Fes: A Moroccan true beauty

By Debbie - 9:18 PM

Λίγα θα γράψω για την Fes. Ας μιλήσουν οι φωτογραφίες παρακάτω. Το διαμάντι του Μαρόκου είναι αυτή η βόρεια πόλη της χώρας που υπήρξε η πρωτεύουσα μέχρι το 1925. 
Μία λαβυρινθώδης medina που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα υπαίθριο βαφείο δερμάτων - το μεγαλύτερο της Αφρικής όπως πληροφορηθήκαμε-, το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο στον κόσμο (!) και ένας κόσμος λιγότερο επιθετικός από ότι στο Μαρακές, κάνουν της Φες να ξεχωρίζει. 

Τι να μην χάσετε:

 Δείτε τα Tanneries από ψηλά / See the Tanneries from above

Ίσως η χαρακτηριστικότερη εικόνα της Φες, που αξίζει όσο τίποτα να την δείτε και με τα ίδια σας τα μάτια. Μπείτε σε ένα από τα πολλά καταστήματα δερμάτων γύρω από τα tanneries (θα σας φωνάζουν κράχτες οπότε δεν θα τα χάσετε) δίνοντας το συμβολικό ποσό του 1 Dirham. Ο υπεύθυνος θα σας οδηγήσει στην ταράτσα του μαγαζιού (αφού σας περάσει μέσα από την δερμάτινη πραμάτεια του με σκοπό να αγοράσετε) από όπου θα έχετε μία πανοραμική θέα στα βαφεία και στο skyline της πόλης. Υπέροχο. Μη σας χαλάσει η έντονη μυρωδιά δέρματος, είναι κομμάτι της εμπειρίας. Ακούστε τι έχει να σας πει ο υπεύθυνος του μαγαζιού. Θα σας αναλύσει τη διαδικασία και θα σας πει ότι όλα τα δέρματα βάφονται με φυτικά υλικά.

Tip: μην αγοράσετε τίποτα από τα μαγαζιά γύρω από τα tanneries καθώς υπερτιμολογούν τα πάντα! Προτιμήστε τα μικρά μαγαζάκια λίγο πιο μακριά από την περιοχή.


Χαθείτε στα στενάκια της medina / Get lost at the medina alleys

Διαβάζοντας διάφορους ταξιδιωτικούς οδηγούς πριν το ταξίδι μας στο Mαρόκο, λέξεις εντυπωσιασμού γράφονταν για την υπέροχη medina της Fes η οποία αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η medina είναι η παλιά πόλη ουσιαστικά, με λαβυρινθώδη αρχιτεκτονική (καμία ρυμοτομία!) και στενά δρομάκια που οδηγούν κυριολεκτικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Εκεί μέσα βρίσκονται μαγαζάκια με ρούχα, δερμάτινα είδη, κοσμήματα, τουριστικά είδη, λαϊκές αγορές (με hardcore υλικό, πχ. κεφάλια καμήλας να κρέμονται, κότες να σφάζονται μπροστά στα μάτια μας, χήνες να τρέχουν δεξιά αριστερά), μικρά παραδοσιακά καφέ κλπ. Εδώ λοιπόν ξοδέψτε μία ολόκληρη μέρα, ξεχάστε το χάρτη, ακολουθήστε το ένστικτό σας και όπου και αν σας βγάλει.. θα είναι εμπειρία!

Tip: μη φοβηθείτε το street food.. εμείς ήπιαμε νοστιμότατο φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων καθώς και χυμό από ζαχαροκάλαμο και δεν πάθαμε τίποτα. 


Καθίστε για φαγητό στο Chez Rahid/ Eat at Chez Rachid's

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην πόλη, με νοστιμότατο φαγητό και πολύ εξυπηρετικό προσωπικό. Εμείς πήγαμε .. και ξαναπήγαμε στη διάρκεια των δύο ημερών μας στη Fes. Εμπιστευθείτε το σερβιτόρο στις προτάσεις του. Όλα είναι νόστιμα και οι τιμές πολύ καλές. Θα πληρώσετε περίπου  500 Dirham το άτομο (5 ευρώ!). Το φαγητό είναι γενικά πολύ οικονομικό στο Μαρόκο. Το Chez Rachid βρίσκεται στο κομμάτι της medina με τα εστιατόρια.  Υπάρχει και στο google maps οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην το βρείτε.

Tip: δοκιμάστε την pastilla!! και για επιδόρπιο αγοράστε ένα γλυκό μελιού από το απέναντι ζαχαροπλαστείο. 


Επισκεφθείτε το Cafe Clock / Pay a visit at Cafe clock

Το καλύτερο καφέ της πόλης! Κάπου στους λαβύρινθους της medina θα δείτε μία ταμπέλα προς cafe clock. Ναι είναι η ίδια αλυσίδα με αυτό του Μαρακές μόνο που εδώ είναι πιο αυθεντικό, πιο παραδοσιακό και πολύ πολύ πιο όμορφο. Απίστευτη διακόσμηση και φανταστική ταράτσα, μία όαση την τρέλα της medina και το καλύτερο διάλειμμα από το περπάτημα ωρών. 

Tip: φάτε camel burger και πιείτε τον παραδοσιακό καφέ nur nur.


 Ψωνίστε δερμάτινα είδη / Shop leather

Φυσικά σε όλο το Μαρόκο θα βρείτε δερμάτινα είδη. Αγοράστε τα όμως από εδώ, την πηγή. Εδώ βρίσκονται τα βαφεία δερμάτων, εδώ παράγονται τα προϊόντα και είναι αρκετά φθηνότερα από το τουριστικό Μαρακές. Φυσικά θα κάνετε παζάρια. Οι αστρονομικές τιμές δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα αλλά θα πρέπει να παλέψετε για να φέρετε τις τιμές στα μέτρα σας. 

Τι να πακετάρω;
Εξαρτάται τι περίοδο θα πας. Φεβρουάριο μήνα που βρέθηκα εγώ εκεί η θερμοκρασία κυμαινόταν στους 15 βαθμούς την μέρα ενώ έπεφτε με τη δύση του ήλιου. Σίγουρα άνετα και όχι προκλητικά ρούχα. 

        
Δείτε το βίντεό μας από την Fes:


Like & leave a comment if you feel like it :)

SUBSCRIBE FOR MORE!!
*New video every Thursday

CONNECT WITH ME
https://www.youtube.com/channel/UCidwSiMtYQ5pjypMfKLwRjg

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια