Sofia the gem of Balkans

By Debbie - 1:08 PM

Μία χώρα τόσο κοντά μας, που καμιά φορά σκέφτεσαι.. κάποια στιγμή θα πάω, είναι τόσο απλό και εύκολο.. και καταλήγεις όλο να το αναβάλλεις. Λογικό; Ίσως. Προτιμάς να χαλάσεις λεφτά για έναν πιο μακρινό και θελκτικό προορισμό; Μπορεί.
Για εμένα όμως αυτή η ευκαιρία μου ήρθε κουτί μιας και προέκυψε αυτό το ταξίδι, το οποίο αποτέλεσε και το πρώτο μου ταξίδι με μωρό 6 μηνών!
Τέλειος προορισμός μιας και η απόσταση είναι κοντινή, μόλις 1 ώρα και 20 λεπτά από το Ελ. Βενιζέλος και η πόλη σχετικά εύκολη να την περπατήσεις και να την εξερευνήσεις, με την προϋπόθεση φυσικά ότι μένεις στο κέντρο.
Η Σόφια λοιπόν, μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που την παρέβλεπα τόσο καιρό, είναι ιδανική για ένα long weekend. 
Εγώ την επισκέφτηκα - χιονισμένη - τον Φεβρουάριο του 2023 και ξεχώρισα τα εξής:

Τον Καθεδρικό Ναό Αλεξάντερ Νιέφσκι 
Εάν υπάρχει ένα σύμβολο που να χαρακτηρίζει την Σόφια αυτό δεν είναι άλλο από τον Καθεδρικό της Ναό. Ο χαρακτηριστικός της γαλαζοπράσινος τρούλος και οι χρυσές λεπτομέρειες εντυπωσιάζουν, ενώ το μέγεθός του είναι επιβλητικό. Είναι άλλωστε ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στον κόσμο! 
Είναι ορθόδοξη εκκλησία, νεοβυζαντινού ρυθμού και μερικά fun facts (κλεμμένα από wikipedia): είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χριστιανικός ναός στα Βαλκάνια μετά τον ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Είναι ο 11ος κατά σειρά μεγαλύτερος ναός της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 
Φυσικά μπορείς να μπεις μέσα και να θαυμάσεις τη μεγαλοπρέπειά του. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Το νερό που γιατρεύει 
Ίσως πρόκειται για μύθο, ίσως και πάλι όχι. Αλλά αυτά τα ιαματικά τρεχούμενα νερά από τις ζεστές πηγές στο κέντρο της πόλης μαζεύουν ντόπιους και τουρίστες που περιμένουν στην ουρά να γεμίσουν τα μπουκάλια τους με αυτό το θαυματουργό νερό. Αναβλύζει ζεστό και είναι δωρεάν. Παίρνεις το μπουκαλάκι σου και απολαμβάνεις!
Που βρίσκεται; δεν το χάνεις αλλά αν θες να το βάλεις στο χάρτη σου η διεύθυνση είναι ul Ekzarh Yosif 37.

Το αναπάντεχο Graffiti hunting
Αν σου αρέσουν τα Graffiti, η Σόφια δεν θα σε απογοητεύσει. Στην περιοχή Kvartal, την πρώην εβραϊκή συνοικία, θα δεις τα εντυπωσιακότερα γκράφιτι μαζί με όμορφα καφέ, μοντέρνα μαγαζιά και νεολαία. Προτείνω μία βόλτα με τα πόδια τριγύρω στην περιοχή (υπάρχουν και οργανωμένα τουρς) και μετά το περπάτημα για καφέ στο... 

Το υπέροχο Altruist Urban Cafe
Εδώ θα βρεις πολύ καλό καφέ και ζεστή ατμόσφαιρα. Ο χώρος ενδείκνυται για εργασία, και θα δεις πολλούς ντόπιους να δουλεύουν με το λαπτοπ τους, παρέες φοιτητών να συνεργάζονται για τις εργασίες τους, εργαζόμενους για lunch break και καφέ. Το μαγαζί προσφέρει και κάποια σφολιατοειδή γλυκά αλλά αν πρέπει να φας κάτι από αυτή την περιοχή σε γλυκό τότε πρέπει να επισκεφθείς το xleb. 
Διεύθυνση: Ekzarh Yosif Str. 49

Το &hlyab. για τετράγωνο κρουασάν
Μερικά βήματα πιο κάτω στον ίδιο δρόμο, αφού έχεις πιει το καφεδάκι σου στο Altruist, θα πας για ιδιαίτερες σφολιάτες και το διάσημο τετράγωνο κρουασάν βουτύρου!
Ίσως καλύτερα να τα κάνεις ανάποδα διότι τελειώνουν γρήγορα! Ένα πολύ μικρό μαγαζάκι, θα το πάρεις στο χέρι καθώς δεν έχει χώρο να καθίσεις αλλά είναι κάτι το ιδιαίτερο και φυσικά πολύ νόστιμο. 
Διεύθυνση: Ekzarh Yosif Str. 69.

Το Raketa Rakia για μοντέρνο παραδοσιακό φαγητό σε σοβιετικό περιβάλλον
Στη Σόφια θα βρεις φοβερά εστιατόρια με παραδοσιακό βουλγάρικο φαγητό - κυρίως κρέας - αλλά αν ξεχώρισα ένα για την αισθητική του είναι το Raketa Rakia. Ναι είναι τουριστικό, ωστόσο το εμπιστεύονται και οι ντόπιοι, και πράγματι, φάγαμε πολύ καλά, σε μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Εμείς μπορεί να παραγγείλαμε μπύρες για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας, αλλά το εστιατόριο προσφέρει και μεγάλη ποικιλία σε ρακή!
Καλό θα ήταν να γίνει μία κράτηση από πριν, ειδικά για μεγάλη παρέα.
Πληροφορίες: https://www.atlasobscura.com/places/raketa-rakia 

Και ποτάκι στο flip flop!
Ναι η Σόφια προτείνεται για Bar crawl. Eμείς ξεκινήσαμε από το flip flop και.. μείναμε εκεί! Χαλαρή ατμόσφαιρα, με ωραίο πατάρι και δροσερά κοκτέηλ, μεζέδες μεξικάνικους και φοβερή μουσική.
Διεύθυνση: 61 Oborishte Str.

Το Free Sofia Tour
Για μία ολοκληρωμένη άποψη για την Σόφια προτείνω 100% το Sofia walking tours. Διαρκεί περίπου 2 ώρες και ο ξεναγός περνάει από όλα τα βασικά αξιοθέατα της πόλης εξηγώντας παράλληλα κάποια ιστορικά στοιχεία. Εάν είσαι ιστορικός θα καταλάβεις ότι η ιστορία διαστρεβλώνεται κάπου εκεί στο τέλος με τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο αλλά μπορείς να το παραβλέψεις και να του κόψεις το τιπ! Χεχε
Πληροφορίες: https://freesofiatour.com 

To Gifted για ιδιαίτερα σουβενίρ
Εδώ θα βρεις τυπωμένα μπλουζάκια με σοβιετικού τύπου συνθήματα, παλιά σοβιετικά παιχνίδια αλλά και ξύλινα καινοτόμα δωράκια για μικρά και μεγάλα παιδιά. Αφίσες, καρτ ποστάλ, αυτοκόλλητα.. δεν θα βγεις με άδεια χέρια. 

Που μείναμε;
Στο Hotel Light στην γειτονιά Κvartal, 
ιδανική περιοχή για να γυρίσεις την πόλη με τα πόδια!





  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια