα είναι μόνο τα χρήματα. Οπότε παίξτε το αδιάφοροι, να είστε εξοπλισμένοι ιδανικά με ένα gps (το app maps.me είναι εξαιρετικό και λειτουργεί και Offline) και εξερευνήστε την πόλη με το δικό σας ρυθμό και ανάλογα με τη διάθεσή σας. 

    Χαθείτε στα δρομάκια της medina και κάντε παζάρι μέχρι τελικής πτώσης 
| Get lost in the medina and practice your negotiation skills.

Το Μαρακές είναι ίσως η πιο τουριστική πόλη της χώρας, οπότε έχετε στο μυαλό σας πως οι τιμές στο παζάρι είναι αρκετά τσιμπημένες. Στην περίπτωση που δεν επισκεφτείτε άλλη πόλη βέβαια, αγοράστε τα υπέροχα προϊόντα από τους δρόμους της medina. Θα βρείτε υπέροχα δερμάτινα είδη (τσάντες, παντόφλες bambus), κοσμήματα, βότανα και μπαχαρικά, argan oil και φουλάρια. Αν είστε και φαν του παζαριού τότε χτυπήσατε τζακποτ. Ποτέ μα ποτέ μην πληρώσετε την τιμή που σας λένε. Διαπραγματευτείτε το και ρίξτε την τιμή τουλάχιστον στο μισό. Υπερτιμούν την πραμάτεια τους μέχρι και στο δεκαπλάσιο της αξίας, γιαυτό άλλωστε δεν θα δείτε πουθενά να αναγράφονται τιμές. 

Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα με πανοραμική θέα στη Djema El Fna από το εστιατόριο Chez Chegrouni 
| Enjoy the sunset over Djema El Fna Square from the terrace of Chez Chegrouni restaurant.
Η κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης του Μαρακές αλλάζει πρόσωπα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μόνιμες καντίνες με φρέσκους χυμούς, φρούτα και ξηρούς καρπούς σε καλωσορίζουν στη σχετικά ήρεμη πλατεία το πρωί. Καθώς ο ήλιος ανατέλλει, η πλατεία αρχίζει σιγά σιγά να ζωντανεύει μέχρι να πάρει τρελούς ρυθμούς: φασαρία, κίνηση (μέσα από την πλατεία περνάνε άμαξες, ποδήλατα, μηχανάκια, ταξί) και μετατρέπεται σε μία τεράστια "τουριστοπαγίδα". Τα μαγαζιά που θυμίζουν Μοναστηράκι γεμίζουν χρώμα την πλατεία αλλά οι μαγαζάτορες προσπαθούν να σε τραβήξουν μέσα για να ψωνίσεις. Γυναίκες που κάνουν henna σε ακολουθούν για να σε πείσουν να σου κάνουν την τεχνική. Άραβες με μαϊμουδάκια και φίδια είναι παντού τριγύρω και σε αρπάζουν για φωτογραφίες θες δεν θες. Αυτά μέχρι τη δύση του ήλιου που η πλατεία λούζεται μαγικά στο κόκκινο χρώμα του δύοντος ήλιου και όλη η ημερήσια παλαβωμάρα δίνει τη θέση της σε ένα πανηγύρι γεύσεων και τσίκνας. Δείτε όλο αυτό το μαγικό θέαμα από την ταράτσα του εστιατορίου "Chez Chegrouni" και καθίστε για late lunch. Αφού σκοτεινιάσει, λευκά λαμπάκια φωτίζουν την πλατεία ενώ πάγκοι στήνονται σε χρόνο dt με ψησταριές που φτιάχνουν παραδοσιακές λιχουδιές επιτόπου. Καθίστε στον πάγκο νο. 32 για εκπληκτικό φαγητό και εκπληκτικές τιμές. Το φαγητό είναι πάμφθηνο και πάρα πολύ νόστιμο. Μην το φοβηθείτε. Δοκιμάστε τη μαροκινή σαλάτα, τη σαλάτα μελιτζάνας zaalouk και φυσικά το παραδοσιακό τους κρέας, το tangine.Δοκιμάστε zaalouk (σαν μελιτζανοσαλάτα), tangine με κρέας και σουβλάκι κοτόπουλο. 

Ανεβείτε σε άμαξα για sightseeing στην πόλη 
| Hop on a carriage for city sightseeing
Image may contain: 4 people
Στο δρόμο μπροστά από το τζαμί Koutoubia θα βρείτε ένα σωρό άμαξες να περιμένουν τους αναβάτες τους. Φυσικά και οι αμαξάδες θα σας πλησιάσουν και θα σας προτείνουν τιμές για μία βόλτα στην πόλη. Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να δεις το υπόλοιπο Μαρακές και να βγεις από τα τείχη της medina. Η τιμή που πληρώσαμε για δύο ώρες βόλτας ήταν 200 Dirham (20 ευρώ τα 4 άτομα) και περάσαμε μπροστά από το τζαμί Koutoubia, κατευθυνθήκαμε προς τον κήπο Majorelle (είχε σκοπό να μας περιμένει ο οδηγός μας αλλά λόγω μεγάλης ουράς αποφασίσαμε να μη μπούμε στον κήπο), περάσαμε από το παλάτι του βασιλιά και το παζάρι βοτάνων και επιστρέψαμε στο ναό Koutoubia. 

Φωτογραφηθείτε μπροστά από το τζαμί Koutoubia 
| Take a selfie in front of Koutoubia Mosque
Αφού δε μπορείτε να μπείτε μέσα... φωτογραφηθείτε απέξω! Ο ναός Koutoubia είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και το μεγαλύτερο τζαμί στο Μαρακές. Ο μιναρές του ναού αγγίζει τα 77 μέτρα ύψος ενώ μπροστά του εκτείνεται μία μεγάλη πλατεία με δέντρα. Βρίσκεται 200 μέτρα από την κεντρική πλατεία Djema El Fnaa. Δυστυχώς η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε μουσουλμάνους. 

 Φάτε camel burger στο Clock cafe 
| Eat a camel burger at Clock cafe
Ένα υπέροχο - δυτικού τύπου- καφέ στην καρδιά της Medina θα σας εντυπωσιάσει από τη διακόσμηση, την θέα από την ταράτσα του και φυσικά τις γεύσεις του. Αξίζει να πάτε για τσάι μέντας, cafe affogato (espresso με παγωτό) και το μοναδικό burger καμήλας. Αλκοόλ όμως δεν θα βρείτε. Επισκεφθείτε το official site του διότι γίνονται διάφορα εκεί, από εκθέσεις μέχρι jazz βραδιές. 


 Προτιμήστε να μείνετε σε riad και όχι σε δυτικού τύπου ξενοδοχείο 
| Stay at a riad
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ζήσεις τις 1000+1 νύχτες στο Mαρόκο από το να επιλέξεις να μείνεις σε παραδοσιακού τύπου ξενοδοχεία, τα λεγόμενα riads. Αυτού του τύπου η διαμονή μπορεί να είναι από πολύ οικονομική (τύπου Hostel) μέχρι υπερπολυτελής (πχ. La Mamounia Marrakech). Ότι budget και αν έχετε, η διαμονή σας σε riad θα είναι μία ξεχωριστή εμπειρία: διώροφα σπίτια με εσωτερικό αίθριο που συνήθως έχει και μία μικρή πισίνα στο μέσο, κήποι πνιγμένοι σε εξωτικά φυτά, υπέροχα πλακάκια και ένα παραδοσιακό πρωινό είναι μερικές από τις εμπειρίες που θα ζήσετε εάν επιλέξετε τη διαμονή σας σε τέτοιου είδους ξενοδοχείο.  

Τι να αγοράσεις στο Μαρακές: argan oil, bambus, δερμάτινες τσάντες, χαλιά, περίτεχνα κοσμήματα:





Μερικά χρήσιμα tips:

-  Για την είσοδό σας στη χώρα, χρειάζεστε διαβατήριο που να ισχύει για τους επόμενους 6 μήνες τουλάχιστον, δε χρειάζεται να πληρώσετε κάποια βιζα αλλά να περάσετε από τον καθιερωμένο έλεγχο διαβατηρίων (τεράστιες ουρές).
- Κάντε συνάλλαγμα με το που φτάσετε στο αεροδρόμιο. Δεν είναι εύκολο να βρείτε ανταλλακτήρια στη medina. To νόμισμά τους είναι το Dirham και η σημερινή ισοτιμία 10 Dirhams = 1 Euro.  
- Εάν μιλάτε γαλλικά έχετε ένα τεράστιο ατού. Χρησιμοποιείστε τo. 
- Εμπιστευτείτε τον δικό σας travel guide ή το κινητό σας και όχι τους ντόπιους οι οποίοι προκειμένου να σας βοηθήσουν θα σας ζητάνε λεφτά. To application maps.me βοηθάει πάρα πολύ, καθώς λειτουργεί Offline και θα σας δείξει το δρόμο μέσα από τα δαιδαλώδη δρομάκια της medina. 
- Αν και δεν κλέβουν εύκολα τουρίστες, προσέχετε τα πράγματά σας ενώ περιπλανιέστε ανέμελοι στη medina.
- Κάντε παζάρια. παντού και πάντα. Το ποσό που πρέπει να δώσετε είναι κάτω από το μισό της αρχικής τιμής που ζητάνε.
- Υπάρχουν δύο είδη ταξί στην πόλη: τα petit taxis που παίρνουν μέχρι τρία άτομα και τα grand taxis που είναι μινιβαν. Εμπιστευτείτε μόνο τα petit taxis τα οποία έχουν ταξίμετρο (βεβαιωθείτε ότι μόλις μπείτε θα το ανοίξει ο οδηγός) και όχι τα grand taxis τα οποία λειτουργούν κατόπιν συνεννόησης και υπερτιμολογούν. Πάντοτε να επιμένετε για ταξίμετρο και ποτέ σε μία τιμή που θα σας πει ο οδηγός. 
- Μη φοβηθείτε το street food. Bεβαιωθείτε ότι το κρέας είναι καλά ψημένο και go for it. Ποτέ όμως μην πιείτε νερό βρύσης.
- Κλείστε μέσω του ξενοδοχείου σας διήμερη εκδρομή στην έρημο. Είτε μέσω συνεργαζόμενου πρακτορείου, είτε με δικό σας προσωπικό οδηγό, δηλαδή grand taxi αν είστε παρέα. Δε θα πρότεινα την ενοικίαση αυτοκινήτου όσο οικονομικό και αν φαίνεται διότι θα σας εξουθενώσει (η έρημος είναι μακριά) αλλά και γιατί υπάρχουν αστυνομικά μπλόκα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και αφηγήσεις λένε ότι το πρόστιμο δεν το γλιτώνεις.. 

  • Share:

You Might Also Like

1 σχόλια

  1. Ωωωω θα πάω τώρα τέλος Γενάρη για τα γενέθλιά μου!!! Και ανυπομονώ!!! Έχω ήδη το καφέ Clock στη λίστα μου!! ;)

    ReplyDelete