A day in Belgrade

By Debbie - 12:49 PM

To κοντινό μας Βελιγράδι είναι μία πολύ καλή επιλογή για ένα Σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο. Εμείς μείναμε μόνο μία μέρα και σίγουρα χρειαζόταν μία ακόμη για να πεις ότι το είδες καλά. 
Η επιλογή να μείνουμε στην παλιά πόλη (Stari Grad) ήταν η καλύτερη. Πας σχεδόν παντού με τα πόδια και βρίσκεσαι στην καρδιά της νυχτερινής ζωής.

Τα best of μας από την σύντομη διαμονή μας στην πόλη:

1. Η Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Σάββα
Ίσως το σημαντικότερο landmark του Βελιγραδίου και μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο. Αφιερωμένη στον Σέρβο πρίγκιπα και μοναχό, πρώτο Αρχιεπίσκοπο της αυτοκέφαλης Σερβικής Εκκλησίας, θεμελιωτή της σερβικής νομοθεσίας και διπλωμάτη.
Η εκκλησία χτίστηκε εκεί όπου οι Οθωμανοί έκαψαν τα λείψανά του το 1594 κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης, στην οποία οι Σέρβοι χρησιμοποίησαν εικόνες του Σάββα ως πολεμικές σημαίες. 
Οπωσδήποτε μία επίσκεψη παρόλο που η εκκλησία βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια υπό κατασκευή. Μπορείς ωστόσο να μπεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχουν ανοιχτό και να θαυμάσεις τον τεράστιο πολυέλαιο!

2. To μουσείο του Νικολά Τέσλα
Ένα σχετικά μικρό αλλά εντυπωσιακό μουσείο που θα μάθεις για την μεγαλοφυΐα του Τέσλα (προβάλλεται βίντεο με τη ζωή του) και θα δεις μερικές από τις κατασκευές του. 
Σίγουρα είναι must και οπωσδήποτε με ξενάγηση (η τιμή είναι ίδια και γίνονται ξεναγήσεις ανά ώρα). 
Προσοχή! Δευτέρες είναι κλειστό. Ενώ δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες για την αγορά του εισιτηρίου (που κοστίζει 500 dinars)

3. Το εστιατόριο Μanufaktura
Παραδοσιακή κουζίνα, όμορφη ατμόσφαιρα, κεντρικό σημείο και ζωντανή μουσική. Τι άλλο θες;
Διεύθυνση: Kralja Petra 13 - 15

4. Το κάστρο (Kalemegdan Fortress)  και το φανταστικό καφέ/ restaurant που βρίσκεται εκεί
Το Kalemegdan είναι το κάστρο της πόλης το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Šumadija, σε ύψος 125.5 μέτρων, στην συμβολή των ποταμών του Δούναβη και Sava. 
To κάστρο αποτελεί την καρδιά και το παλαιότερο σημείο της πόλης. Τριγύρω υπάρχει πάρκο και μία υπέροχη ξύλινη καφετέρια-εστιατόριο που δεν περνάει απαρατήρητο, και είναι γεμάτο με κόσμο!! Τα βράδια μαζεύονται ντόπιοι και τουρίστες με τα ποτά τους και αράζουν πάνω στο κάστρο ή στο πάρκο θαυμάζοντας την καταπληκτική θέα του φωτισμένου Βελιγραδίου από ψηλά..  

5. Το κρυμμένο μυστικό Dorcol Platz
Πρόκειται για ένα αίθριο-πολιτιστικό κέντρο, στην παλιά βιομηχανική περιοχή Dorcol. Εκεί βρίσκονται μοντέρνα εστιατόρια και καφετέριες ενώ διάφορα events διεξάγονται ανά περιόδους. Ο χώρος είναι εντυπωσιακός, καλυμμένος με πολύχρωμα graffiti. 
Must visit! για καφέ, φαγητό ή βόλτα και graffiti φωτογράφηση!
Official website: http://dorcolplatz.rs
FB page: https://www.facebook.com/DorcolPlatz/ 

6. Skadarlija
Ο δρόμος αυτός θεωρείται η μποέμικη γειτονιά της πόλης. Βρίσκεται στο Stari Grad, την παλιά πόλη και είναι γεμάτος με εστιατόρια, μπαρ και καφέ σε μία πλακόστρωτη περιοχή όπου μπορείς να περπατήσεις ανενόχλητος μακριά από την κίνηση και την φασαρία των μεγάλων δρόμων. 

7. Ένα παραδοσιακό καφεδάκι στην παλαιότερη καφετέρια/ εστιατόριο της πόλης
Το ερωτηματικό (? kafana) είναι το παλαιότερο εστιατόριο-καφέ - χτίστηκε το 1824- στο Βελιγράδι. Είναι ένα μικρό σπίτι χτισμένο στο παλιό βαλκανικό στυλ που είχαν τότε τα σπίτια. Παρόλο που είναι τουριστικό, σερβίρει παραδοσιακό σέρβικο φαγητό ενώ η ατμόσφαιρα θυμίζει το Βελιγράδι του 19ου αιώνα..
Διεύθυνση: Kralja Petra 6

8. Η΄ένα μοντέρνο καφεδάκι στο τέλειο Kafeterija Magazin
Στον ίδιο δρόμο με το ? kafana βρίσκεται αυτή η μοντέρνα καφετέρια με τους αναπαυτικούς καναπέδες, το δικό της χαρμάνι και την φανταστική διακόσμηση. 
Και μόνο μία βόλτα απέξω θα σου τραβήξει το μάτι καθώς είναι πάντα γεμάτο από κόσμο!
Διεύθυνση: Kralja Petra 16

9.Ta σικ εστιατόρια δίπλα στο ποτάμι.
Ακριβώς κάτω από το κάστρο και δίπλα στον ποταμό Sava δημιουργείται ένας παραλιακός δρόμος με εστιατόρια. Το σχέδιο ανάπτυξης του Belgrade waterfront δημιουργήθηκε το 2015 και είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που περιλαμβάνει δρόμο για ποδήλατα, εστιατόρια, κλαμπ και μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες. Εμείς καθίσαμε για φαγητό στο εστιατόριο Ambar και περπατήσαμε στο νεόδμητο δρόμο θαυμάζοντας τα φώτα στην απέναντι όχθη.

Που μείναμε: στο Hotel Bohemian Garni (Skadarska 40c, Stari Grad)

Και το βίντεο στο οποίο συνοψίζονται όλα:

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια