Tα Εξάρχεια της Λιθουανίας

By Debbie - 8:25 AM


Η γειτονιά Užupis, βρίσκεται πολύ κοντά στην παλιά πόλη του Βίλνιους -στην άλλη μεριά του ποταμού- και ενώ παρομοιάζεται πολύ με την Christiania της Κοπεγχάγης ή την αρτιστίκ Μονμάρτρη στο Παρίσι, δεν είναι τόσο διάσημη. 
Η περιοχή έχει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, μποέμ vibes και ένα γενικευμένο "fun" να αιωρείται στην ατμόσφαιρα.  Γιατί οι πολίτες της Δημοκρατίας του Užupis πιστεύουν ότι η ζωή έχει πλάκα. Και το αποδεικνύουν με τη στάση ζωής τους στην περιοχή τους. 

Πως δημιουργήθηκε όμως αυτή η γειτονιά;  Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καλλιτέχνες, φοιτητές, ποιητές και λόγιοι άρχισαν να μετακομίζουν στην περιοχή αναζητώντας φθηνή διαμονή στην μέχρι τότε παραμελημένη γειτονιά. Σιγά-σιγά, οι καλλιτέχνες άρχισαν να ζωγραφίζουν την περιοχή, γεμίζοντας τη γειτονιά με χρώμα και αφήνοντας τα σημάδια τους σε αυτή τη σκοτεινή, αγνοημένη γωνιά της πόλης. Σήμερα, το Užupis είναι μια από τις πιο ακριβές συνοικίες του Βίλνιους μετά την Παλιά Πόλη. 

Το 1997, οι κάτοικοι του Uzupis έχρισαν την περιοχή ως Ανεξάρτητη Δημοκρατία, με δικό της νόμισμα, πρόεδρο, υπουργικό συμβούλιο, κοινοβούλιο, σύνταγμα και στρατό. 

Το Σύνταγμα του Uzupis
Αποτελείται από 41 άρθρα τα οποία εξασφαλίζουν στους πολίτες μεταξύ άλλων το δικαίωμα στο ζεστό νερό, να είσαι μοναδικός, να αγαπάς, να είσαι ελεύθερος, να είσαι ευτυχισμένος (ή δυσαρεστημένος) και να είσαι σκύλος. Τελειώνει με το: 'Μην νικήσεις. Μην επιτεθείς. Μην παραδίνεσαι.'
Το σύνταγμα έχει μεταφραστεί σε πάνω από 50 γλώσσες μέχρι στιγμής, οι 29 εκ των οποίων είναι τοποθετημένες σε έναν τοίχο κατά μήκος του Paupio gatvė

SUBSCRIBE TO MY YOUTUBE CHANNEL: youtube.com/channel/UCidwSiMtYQ5pjypMfKLwRjg 

CONNECT WITH ME: 
https://www.facebook.com/livealittlegr

...and live a little!

  • Share:

You Might Also Like

1 σχόλια