REYKJAVIK CITY GUIDE

By Debbie - 12:43 AM

48 ώρες είναι αρκετές για την εξερεύνηση της Ισλανδικής πρωτεύουσας, της βορειότερης πρωτεύουσας του κόσμου. Μία μικρή πόλη, που για εμάς τους Αθηναίους μας φαίνεται χωριό, σε πολύ κοντινή απόσταση τα κυριότερα αξιοθέατά της και με μία αξιοζήλευτη νυχτερινή ζωή!!! 
Δεν ξέρω αν έφταιγε η εποχή - επισκέφτηκα την πόλη Μάιο μήνα (που δε νυχτώνει σχεδόν ποτέ) και όλα τα μπαρ της πόλης ήταν γεμάτα με κόσμο συνεχώς! Ο κόσμος διασκεδάζει, είναι φιλικός και πολύ fun, επικοινωνεί και φαίνεται χαρούμενος. Εξάλλου οι Ισλανδοί αυτή την περίοδο (Μάιος 2017) έχουν ένα πάρα πολύ καλό βιοτικό επίπεδο και συγκαταλέγονται στο Τop5 των πιο ευτυχισμένων χωρών του κόσμου. Γιατί να μην το γλεντήσουν;

Σίγουρα δεν είναι και ο πιο εύκολος προορισμός να πας. Πολύ κρύο σχεδόν πάντα, μακριά (εννοείται δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Ελλάδα), πανάκριβη χώρα και "ανεξερεύνητη". Δεν ξέρω αν φταίει το Game of Thrones ή απλά το wanderlust των τελευταίων ετών που μας έχει πιάσει όλους αλλά η Ισλανδία αρχίζει και γίνεται μία πολύ τουριστική χώρα. Καθόλου αφιλόξενη, πανέμορφη και σιγά σιγά γίνεται ο απόλυτος ταξιδιωτικός προορισμός. Γι' αυτό προλάβετε!!

48 ώρες λοιπόν στο Reykjavik και εδώ παραθέτω τα σημαντικότερα tips και things to do:

1. O δρόμος κλειδί: Laugavegur
Εδώ θα μείνετε, θα φάτε, θα πιείτε, θα βγείτε και θα ψωνίσετε (αν έχετε τα χρήματα). Ο πιο ζωντανός δρόμος της πόλης, το εμπορικό κέντρο και η νυχτερινή ζωή της. 


2. H πιο εξωπραγματικά όμορφη εκκλησία "Hallsgrimskirkja"
Η χαρά μου όταν αντίκρισα αυτή την εκκλησία ήταν ανάλογη με το όταν αντίκρισα για πρώτη φορά τον Πύργο του Άιφελ! Σοκ και δέος και συγκίνηση.
Η εκκλησία πήρε το όνομά της από τον κληρικό του 17ου αιώνα Hallgrímur Pétursson, συγγραφέα των Ύμνων του Πάθους. H Hallgrímskirkja είναι μια ευαγγελική-λουθηρανική εκκλησία. Σχεδιάστηκε από τον αείμνηστο Guðjón Samúelsson το 1937, ο οποίος εμπνεύστηκε από τα συναρπαστικά σχήματα και τις μορφές που δημιουργούνται όταν η λάβα των ηφαιστείων ψύχεται. Η ανέγερση του ναού άρχισε το 1945 και τελείωσε το 1986, με τον πύργο να ολοκληρώνεται πολύ πριν από το υπόλοιπο κτίριο. Φυσικά και θα ανέβετε πάνω στο καμπαναριό και ας κοστίζει η είσοδος 900 ISK (9 ευρώ περίπου) γιατί η θέα είναι συγκλονιστική!


 3. Harpa Concert Hall
Το Ηarpa είναι ένα περίεργο κτήριο φτιαγμένο από γυαλί που λαμπυρίζει τη νύχτα ενώ η αρχιτεκτονική του είναι τουλάχιστον επιβλητική. Βρίσκεται στο παλιό λιμάνι της πόλης και φιλοξενεί συναυλίες γνωστών ισλανδικών συγκροτημάτων ενώ οι πρόβες της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ισλανδίας (Icelandic Symphonic Orchestra) είναι ανοιχτές στο κοινό.
Επιπλέον στο Harpa διεξάγεται το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Sónar Reykjavík; το Iceland Airwaves, το Reykjavík Fashion Festival, το Eve Fanfest καθώς και ομιλίες και event στη διάρκεια του  Design March
Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις: https://en.harpa.is/events

4. Sun Voyager

Η μικρή αυτή πόλη δεν είναι ότι έχει και πολλά πράγματα να δεις. Οι αποστάσεις είναι πολύ κοντινές, περπατιέται πολύ εύκολα και το γλυπτό Sun Voyager  είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης. Κατασκευάστηκε από τον Jón Gunnar Árnason το 1990 και μοιάζει με καράβι. Βρίσκεται στον παραθαλάσσιο δρόμο του Ρέικιαβικ λίγα μέτρα πιο κάτω από το Harpa Concert Hall. 


5. Kex Hostel
Μία επιλογή (ίσως η μοναδική) για ποτό εκτός της Laugavegur είναι αυτό το φανταστικό hostel το οποίο διαθέτει τεράστιο μπαρ με θέα στη θάλασσα. H ατμόσφαιρα και η διακόσμησή του σε μεταφέρουν σε άλλη εποχή ενώ ο κόσμος εκεί - κυρίως τουρίστες- είναι χαλαρός και κουλ, άλλοι θα πίνουν μπύρες στο μπαρ άλλοι με τα λαπτοπ τους θα δουλεύουν δίπλα στο παράθυρο με θέα τον ωκεανό, άλλοι θα κοινωνικοποιούνται, άλλοι θα διαβάζουν το  βιβλίο τους. 
Βρίσκεται στην οδό Skúlagata 28 και μοιάζει με  speakeasy bar ή με μία "κρυφή" λέσχη καθώς ούτε που φαίνεται. Σέρνεις τη βαριά μεταλλική πόρτα και ακολουθείς τις φωνές και τα γέλια που έρχονται από τον πρώτο όροφο. Must visit!!


6. Ένα hot dog στο περίφημο Baejarins Beztu Pylsur
Το φαγητό στο Ρέικιαβικ είναι πανάκριβο και οι επιλογές λιγοστές. Υπάρχει το cafe Loki και το Islenski barinn τα οποία σερβίρουν από σάπιο καρχαρία (!) μέχρι πτερύγιο φάλαινας. Η χώρα είναι κάπως παρθένα στο φαγητό και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για έναν ταξιδιώτη, καθώς θα ανακαλύψει την τοπική κουζίνα, θέλε  δεν θέλει. Δεν υπάρχουν fast food (άγνωστη λέξη τα McDonalds και οι αντίστοιχες αλυσίδες) ούτε γνωστές δυτικές αλυσίδες για φαγητό. Οπότε όταν δεν υπάρχουν πολλές επιλογές και έχεις ακούσει τα άπειρα για μία καντίνα που έχει τη φήμη για τα καλύτερα χοτ ντογκ του κόσμου και με τιμή μόλις 5 ευρώ τότε πας τρέχοντας να δοκιμάσεις. Και εντυπωσιάζεσαι. Όντως το πιο νόστιμο χοτ ντογκ που έχω φάει. Καραμελωμένα κρεμμύδια και αρνίσιο λουκάνικο. 
Δεν είναι τυχαίο που η φήμη του έχει βγει εκτός Ισλανδίας!!!


7. Αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα να φάτε σάπιο καρχαρία
Ένα απομεινάρι της ναυτικής ζωής των Ισλανδών που έχει μετατραπεί σε "τουριστικό παιχνίδι" χωρίς νόημα. Όλοι οι τουρίστες το ξέρουν και το δοκιμάζουν γιατί απλά δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Είναι μία αηδία, χωρίς νόημα και ελπίζω σύντομα να σταματήσει να σερβίρεται.
Από ότι μάθαμε κανείς Ισλανδός δεν τρώει κάτι τέτοιο, εξάλλου είναι το πιο αηδιαστικό πράγμα που κόντεψα να φάω αλλά ευτυχώς δεν το έκανα γιατί νομίζω το στομάχι μου θα το απέβαλλε αμέσως. Υπάρχει σχεδόν παντού και σερβίρεται με το τοπικό τσίπουρο Brennivin για να μπορέσεις να το καταπιείς. Απλά αηδία.


8. Παγωτό στο Valdis
Θα αναρωτιέστε. Μα με τέτοιο κρύο οι Ισλανδοί τρώνε παγωτό; η απάντηση είναι ναι και μάλιστα είναι διάσημο το παγωτατζίδικο Valdis, λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης. Απίθανες γεύσεις (εγώ δοκίμασα τη γεύση Eurovision 2017, ο Θάνος γεύση Liquorice), κόσμος πολύς και ένα παγωτό που μπορείς να απολαύσεις με την ησυχία σου μιας και ποτέ δεν λιώνει!!!


9. Βόλτα γύρω από τη λίμνη Tjornin
Αυτή η μικρή λίμνη δεν περνάει απαρατήρητη καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πολης, ακριβώς δίπλα από το δημαρχείο. Ο περίπατος γύρω από αυτήν, στο καταπράσινο παρκάκι που την περιβάλλει είναι πολύ ευχάριστος και σύντομος. Αξίζει για την υπέροχη θέα προς το κέντρο της πόλης όπου την ομοιομορφία των πολύχρωμων χαμηλών σπιτιών "σπάει" to καμπαναριό της Hallsgrimskirkja που δεσπόζει στο φόντο. 
Το χειμώνα το σκηνικό είναι ακόμα πιο μαγευτικό καθώς η λίμνη γίνεται ένα τεράστιο παγοδρόμιο! 


10. Βlue lagoonΜία από τις καλύτερες εμπειρίες που έχω ζήσει και που απλά δεν χάνεται. Ένα ολόκληρο post θα αφιερωθεί σε αυτή την εξωπραγματική εμπειρία. 

Που μείναμε: https://www.keahotels.is/en/hotels/reykjavik-lights
και http://www.hotelfron.is/

Τι να πακετάρω;

Με ένα στόμα μια φωνή: ΧΟΝΤΡΑ ΑΔΙΑΒΡΟΧΑ ΡΟΥΧΑ!!
Ένα καλό αδιάβροχο μπουφάν, ορειβατικά παπούτσια, αθλητικά παπούτσια αδιάβροχα, ζεστά πουλόβερ, κασκόλ, σκούφο, γάντια. Κρέμα για το σκάσιμο των χεριών και των χειλιών από το κρύο, μαγιώ για το blue lagoon. Και t-shirt για τους εσωτερικούς χώρους. Εκεί κάνει ζέστη. Εντάξει και κάτι από Game of Thrones :)

Και εδώ το βίντεό μας από το Reykjavik!


  • Share:

You Might Also Like

1 σχόλια

  1. Πολυ χρησιμες πληροφοριες, ευχαριστω https://websta.me/n/newshoes.gr

    ReplyDelete