Graffiti hunting in Kaunas

By Debbie - 11:18 AM

Κάποτε η πρωτεύουσα της Λιθουανίας, σήμερα η φοιτητούπολη της χώρας και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2022. Χωρίς να είναι κάτι το συγκλονιστικά ιδιαίτερο από μία όμορφη ήρεμη πόλη, έχει αποκτήσει δικαίως μια θέση στο χάρτη των πόλεων με αξιοσημείωτη τέχνη δρόμου (street art). Βρίσκεται 1,5 ώρα από το Βίλνιους με τρένο.
Γι αυτό πήγαμε κι εμείς και ανακαλύψαμε μερικά από τα έργα τέχνης που κοσμούν τους δρόμους του Kaunas. 
Το πιο κλασικό-εικονικό έργο είναι το The Wise Old Man που καλύπτει επιφάνεια 440m2 και είναι δημιούργημα του διδύμου Gyva Grafika το 2013. Βρίσκεται στην οδό Jonasvos 3. Η τοιχογραφία στην πρόσοψη του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου της Lituanica απεικονίζει έναν γέρο που καπνίζει μία κοσμική πίπα διακοσμημένο με αστερισμούς, και τα δύο σύμβολα σοφίας. Βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης. Τα γυμνά πόδια του γέρου αποτίουν φόρο τιμής στην πρώην λειτουργία του κτιρίου, ως εργοστάσιο υποδημάτων.
Αυτή η τοιχογραφία ήταν το πρώτο μεγάλης κλίμακας street art έργο στη Λιθουανία, το οποίο συνέβαλε στη μεταγενέστερη εξάπλωση της τέχνης του δρόμου και στην αναγνώρισή της από την κοινωνία του Kaunas. Εμπνευσμένη από τις θετικές αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η τοιχογραφία, ο Tadas Šimkus ξεκίνησε το φεστιβάλ τέχνης του δρόμου Kaunas NYKOKA.

Σε μικρή απόσταση από αυτό το σημείο βρίσκεται το επόμενο κομμάτι με τα παιδιά να περνάνε τις τρεις λευκές γραμμές. Πρόκειται για μια επιμελημένη τοιχογραφία από τον πιο διάσημο Λιθουανό καλλιτέχνη δρόμου: τον Ernestas Zacharevič στην πρόσοψη του Kaunas Cultural Centre, στην οδό Šv. Gertrūdos 58.

Ένα άλλο σημείο κατατεθέν της πόλης είναι το τρισδιάστατο σπίτι στην οδό Putvinskio 36. Αυτό είναι απίστευτο, όλο βαμμένο και ας είναι ένα ετοιμόρροπο εγκαταλελειμμένο σπίτι. 

Πολλά γκραφίτι βρίσκονται στο Hall of Fame του ποταμού το οποίο δημιουργήθηκε το 2015 με αφορμή το φεστιβάλ ΝΥΚΟΚΑ. Σήμερα είναι ο μόνος ελεύθερος δημόσιος χώρος για την τέχνη, όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν από τις 8 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ. χωρίς πρόσθετες άδειες ή γραπτές συγκαταθέσεις.

Το ίδιο και στον υπέροχο χώρο KIEMO GΑLERIJA (E. Ožeškienės g. 25) που είναι μία υπαίθρια γκαλερί! Εδώ βρίσκονται κτήρια στολισμένα με υπέροχες ζωγραφιές αλλά και αντικείμενα, μία τεράστια κίτρινη καρέκλα, μία μπανιέρα πάνω σε μία στέγη, ένα ποδήλατο που αιωρείται.. εδώ η υπέροχη τοιχογραφία του Σαρλό, και του άντρα που στέκεται.



SUBSCRIBE TO MY YOUTUBE CHANNEL: youtube.com/channel/UCidwSiMtYQ5pjypMfKLwRjg 

CONNECT WITH ME: 
https://www.facebook.com/livealittlegr


...and live a little!


  • Share:

You Might Also Like

1 σχόλια