Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

By Debbie - 11:16 AM

Αντίο Tokyo, konnichiwa Ise!


Πρώτη μέρα που χρησιμοποιήσαμε το πολύτιμο JR Pass μας για τα τρένα JR του δικτύου της Ιαπωνίας - μπορεί να το χρυσοπληρώσαμε (240 ευρώ το καθένα για μία εβδομάδα) αλλά δεδομένου του κόστους και της ποιότητας των Ιαπωνικών τρένων, συμφέρει όλους τους ταξιδιώτες.


Σε 4 περίπου ώρες από το Tokyo, φτάσαμε στο υπέροχο ryokan Ηoshidekan, στην μικρή πόλη του Ise.


Τι είναι το ryokan; θα αναρωτιέστε. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ιαπωνικό κατάλυμα, όπου μπορείτε να βιώσετε την ιαπωνική κουλτούρα λίγο περισσότερο. Υπάρχουν μόνο 49 καταλύματα τέτοιου τύπου σε όλη τη χώρα και υπάρχει μια βάση δεδομένων όπου μπορείτε να τα βρείτε εύκολα και να κάνετε την κράτησή σας είτε απευθείας από την ιστοσελίδα τους είτε μέσω booking, trivago κλπ.

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει τα ryokan τόσο ιδιαίτερα; ένα ryokan είναι ένα παλιό ξύλινο σπίτι που βρίσκεται στην ύπαιθρο, σε μικρές πόλεις ή σε κάποια προάστια κοντά στις μεγαλουπόλεις τα οποία έχουν μετατραπεί σε ξενώνες. Συνήθως έχουν κήπο και μία ατμόσφαιρα πολύ zen. Φανταστείτε αρκετή βλάστηση, τρεχούμενα νερά, χαλαρωτική μουσική και ησυχία... πολύ ησυχία. 

Εάν προσθέσουμε σε αυτό ότι τα δωμάτια καλύπτονται με tatami, δεν υπάρχουν κρεβάτια στο εσωτερικό, περπατάμε μόνο με ειδικές παντόφλες και ακολουθούμε αυστηρούς κανόνες, τότε καταλαβαίνετε πόσο ιδιαίτερη εμπειρία είναι μία διαμονή εκεί. 

Ας δούμε όμως αναλυτικά τους κανόνες διαμονής σε ένα ryokan, που μας μυούν λίγο στην ιαπωνική κουλτούρα: 

Κανόνας Νο.1
Στην είσοδο του ryokan βγάζουμε υποχρεωτικά τα παπούτσια μας και φοράμε τις ειδικές ψάθινες ή ξύλινες παντόφλες που μας περιμένουν στην είσοδο. Με αυτές και μόνο αυτές επιτρέπεται να περπατάμε στο εσωτερικό του ξενώνα μας. 


Kανόνας Nο.2
Tα δωμάτια είναι στρωμένα με tatami (ψάθες σε όλο το πάτωμα) και για να μπούμε βγάζουμε τις παντόφλες μας τι οποίες αφήνουμε ακριβώς έξω από το δωμάτιο. Περπατάμε μέσα στα δωμάτια είτε με κάλτσες είτε ξυπόλυτοι. 


Κανόνας Nο.3
Τα κρεβάτια είναι στρώματα που θα βρείτε διπλωμένα στο πάτωμα και ονομάζονται futon. Το βράδυ τα ξεδιπλώνουμε, συνήθως πιάνουν όλη τη επιφάνεια του δωματίου και κοιμόμαστε πάνω σε αυτά. Είναι μία εντελώς διαφορετική εμπειρία!


Kανόνας Nο. 4
Τα μπάνια και οι τουαλέτες είναι κοινόχρηστα. Φοράμε ειδική αδιάβροχη παντοφλίτσα που μας περιμένει ακριβώς έξω από την τουαλέτα ή το μπάνιο (είναι ξεχωριστά δωμάτια) ανταλάσσοντές τες με τις ψάθινες. Ανάλογα με το μέγεθος του ryokan υπάρχουν αρκετές τουαλέτες και μπάνια. Οι τουαλέτες χωρίζονται σε αντρικές και γυναικείες, τα μπάνια/ ντουζιέρες όμως είναι κοινόχρηστα. 



Κανόνας Νο.5
Το μπάνιο: μία ειδική ιεροτελεστία. Αρχικά σαπουνιζόμαστε στις βρυσούλες με τη βοήθεια λιλιπούτειων σκαμπώ (μην ξεχνάτε οι Ιάπωνες είναι κάπως μινιόν) και ξύλινων λεκανών που τις γεμίζουμε με νερό. Επίσης υπάρχει και ντουζιέρα. Έπειτα, αφού ξεπλυθούμε καλά, βουτάμε στη μπανιέρα με το καυτό νερό που φτάνει τους 42C. Μία απίστευτα χαλαρωτική διαδικασία. 



Κανόνας Νο. 6
Μετά το μπάνιο φοράμε τη yukata μας (έτσι λέγεται το καλοκαιρινό κιμονό) που βρίσκεται στο δωμάτιο και μας περιμένει κολλαριστή και μοσχοσαπουνισμένη. Τη δένουμε σύμφωνα με τις οδηγίες. 



Κανόνας Νο.7 
Στο δωμάτιο θα σας περιμένει μία κανάτα καυτό νερό. Είναι για να φτιάξετε πράσινο τσάι. Φτιάξτε και πιείτε ένα (ή και δύο) φλυτζάνια μετά το ζεστό σας μπάνιο για να ολοκληρωθεί η εμπειρία. 


Δείτε το βίντεο μέσα από το ryokan





Like & Leave A Comment If You Feel Like It :)

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια