Madeira, the island of passion (fruit)

By Debbie - 3:58 PM

Mαδέρα και όχι Μαδέιρα ονομάζεται το μικρό αλλά υπέροχο νησάκι που ανήκει στην Πορτογαλία και βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού. Εύκολο να πας; Όχι. Αξίζει; Με χίλια! Αν ψάχνεις ένα μέρος στην Ευρώπη που να θυμίζει εξωτικά μακρινά μέρη, πολύ καλαίσθητο με τουρισμό ως επί το πλείστον πλούσιους συνταξιούχους (και πεζοπόρους καθώς ενδείκνυται για τις πανέμορφες διαδρομές πεζοπορίας), με άγριες παραλίες και εξωτικά φρούτα.. κλείσε εισιτήρια χθες.

Ίσως μία εβδομάδα που μείναμε εμείς να είναι υπερβολή, 4-5 μέρες όμως είναι αρκετές για να ανακαλύψει  κανείς τις διαδρομές πεζοπορίας, τις παραλίες, τα χωριά και τις εξωτικές γεύσεις. Εδώ η λίστα με τα πράγματα που εμείς προλάβαμε να δούμε και να κάνουμε:

Δοκιμάσαμε (σχεδόν) όλα τα είδη passion fruit, φάγαμε τα πιο ζουμερά μάνγκο και γνωρίσαμε νέα, περίεργα φρούτα

Η γευσιγνωσία φρούτων πραγματικά ήταν μία μεγάλη πρ'οκληση διότι ναι μεν θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα, ωστόσο, δεν μπορείς να ξοδέψεις και μία περιουσία σε φρούτα. Έσε που τις περισσότερες φορές όσο πιο πρωτότυπο το φρούτο τόσο πιο δύσκολο να το φας. Δεν είναι τυχαίο που το passion fruit ντομάτα ας πούμε, δεν έχει περάσει έξω από τα σύνορα του σνησιού. Οι ντόπιοι πειραματίζονται με διάφορες παραλλαγές του τοπικού τους φρούτου passion fruit κάνοντας πειράματα, τα περισσότερα όμως χωρίς επιτυχία. Πρόταση να αρκεστεί κάποιος στο κλασικό passion fruit, διότι όμοιό του δεν έχει. Στην κλειστή αγορά Lavradores στο κέντρο της παλιάς πόλης υπάρχουν όλα αυτά τα φρούτα και λαχανικά που τα περισσότερα δεν τα είχαμε ξαναδεί. Αρκετά τουριστική ωστόσο με τιμές τσιμπημένες. 

Φωτογραφηθήκαμε αγκαλιά με τον Ρονάλντο 
Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα του θρύλου Ρονάλντο, θα γνωρίζουν ότι κατάγεται από αυτό το νησί. Και να μην το γνωρίζεις όμως το καταλαβαίνεις καθώς η προσγείωση γίνεται στο ομώνυμο αεροδρόμιο προς τιμή του. Φυσικά και υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στον Ρονάλντο, έξω από το οποίο βρίσκεται και το άγαλμά του σε φυσικό μέγεθος. Ευκαιρία για σελφι! 

Χαζέψαμε τα εξωτικά φυτά στο κέντρο της Φουντσάλ
Το πουλί του παραδείσου είναι το παραδοσιακό φυτό που ευδοκιμεί στο νησί και είναι τόσο εξωτικό για εμάς. Στο κέντρο της Funchal υπάρχει το πάρκο Jardim Municipal do Funchal με τρεχούμενα νερά και εξωτικά φυτά, μία όαση στο κέντρο της πόλης.
 
Kαι τρελαθήκαμε με τον Μonte Palace tropical Garden

Ευκαιρία να πάρουμε το τελεφερίκ, να δούμε την Funchal από ψηλά με τερματικό σταθμό τον εξωτικό κήπο με τα πιο υπέροχα λουλoύδια από όλο τον κόσμο. Μαγεία οι ιαπωνικοί κήποι!

Εντυπωσιαστήκαμε από τον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Funchal 

Φάγαμε pastel de nata και ήπιαμε poncha
Το τοπικό πορτογαλικό γλυκό, φύλο σφολιάτας γεμιστό με κρέμα είναι υπέροχο αρκεί να είναι φρέσκο. Οπότε μακριά από street food, αναζητήστε το μονάχα σε φούρνους που το βγάζουν ζεστό από τον φούρνο κάθε πρωί. Η poncha είναι τοπικό ποτό του νησιού, αλκοολούχο που περιέχει αλκοόλ από χυμό ζαχαροκάλαμου (aguardente de cana), μέλι, ζάχαρη και είτε χυμό πορτοκαλιού είτε χυμό λεμονιού. Προτιμήστε τον χυμό πορτοκαλιού. 

Κάναμε πεζοπορία από το Pico de Areiro στο Pico Ruivo
H πιο φαντασμαγορική διαδρομή πεζοπορίας με θέα όλο το νησί είναι πολύ εύκολο να γίνει χωρίς οδηγό μιας και υπάρχει σήμανση σε όλη την διαδρομή. Αυτό που χρειάζεται είναι καλά παπούτσια, άνετα ρούχα, νερό οπωσδήποτε, σνακ, καπέλο, αδιάβροχο και λίγη αντοχή για την 5ωρη περίπου ανάβαση-κατάβαση στα 1800 μέτρα. Ακόμα και να μην αγαπάς την πεζοπορία, αυτή η εμπειρία αξίζει. 

Επισκεφτήκαμε τα χωριουδάκια Santana με τα παραδοσιακά σπίτια, το Porto Moniz με τις φυσικές πισίνες από λάβα και το Ponta de Sol.
Nοικιάστε αυτοκίνητο για μία μέρα για να ανακαλύψετε τις ομορφιές του νησιού πέρα από την πρωτεύουσα. 

Εκδρομή στο Porto Santo
Δίπλα από την Μαδέρα υπάρχει το μικρό νησάκι του Porto Santo, με αμμουδερές παραλίες. Εμείς δεν προλάβαμε ωστόσο εάν υπάρχει χρόνος νομίζω αξίζει μία μονοήμερη επίσκεψη.

Που μείναμε;
Στο φιλόξενο Youth Hostel "Quinta da Ribeira"




  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια