BUDAPEST CITY GUIDE

By Debbie - 11:34 AM


Το ταξίδι στη Βουδαπέστη ομολογώ ότι το περίμενα πως και πως. Λίγο το ότι πρόσφατα γύρισα από Στοκχόλμη (με την οποία καθόλου δεν εντυπωσιάστηκα) και όλοι μου έλεγαν ποια Στοκχόλμη; περίμενε να πας Βουδαπέστη!! Λίγο με το ότι είχαμε κλείσει τα εισιτήρια από τα Χριστούγεννα (πόσο να αντέξω και εγώ την αναμονή!), λίγο ότι το συνδυάσαμε με το φοβερό Sziget festival, η αγωνία είχε φτάσει στα ύψη!
Από την άλλη πάντα σκέφτομαι να κρατώ χαμηλές προσδοκίες γιατί το να σου έχουν φουσκώσει τα μυαλά και να πας να δεις μια όλη που είναι απλά οκ, δεν είναι και το καλύτερό μου.
Τελικά η μέρα έφτασε και η Βουδαπέστη ήταν όντως εντυπωσιακή παρόλη τη διαφήμιση που είχα από φίλους και γνωστούς. Ευτυχώς δεν έχω πάθει ανοσία στην Ευρώπη, καθώς όλα μοιάζουν. Η Βουδαπέστη είναι μία πανέμορφη πόλη.

Ακολουθεί το top 10 μου για τη Βουδαπέστη την περίοδο του Αυγούστου:

1. Περπάτησε την Chain Bridge που συνδέει την Βούδα με την Πέστη
Θα έχεις ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ θέα, θα μπορείς να βγάλεις φωτογραφειάρες και θα αντικρύσεις το μαγευτικό θέαμα του Δούναβη από ψηλά. Η γέφυρα είχε κατασκευαστεί στο μέσο του 18ου αιώνα και όπως οι περισσότερες γέφυρες του Δούναβη καταστράφηκε στον παγκόσμιο πόλεμο. Ευτυχώς  ξαναφτιάχτηκε το 1949. 

2. Απόλαυσε την πανοραμική θέα της πόλης από την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου
Ένα από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης το οποίο αξίζει επίσκεψης και ειδικά αν προσφέρει τέτοια θέα είναι η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου (St. Stephens Basilica). Η είσοδος κοστίζει κάτω από 5 ευρώ και η θέα που προσφέρει στην πόλη είναι 360 μοιρών!
Η εκκλησία πήρε το όνομα της από τον Άγιο Στέφανο ο οποίος ίδρυσε το βασίλειο της Ουγγαρίας και είναι ορατή από κάθε σημείο της πόλης.


3. Τουλάχιστον μία μπύρα στο Szimpla Kert επιβάλλεται!
Η Βουδαπέστη φημίζεται για τα μπαρ-ερείπια (ruin bars), τα οποία ήταν εγκαταλειμμένα κτίρια που μετατράπηκαν σε μπαρ πριν μία δεκαετία περίπου. Βρίσκονται στην εβραϊκή γειτονιά και είναι πανέμορφα έχοντας το δικό τους ξεχωριστό design και αισθητική. Κάτι σαν πιο upscale Μεταξουργείο για να καταλάβουν οι Αθηναίοι. Προσελκύουν πολύ κόσμο και κυρίως τουρίστες αλλά αξίζει οπωσδήποτε μία επίσκεψη στο πιο γνωστό και πιο τέλειο, το Szimpla Kert, που δεν είναι απλά bar αλλά ένας ευφάνταστος πoλυχώρος. Συναυλίες, εκθέσεις, για καφέ, ποτό ή φαγητό, μπορείς να βρεις τα πάντα εδώ από το πρωί. 

4. Δοκίμασε langos και goulash

Με τo langos ξετρελάθηκα! Είναι ένα τηγανητό ψωμί (έκρηξη θερμίδων) που μοιάζει με το δικό μας τηγανόψωνο (αν έχεις πάει Εύβοια ξέρεις) μόνο που το τυρί το βάζουν από πάνω. Σερβίρεται με τυρί και sour cream,με sour cream και κόκκινη πιπεριά, με κιμά και διάφορες άλλες παραλλαγές. Είναι πεντανόστιμο! Επίσης αν και καλοκαίρι, δοκιμάσαμε τις φοβερές σούπες της πόλης, η Gοulash δεν παίζεται!!
Tip: Πήγαινε στο μαγαζί - τρύπα GasztroBár για πάμφθηνη μεν νοστιμότατη δε σουπίτσα και διακόσμηση από Star Wars. 


5. Επισκεφτείτε την Βουλή και το memorial του 1956.
Καλά αυτό τώρα έπρεπε να το γράψω; Είναι προφανώς στα σχέδια κάθε επισκέπτη να δει από κοντά αυτό το καλλιτέχνημα - κτίριο το οποίο είναι και το σήμα κατατεθέν της πόλης. Αλλά περπατώντας εκεί, είδαμε δύο υπόγειες σκάλες τις οποίες φυσικά και ακολουθήσαμε και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πρόσφατη ιστορία της Ουγγαρίας.
Ανακαλύψαμε οπτικοακουστικό υλικό με μαρτυρίες, φωτογραφίες και αντικείμενα από την "Ουγγρική Επανάσταση του 1956". Εδώ έρχομαι να επιβεβαιωθώ όταν λέω ότι τα ταξίδια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσής μας.
Τι έγινε όμως στις 23 Οκτωβρίου 1956; Οι φοιτητές βγήκαν να διαδηλώσουν στην Βουδαπέστη η οποία κατέληξε σε μια μαζική πορεία προς το κτίριο του Κοινοβουλίου. Εκεί τους είπαν θα τους μίλαγε ο Πρωθυπουργός τους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ καθώς Ρωσικά συμφέροντα αναμείχθηκαν και οι πυροβολισμοί δεν άργησαν να εξαπλωθούν σε όλη την πλατεία, ακόμα και τανκ τέθηκαν σε λειτουργία με απολογισμό χιλιάδες νεκρούς. Ανατριχιαστικό.

6. To κάστρο και η πανέμορφη εκκλησία του St. Matthias
Το επιβλητικό κάστρο της πόλης βρίσκεται στην περιοχή Varhegy και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει διάφορα αξιοθέατα οπότε χρειάζεται ένα πρωινό για την εξερεύνησή του: το Κάστρο διαθέτει 203 δωμάτια και σήμερα στεγάζει διάφορα μουσεία, μεταξύ των οποίων το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης και την Εθνική Πινακοθήκη. Μεταξύ άλλων θα δείτε πολλά αγάλματα και σιντριβάνια γύρω από το παλάτι, τον Πύργο των Ψαράδων (Fisherman's Wharf) και τον υπέροχο Ναό του Ματθαίου (Μatthias Church).
Tip: μείνε στη Βούδα, πάρταρε στην Πέστη!

7. Σπα: χαλάρωση ή  (σπα)ρτυ;
Δε μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα με την επίσκεψή μας στα Szechenyi Baths. Γεμάτα από κόσμο (τουρίστες), τσιμπημένες τιμές και δύο ρηχές πισίνες που μύριζαν χλώριο δεν ήταν και το καλύτερο σκηνικό για χαλάρωση. Πιστεύω ότι αν πάει κανείς χειμώνα που η εξωτερική θερμοκρασία έχει διαφορά από τις θερμές πηγές θα είναι κάτι το μαγικό. Ή στα sparty (!) που γίνονται κάποια βράδια με προσκεκλημένους dj και προβολή στο κτήριο. Ακούγεται εντυπωσιακό.
Tip: απαραίτητο το οnline booking για αποφυγή καθυστερήσεων ή ακόμα και περίπτωσης άρνησης εισόδου λόγω πολυκοσμίας! Η είσοδος κοστίζει περίπου 14 ευρώ το άτομο με ατομικό locker.

8. Δούναβης by night
                                                          Γιατί απλά είναι μαγεία!! 


9. Κρουαζιέρα στο Δούναβη θα σε πάω...
Λόγω του ποταμού, υπάρχουν καραβάκια τα οποία ανήκουν στο δημόσιο συγκοινωνιακό δίκτυο της πόλης τα οποία σε πάνε από τη μία μεριά της πόλης στην άλλη με ένα απλό εισιτήριο. Εμείς είχαμε πάρει το πενθήμερο εισιτήριο (που έχει ένα για κάθε μέρα και δεν χρειάζεται οι ημέρες να είναι διαδοχικές) το οποίο κοστίζει 25 ευρώ, δηλαδή 5 ευρώ τη μέρα και προσφέρει απεριόριστες διαδρομές σε μετρό, τραμ και καραβάκια!
Τα δρομολόγια δεν είναι τόσο συχνά αλλά αξίζει η βόλτα, είναι ένα υπέροχο sightseeing της Βουδαπέστης! 



10. Sziget Festival!
Να πας Αύγουστο στη Βουδαπέστη και να μην περάσεις έστω και μία βόλτα από το "νησί της ελευθερίας", το Sziget festival, ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ της Ευρώπης είναι ιεροσυλία!! Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που προσελκύει νέους από όλη σχεδόν την Ευρώπη μέχρι και Αμερική και Αυστραλία και είναι ένα πάρτι χρωμάτων, δρωμένων, τέχνης και μουσικής!! Διεξάγεται κάθε χρόνο τη βδομάδα του Δεκαπενταύγουστου -για μία εβδομάδα- λειτουργεί κάμπινγκ στο νησί αλλά υπάρχουν και ημερήσια εισιτήρια με τα οποία έχεις πρόσβαση από το πρωί για να χαρείς όλη τη φάση του φεστιβάλ και όχι μόνο τη μουσική. Σίγουρα αξίζει!! 

Τι να βάλω στην βαλίτσα μου;
Ο Αύγουστος είναι ιδιαίτερα θερμός μήνας ακόμα και στην Ουγγαρία οπότε χρειάζεσαι και τα κατάλληλα καλοκαιρινά ρούχα! Φυσικά ένα κλειστό παπούτσι για τις άπειρες ώρες ποδαρόδρομου στην υπέροχη πόλη, μία instant camera την οποία εγώ δεν αποχωρίζομαι ποτέ, μαγιώ (για τα σπα) και φυσικά ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ! 


Το βίντεό μας από την Βουδαπέστη. ENJOY!


  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια