ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΧΩΡΑ Η' ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ;

By Debbie - 1:38 PM


- Η χώρα είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ! Και όταν λέω πανάκριβη εννοώ ότι η πιο φτηνή μπύρα κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ, ένα κοκτέιλ γύρω στα 20-25 και ένα decent ξενοδοχείο μίνιμουμ 150 ευρώ τη βραδιά! Το πιο κουλό που συνέβη ήταν να παραγγείλουμε μία special edition μπύρα, την Ulfur με 21% αλκοόλ η οποία κόστιζε 7500 krona (δηλαδή περίπου 70 ευρώ). ΓIA-ENA-MIKΡΟ-ΜΠΟΥΚΑΛΙ-ΜΠΥΡΑ! Ευτυχώς ο μπάρμαν μας προειδοποίησε για την τιμή και φυσικά είπαμε "όχι ευχαριστώ, βάλε μία draft".
- Ένα τρελό μπέρδεμα στα ασανσέρ. Το ισόγειό τους είναι ο πρώτος όροφος και το υπόγειο το μηδέν.
- Το ζεστό νερό στα ξενοδοχεία (εκτός και αν μείνετε σε κάνα Hilton) μυρίζει έντονα θειάφι. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνεις ντους με αυτό το νερό και το μπάνιο θα γίνεται θάλαμος αερίων. Ευτυχώς η μυρωδιά δεν ποτίζει στο δέρμα.
- Στην Ισλανδία δεν υπάρχουν τρένα, ο καιρός δεν ενδείκνυται για σιδηροδρομικό δίκτυο, και φυσικά ούτε μετρό. Το Ρέικιαβικ είναι ένα μικρό χωριουδάκι που περπατιέται πανεύκολα! Οι μετακινήσεις γίνονται είτε με εσωτερικές πτήσεις ή με αυτοκίνητα-τέρατα στη διάρκεια του χειμώνα.
- Δεν υπάρχουν ούτε κουνούπια!! Είναι πολύ το κρύο...
- Ένα από τα φαγητά που μπορείς να δοκιμάσεις στην Ισλανδία είναι σάπιος καρχαρίας (fermented shark). Είναι ότι πιο απαίσιο κυκλοφορεί σε φαγητό (όχι δεν μπόρεσα να το φάω μόνο να το γευτώ για λίγα δευτερόλεπτα) και οι ντόπιοι δεν το τρώνε ποτέ, μάλλον είναι κατάλοιπο μίας παλιάς γενιάς ναυτικών. Περισσότερο πλέον λειτουργεί σαν τουριστική ατραξιόν (?). Αναρωτιέμαι γιατί.
- Το 1/3 της παγκόσμιας λάβας δημιουργείται στην Ισλανδία. Υπάρχουν γύρω στα 200-300 ηφαίστεια από τα οποία μόνο τα 30 είναι ενεργά και γίνεται μία έκρηξη κάθε 4-5 χρόνια. Τη μέρα πριν την έκρηξη του πασίγνωστου πλέον Eyjafjallajökull οι κάτοικοι είχαν κάνει πικ νικ τριγύρω του γιατί φαινόταν η κόκκινη λάβα - ένα θέαμα μοναδικό ακόμα και για τους Ισλανδούς. Την επόμενη μέρα έγινε η έκρηξη με τα γνωστά αποτελέσματα σε όλους μας και από τότε η πρόσβαση στα ενεργά ηφαίστεια έχει αποκλειστεί σε ακτίνα 1-2 χιλιομέτρων.
- Μέχρι το 1989 (!) η μπύρα ήταν παράνομο προϊόν στη χώρα, μέχρι που πέρασε νομοθεσία για τη νομιμοποίησή της και από τότε κάθε 1η Μαρτίου (ημερομηνία που εφαρμόστηκε η εν λόγω νομοθεσία) γιορτάζεται ως η Μέρα της Μπύρας (Beer Day).
- Είναι η χώρα με την πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη Πρωθυπουργό, την Jóhanna Sigurdardóttir που εκλέχτηκε το 2009, αμέσως μετά την οικονομική κρίση της χώρας. Η κυβέρνησή της ψήφισε τη νομοθεσία για το γάμο του ιδίου φύλου το 2010, γεγονός που της επέτρεψε να παντρευτεί τη συνεργάτη της, τη συγγραφέα Jónína Leósdóttir ενώ ήταν στην εξουσία.
- Οι Ισλανδοί τρελαίνονται για τη Eurovision! Έτυχε να την επισκεφτώ την περίοδο του τελικού της Eurovision και όλοι στο Ρέικιαβικ μιλούσαν για τον διαγωνισμό και τα τραγούδια σαν τρελοί. Επίσης, υπάρχουν διάφορα Eurovision limited edition πράγματα όπως για παράδειγμα... παγωτό! 
- Λατρεύουν το παγωτό και έχουν πολλές μα πάρα πολλές δικές τους πρωτότυπες γεύσεις, πέρα από τη γεύση Eurovision, η γεύση του Liquorice σε παγωτό πρωταγωνιστούσε.
- Στη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής μου δεν χρειάστηκε να αγγίξω ΟΥΤΕ ΜΙΑ KRONA!! (το τοπικό τους νόμισμα). Η ζωή κυλάει απόλυτα ομαλά μόνο με πλαστικό χρήμα. Ακόμα και εισιτήριο λεωφορείου αγοράζεις μέσω app και το ακυρώνεις μέσω της εφαρμογής με το που μπαίνεις στο λεωφορείο που για το σκοπό αυτό έχει δωρεάν wi-fi. Να τρελαίνεσαι. 


ICELAND TRAVEL VLOG:



  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια