Exploring Vilnius

By Debbie - 10:30 AM

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη Λιθουανία;
Σίγουρα σκέφτεσαι είναι μία μικρή και φτωχή χώρα, αναρωτιέσαι αν είναι στην Ε.Ε., βρίσκεται κάπου βόρεια χωρίς να μπορείς να προσδιορίσεις το που ακριβώς στον χάρτη και δεν θα τη σκεφτόσουν ποτέ για τις καλοκαιρινές σου διακοπές... αυτές είναι οι πληροφορίες που συνέλεξα ανακοινώνοντας σε φίλους ότι θα πήγαινα καλοκαιρινές διακοπές φέτος εκεί.
Μα πως; Η αλήθεια είναι πως οι Βαλτικές χώρες (Λιθουανία-Λετονία-Εσθονία) πάνε πακέτο: μικρές, κοντινές και με πολλά κοινά. Το ότι είχαμε φίλους στη Λετονία και την Εσθονία έπαιξε καθοριστικό ρόλο όπως επίσης και οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους. 

Έτσι ξεκινήσαμε. Κλείσαμε πολύ οικονομικά εισιτήρια με την WIZZ και η περιπέτεια ξεκίνησε.
Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος για το ταξίδι μας έτσι περάσαμε τις 3 μέρες που μείναμε στο Βίλνιους με βροχή και κρύο (αν και Ιούλιος). 

Εδώ ότι ξεχώρισα στην πόλη:

Η μαγική μανιταρόσουπα μέσα σε καρβέλι από μαύρο ψωμί στο Forto Dvaras
Ναι είναι ένα από τα πιο τουριστικά εστιατόρια, όντως είναι γεμάτο με τουρίστες. Αλλά το φαγητό ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Σχετικά οικονομικό (υπάρχουν και πιο φτηνά στην πόλη), με μεγάλη ποικιλία μπύρας και τοπ επιλογή την μανιταρόσουπα στο καρβελάκι. Γενικά το μενού περιλαμβάνει λιθουανικά πιάτα. Η ατμόσφαιρα ζεστή, σα να βρίσκετσαι μέσα σε μεσαιωνικό κάστρο, ενώ εμείς καθίσαμε στο κελλάρι (υπόγεια) - τόσο γεμάτο το μαγαζί- και ήταν ότι πρέπει για να ζεσταθούμε και να προφυλαχτούμε από τη βροχή! Επίσημη ιστοσελίδα: http://fortodvaras.lt/en/ 

Βόλτα στοKalnu park
Θα πας για να δεις το μνημείο των Τριών Σταυρών (δες πιο κάτω). Οπότε εάν ο καιρός το επιτρέπει κάνεις τη βόλτα σου, γεμίζεις τα πνευμόνια σου με καθαρό αέρα και το μάτι με πράσινο (παντού!). Περνάς γεφυρούλες, βλέπεις ποταμάκια..ένα σκηνικό που δύσκολα βρίσκεις στην Αθήνα. Εμείς ήμασταν τυχεροί και πετύχαμε εορτασμούς στο πάρκο για τα 100 χρόνια της Λιθουανίας. Μουσικές, τραγούδια, χοροί, παραδοσιακές αγορές, κιόσκια με πεντανόστιμο φαγητό.


Το Μνημείο Three Crosses 
Ορισμένοι λένε ότι η προέλευση των τριών σταυρών χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, όταν τρεις μοναχοί τους τοποθέτησαν εκεί για να αποτίσουν φόρο τιμής σε μια ομάδα μοναχών, οι οποίοι μαρτύρησαν τον 14ο αιώνα. 
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, επτά μοναχοί σκοτώθηκαν και επτά ήταν δεμένοι με ξύλινους σταυρούς και έπεσαν κάτω από τον ποταμό Neris, με οδηγίες να επιστρέψουν στη δύση από όπου προέρχονταν.


Το μνημείο έχει αλλάξει πολλές φορές και το σημερινό κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα και γλύπτη Α. Vivulskis το 1989 στην αρχή του κινήματος της Αναγέννησης. Κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει εκείνο που είχε αφαιρεθεί από τις σοβιετικές αρχές στη δεκαετία του 1950, κομμάτια του οποίου παραμένουν στην άκρη της πλαγιάς.

Καφές στο Huracan


Vilnius Cathedral Square
Η πλατεία του καθεδρικού ναού του Βίλνιους (Katedros aikštė) είναι η κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης. Βρίσκεται στη διασταύρωση των κεντρικών δρόμων της πόλης και αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της πόλης. Εδώ διοργανώνονται τακτικά εκθέσεις και συγκεντρώσεις πολιτών, στρατιωτικές παρελάσεις, θρησκευτικές και επίσημες δημόσιες εκδηλώσεις,  μεγάλες συναυλίες, οι Χριστουγεννιάτικες αγορές. 
Εδώ και εμείς συναντήσαμε τον μεγάλο εορτασμό για τα 100 χρόνια της Λιθουανίας με πολίτες ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές, φολκλόρ χορούς και μουσικές. Οπότε ένα πέρασμα από εδώ επιβάλλεται, κάτι ωραίο μπορεί να συμβαίνει. Ή απλά αν συμβαίνει κάτι ωραίο, θα συμβαίνει εδώ :)


Ποίηση και τέχνη στην Literatu Street


Τα Εξάρχεια του Βίλνιους
Το Užupis είναι μία γειτονιά του Βίλνιους, βρίσκεται πολύ κοντά από το κέντρο της πόλης και στην κυριολεξία σημαίνει "στην άλλη πλευρά του ποταμού" αναφερόμενο στον ποταμό Vilnia. Η περιοχή είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ καλλιτεχνών και συγκρίνεται με τη Μονμάρτρη στο Παρίσι και την Christiania στην Κοπεγχάγη, λόγω της καλλιτεχνικής και λίγο μυστηριακής του ατμόσφαιρας. 
Την 1η Απριλίου 1997, η περιοχή δήλωσε την ανεξαρτησία της (Δημοκρατία του Užupis) και δημιούργησε τη δική του σημαία, το νόμισμα, τον πρόεδρο, το υπουργικό συμβούλιο, ένα σύνταγμα από τους  Romas Lileikis and Thomas Chepaitis, έναν ύμνο και έναν στρατό (με περίπου 11 άνδρες). Φυσικά πρόκειται για μια καλοστημένη φάρσα που αποτελεί τέλειο case study για τουριστικό μαρκετινγκ αφού προσελκύει πολλούς τουρίστες καθημερινά! 

Το Peronas bar κυριολεκτικά πάνω στις γραμμές του τρένου!
Mοιάζει με ruin bar της Βουδαπέστης τοποθετημένο στις γραμμές του τρένου. θα πιεις μπύρα, θα καθίσεις σε βαρέλια που χρησιμεύουν για τραπέζια και θα βλέπεις τα άλλα τρένα να περνούν... μαγικό σκηνικό!


Που μείναμε:
Comfort Hotel LT - Rock 'N' Roll Vilnius, Kauno g. 14, Vilnius
http://comforthotel.lt/ 

Και το βίντεο:


ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ!

SUBSCRIBE FOR MORE: 

youtube.com/channel/UCidwSiMtYQ5pjypMfKLwRjg 

CONNECT WITH ME: https://www.facebook.com/livealittlegr



  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια